Tuesday, December 29, 2009

New Year 2010

wokey..ambe memang rasa tak besh nak pindah...letih angkat barang..perghhhhhhh malas gilesssssss kalau bleh tak nak pindah je rasanya...masih ada banyak lagi tak kemas....ambe mau baring japla..hahaha..layan nescafe dulula..kasi segar skit...ambe rasa mungkin ni last enrty untuk tahun 2009..next year..InsyaAllah bila ambe sudah sampai KL nantila..huhuhu...saja nak recap skit history sepanjang 2009 yang lalu....walaupun hakikatnya takder la sangat citer besh..hehehe

Jan 2009
Ambe apply skim scholarship MARA nak ke UNSW untuk program Master Sc. Eng...hehehe..alhamdulillah dapat...tapi yang sedih tak dapat surat pelepasan majikan sebab ambe baru setahun jagung sama TNB..baru 1 tahun tak sampai ada hati mau apply cuti tanpa gaji..pegiiiiiiiiiiiii daaaaaaaa!!!...so tolakla tawaran yang sememangnya ambe impikan..takpela dah takde rezeki..

Feb 2009
hehehe..besday ambe yang ke-25 tahunla...tak celebrate pun saja je nak highlight..

Mac 2009

Ambe dapat 2nd anak buah yang diberi nama Nur Ashifa Batrisya...hehehe...kawaii desu ne..macam ahjushinya juga..hehehehe....abaikan gambar ahjumma yang mendokung shifa ye..hahaha

Apr 2009
Member baik ambe sejak form 1 sampai sekarang mendirikan rumah tangga dan awal bulan dec ni pun dah menimang baby girl..tahniah Zali...doakan ambe timang twins boy plak ye nanti( hangan2 harap jadi kenyataan)..hahaha

May 2009
takde plak yang besh..cam biasa je la slumberland ambe je la....

Jun 2009
Kekeciiiiiiiwaan nak sambung master kat obersea...terubat setelah ambe sapu iodin UiTM..hahaha..so sambung dekat UiTM je la buat part time....pastu housmate ambe kawin..so dengan penuh semangat ambe drive ke JB..first time sampai sini..terus tersadai dekat Danga Bay kepenatan...hahaha..

Jul 2009
ManU serang bukit Jalil...hahaha..ambe tak gi pun bukit Jalil nak tengok .....pastu yang paling besh Transformer 2 Release...Movie yang ambe nanti2kan..sangat2 besh......

Aug 2009
Trip jalan2 ke Kenyir.merasa juga makan ikan singgang..hehehe

Sept 2009
Ulangtahun ke-60 TNB dan juga sudah tentula samat hari raya...raya paling scary..sebab ambe beraya sakat sampai jatuh pengsan...ni dia penangan beriani gam kambing umah member ambe....lepas ni tokse dah beriani...hahaha

Oct 2009
Drama Vampire Diaries release..setelah berhempas pulas membaca novel..layan drama plak wowwww besh juga

Nov 2009
takde perkara menarik berlaku..biasa je

Dec 2009
Paling tak besh dapat surat transfer ke KL..huhuhu..malasnay nak berpindah randah ni...huhuhu Amcorp PJ..nantikan ambe menjeritttttttttttttttttttttt!!!!

hahaha..recap yang paling bosan...hahaha...harap nextyear lebih baik drpd tahun 2009..apa2 yang belum capai InsyaAllah dapat dapatla tahun 2010 ni....

