Saturday, March 6, 2010

Sudut Baca-Baca Part 9 : The Time Traveler's Wife

Pertama sekali..ambe agak tersentak membaca entry Noona Tedi.....Dak Utih sudah tiada dan meninggalkan kita selama-lamanya...apapun ambe harap Noona Tedi bersabarlah dan mungkin ada hikmah di sebalik apa yang terjadi....mudah-mudahan semangat dan kasih sayang noona Tedi kepada Kucing2 lain tak akan berubah dan akan bertambah berganda-ganda...apapun pasti akan kerinduan jugala entry2 telatah dak utih selepas ini......

Keduanya..buat rakan2 blogger sumerr....ramai asyik bertanya manala agaknya senpai ni ye..tak nak berblogger lagi ke...senyapppppppp je....hahaha...ambe still aktif berblogger..malah cant wait nak bergadering dengan team GO...harap2 adala yang sudi bawa KARIPAP ENSEM ye...hahahaha...ambe masih lagi sinuk dengan training di JEC SSJ Cameron Highlands.....dekat sini takde internet.....so sangat payah..dulu masa ambe tinggal sini ambe masukkan streamix tapi sekarang streamix dah potong dah....so memang sukar nak hupadate..sekali sekala lepak town ipoh atau RR tapah..barulah bleh online sekejab...itupun guna anset je..so sangat2 terhad.....apapun ambe akan kembali bersama entry Jdorama dan Kdrama yang lebih besh debush2...

Ketiganya...dalam kebosanan malam2 di Cameron Higlands..sempat lagi ambe sama member ambe Sham, Jampok dan wife dia Yan..gi Ipoh Parade.....layan Nasi Lemak Ayam Kampung......lagi pun member ambe ni nak sangat tengok citer Niyang Rapik...ok kira ni first time layan citer Melayu kat GSC......nak kata besh sangat.....bolehla....adala juga jalan citernya..cuma ambe kureng skitla si awek Liyana tu berlakon.....kalau kasi si Amani ke atau awex2 lain..mungkin lagi besh kut..so sebelum start movie..sempat lagi ambe membelok ke Popular dan akhirnya dapat juga beli novel wish list ambe : THE TIME TRAVELER'S WIFE  karya Audrey Niffengger....wokey grend novel ni bukannya supernatural ataupun vampire..namun setelah dibaca..citernya sangat kreatif dan sunggug menyentuh jiwang..hehehe....namun ambe tak baca habis lagi..suma cover sinopsis je:

 Ceritanya berkisar si mamat Henry yang sebenarnya mempunyai kebolehan luar biasa merentas masa ke zaman silamnya serta ke masa depannya...pada awalnya dia menganggap adalah satu anugerah namun apabila keadaan tidak terkawal dan tertekan dia telah berjumpa pakar sakit jiwa dan dia disahkan menghidap penyakit genetik yang luar biasa..pengembaraannya merentas masa berlaku secara spontan...tengah mandi...sedang makan...sedang berjalan dan apa yang menyedihkan lagi keadaannya ini memberi tekanan yang sangat hebat....namun takdir telah ditentukan...dia kembali ke zaman silam untuk bertemu dengan ibunya yang meninggal dunia sewaktu dia kecil...tanpa disedari kehadirannya itu telah diperhatikan si budak kecil bernama Clare....semakin lama semakin rapat dan akhirnya Clare mengakui yang dia mencintai Henry....Si Clare sabar menanti sehingga ke usia matang dan mengharap si Henry melamarnya....atas dasar cinta merentasi masa mereka berkahwin dan si Henry sangat2 tertekan manala tahu di hari bahagianya tetiba je..penyakitnya merentasi masa kembali.....si Clare pula terpaksa menghadapi kesukaran hidup dengan Henry ..namun di atas kesetiaan dan kesabarannya akhirnya mereka dikurniakan seorang cahaya mata perempuan..namun sekali lagi mereka menghadapi cabaran dan dugaan apabila si anak kecil itu turut menghidap penyakit genetik yang sama..henry sangat2 cintanya Clare dan menyanyangi anaknya....namun setelah mengetahui bahasa dia akan mati melalui penyakit merentas masanya...dia terpaksa membawa diri demi tidak mahu melihat si clare dan anaknya sengsara..si Clare pula tetap percaya pada cinta dan takdir bahawa walau apa yang terjadi mereka pasti ketemu jua.....namun endingnya..hehehe..kena baca sendirila.......sebab ambe pun belum habis lagi...namun gaya penulisan dan plot yang dibawa daripada usia Clare 6 tahun sehingga ke gerbang perkawinannya sangat2 menarik..antara novel terbaik yang pernah ambe baca.....hahahah tukar selera skit..asyik vampire je...........so ambe merekomenkan kome sumerrrrrrr belila....memang berbaloi-baloi............so cukupla kut entry express ambe kali ni....selamat membaca sumerrrr

7 comments:

ashie023 said...

oooo...ambe rasa ambe cam nak grab dah buku ni suatu ketika dahulu ketika ambe di kedai popular...oo..
baiklah...ambe akan pegi carik...

blueCITY® said...

salam senpai,

long time no c
ahaks!!

wah, cam best jer
tapi buku , ingat kan movie or drama
heeeeeeeeee..

Nakamura Kazuki said...

ashie...ambe baru baca chapter 1..time clare dan Henry jumpa dekat blueberry library....

blue city akan kuar dengan movie juga..jom layan kat pawagam nanti

white rose said...

salam senpai...
smoga bertambah2 rajin membaca ek...

take care...

waiem said...

Ambe dah tgk movie dia..hero dia bleh tahan ensem gak la hehehe

Tak saba gak nak gadering ngn senpai suara macho ni...kekeke

Nakamura Kazuki said...

suara macho ke....hehehe..tengok orang musti terkezukkkkkkkk..sebab kecik molek je..hahahaha....ambe belum tengok l..ala2 sweet 16 je....

HuRuL_AiNi said...

movie ni aritu nak copy dr kawan...tp x dapat pulak...dengar mmg best...baca sinopsis sini lagi rasa nak tengok...hahahaha

senpai, take care berkursus tu...hohoho