Saturday, December 26, 2009

Warghhhhhhhh..sibuknyerrr

Jap tadi baru sampai umah...lepas bawa Mak Som sekeluarga makan2 dekat tanah rata...perghhhhhhhh jam kat Brinchang still tak berubah2....sekarang dah pukul 12.00 malam..baru je sudah mandi and solat Insya'...sekarang ambe tengak kemas2 barang..sebab esok nak balik kedah ngatar barang yang tak perlu bawa ke KL...sejak2 akhir ni..ambe tak sempat sangat nak hupdate blog ambe ni..malah nak jengok n tinggalkan komen pun tak sempat..so teringat enrty blog Zara...katanya penulis blog tiada kehidupan normal...sapala kata...hahaha..malah kehidupan normal yang abnormal lagila ada...hahaha..kerja kat opis yang perlu di hand over kat member pun still outstanding lagi..huhuhu..malah..sepatutnya nexweek ambe cuti seminggu ..cuti pindah pun still kena hold sebab ada kerja yang perlu diberehkan...latest Jdorama dan Kdrama pun tak sempat nak usha..langsung..filem Avatar pun tak sempat nak gi tengok..malah..baju berbakul2 pun tak sempat nak basuh..so stock baju2 ni pos kat kampung je la..sebab sana ramai bleh tolong basuh walhal ambe pun ada mesin basuhhh...dasar bujang pemalas..hehehe..Bonus TNB pun dah masuk Alhamdulillah..syukur...dalam kegawatan masih ada yang pemuraha bagi kami staff TNB Bonus..walaupun tak banyak tapi sangat2 kami hargai..malah mungkin bleh tukar sport rim keta baru ni...hehehe...nantikan ye...apapun..yang paling sedih nextweek streamyx umah ambe akan di-terminate-kan..so mungkin next month ambe tak bleh hupdate blog lagi sehinggala streamyx dipulihkan kembali..huhuhu..pastinya ada yang rindu kan ambe....ambe perlu pastikan kat mana ambe kena lepak dulu....In case betul KL...baru continue streamyx...so nanti kalau ambe dah tak hupdate..harap still we all sumerr keep in touchla.....malah akan ambe pastikan markas William Kelana Jaya akan ambe serang hendap....untuk mengusha..geng2 ottoke..hahaha...apapun harap doakan yang terbaik untuk ambe...ambe akan pastikan yang streamyx akan pulih secepat mungkin agar entry2 hangat ambe tentang Jdorama dan Kdrama dapat diteuskan..so apapun selamat tahun baru juga buat sumerrr in case ambe tak sempat nak wish nanti..misi nextyear..ambe nak convert my master to PHD..InsyaAllah...doakan ye...pastu...ambe harap my relationship bersama seseorang akan bertambah kukuh..dan andai itu takdirnya..mungkin jemputan makan nasi kawah senpai buat kome sumerrr ye...doakan senpai...dan ambe harap seseorang itu juga dapat ambe lupakan..semoga si dia bahagia bersama teman yang dipilihnya....ambe juga berharap ambe dapat kumpul banyak wang...ambe nak gi Old Trafford.....ManU foreverrrrrrrrr....dan of course la kumpul duit nak beli anak dara orang..sekarang bukan main  mahal lagi ye...takde discount ke 30% ke ataupun 70%..hehehe..jangan marah...dan ambe juga nak bertambah dedicated dalam kerjaya....dan paling penting ambe juga mahu jadi anak yang soleh...future husband yang penyanyang lagi romantis..hehehe...serta kalau boleh nak anak kembar juga...hahaha(wokey senpai udah2la  tu)..apapun yang penting sekiranya jodoh ambe ditentukan dengan dia..ambe harap kami akan berkekalan dan direstui..tapi kalau ada chance bleh juga cari lain...hehehe(dasar crocs tanah tinggi..hehehe)..wokeyla senpai mau tido....windu jugala nanti tak dapat lepak kat blog korang...sumerrr.......so Selamat Maal Hijarh juga ye.....dan Selamat Tahun 2010......

Monday, December 21, 2009

Family Gathering....

Yobeseyooooooo....hehehe...lamanya ambe tak buka blog ni..hahaha..bukan apa..ambe memang teramat busy tahap Gabannnnnnn....start hari selasa last week petang ambe terus bergerak ke Ilsas Bangi sebab hari Rabu dan Khamis anbe ada Kursus..huhuhu..kursus wajib yang tak besh.....tapi takpe layan jerrr...so dua hari lepak KL dan paling besh malam Rabu ambe berkesempatan buat gathering kecik-kecik bersama member2 serumah masa study dekat UiTM dulu..kita orang lepak dekat Chakri Palace KLCC...hahaha Thanks so much Mon sebab blanja kita orang malam tu ditambah waitress yang cun sambil cakap Sawadeekap....hahaha...wahhhhhhh besh lepak dengan korang Mon,Boy, Mayo, Sasmes and Syuk..tapi Gam and Apai tak dapat datang sebab ada urusan ...pastu si Puden plak takde pun trip nak ke KL..takpe lain kali kita lepak lagi...hahaha..dan tahniah boy atas kejayaan anda..InsyaAllah kalau betuila nextyear bulan 6 jadi..keme jadi pengapit ye...hahaha...tahniah....nampak gayanya seorang lagi besfrend ambe nok kawennnnn....ambe??????????..hehehe..biarla rahsia..hehehe........

Hari Khamis petang ambe terus bergegas balik sebab esok pagi Family ambe nak datang sini second trip sebab masa ambe mula2 datang sini family dah datang..ni di saat ambe nak transfer ke KL...family nak datang lagi sebab anak buah ambe yang si Along Aina..nak sangat nak datang...wokey..maka terjadila family gathering yang serba sederhana dan tak rancang tapi tetap besh...hahaha..jom layan skit gambo ye....hahaha..hari pertama kita orang cadang nak ke Ladang Teh, pastu ke Strawberry Park dan juga ke Rose Valley tapi sumerrrrrrrrrnya hampehhhhhhhhhhhhhh sebab Jam strawberry tahap tak tau nak habaqqqq..perjalanan sepatutnya 30 min menjadi 2 jam 30 min...memang menyirapppppppppp tak terkata..sebab tak sangka begitu ramai orang ditambah ada kereta rosakla...nak parking tepi jalanla...ada yang nak buat jalanla...macam2 sehingga keta ambe yang minyak hampir penuh tinggal suku je...perghhhhhhh kaki kebas tak terkata...ni la pengalaman jam yang tak dapat ambe lupakan..hehehe..kenangan terburuk di Cameron Highlands..so trip nak ke Rose Valley terpaksa dibatalkan sebab time nak sampai dekat Sungai Palas  pun dan dekat pukul 5 ptng..sebab rasanya sekitar 5.30 dah tutup...........so melepasla nak ke sana..so kita orang singgah kedai2 tepi jalan je...huhuhu..sedih gak tapi takpela...nak baut camne dah nak jam kan....


Ni my big sister dengan anak buah ambe yang ke-2 si Shifa...berlatar belakang kawasan perumahan TNB...sejuk mata memandangkan..sungguh hijauuuuuuuu mak ngah..hahaha

Ni masa on da way nak ke ladang teh..sungguh sejuk ditambah gerimis plak..terasa cam kat Seoul je..hehehehe..tapi memang sejuk gilerrrrr

Ni Masa nak mendaki ke view point...untuk melihat pemandangan daripada puncak bukit..bleh tahan tingginyerrr..so ambe cam biasala cameraman....

Berhenti rehat jap..still tinggi lagi nak daki...bleh nampakan satu tiang belakang tu penanda aras view point.....puhhh ponat juga


Akhirnya sampai juga tapi sebab kabus terlalu tebal..so tak dapatlan nak tengok pemandangan daripada puncak bukit ni...huhuhu

Lepas tu kami terus gi ke Kaktus Valley dan taman bunga yang terdekat je sebab lepas 1 jam lebih jam..sempat sampai sini dan jam pun dah pukul 3.30 ptng..harapan nak ke Rose Valley memang hampehhhhh

Singgah jab dekat strawberry park..my mum dan big sister nak borong jam dan jus strawberry...katanya souvenir buat sanak saudara..dan ambe ..hehehe..try makan ice cream strawberry...nak kata sedap pun takla sangat ..blehhh la...so kat sini kita orang lepak lama skit sebab hujan lebat..namun strawberry agak mahal skit sebab tak brapa menjadi sepatut 3 paket RM10 terus naik 2 paket RM10..huhuhu..pasrah je la....lepas lepak kat sini kita orang gi je kedai2 tepi jalan cari2 key chainla, topila, umbrellala...dan macam2 lagi..sedar2 pukul 5 ptng dah dan jam still tahap gaban..so almost pukul 7.30 baru sampai umah ambe..huhuhu...lagi tak besh tempat lepak kari kepala ikan sahak pun tutup..so tak dapatla nak bawa family merasa kari kepala ikan Sahak...

Hari kedua...abang ipar ambe terpaksa nak balik dah sebab ada urusan keesokan harinya..so trip ke Teluk Batik terus cancel..tu la kita hanya merancang namun tuhan yang menentukan....so ambe bawa family singgah dekat Lata Iskandar...memang besh kalau nak mandi sini..namun sebab hujan renyai2...so kami tak jadi mandi takut tetiba arus deras..sangat2 merbahaya....sempat posing je la...tapi view memang cunnnnnnnn!!!

gambo ambe kali ni terselit...ni pun sebab ambe paksa adik ambe snapkan..kalau tak tak berposingla ambe...hahahaha...

gambo adik beradik ambe bersama anak2 big sister ambe merangkap anak buah ambe si Along Aina dan si baby Ashifa...

Lepas tu bawa family makan2 dekat teluk Intan sebab anak buah ambe nak sangat tengok menara condong Pisa....hehehe..bawa tengok menara Condong teluk Intan pun jadila..hehehehe..( muka control macho sebab panas tahap gabannnnn hahaha)

So tadi sepupu ambe datang so bawala jap jalan2..huhuhu..ambe amatla penat...baru je sampai pukul 8.00 malam tadi....apapun memang besh juga jalan2 sama family ni..hahaha..ni kira last trip dekat cameron Highlandsla.sebab lagi dua minggu ambe akan berpindah ke PJ...so selamat tinggal Cameron Highlands dan selamat datang Kuala Lumpur..walaupun ambe tak brapa ske lepak KL..tapi ambe terpaksa pergi..ambe harap nanti ambe bleh outstation keja dekat Kenyir lagi beshhhh..huhuhu

Sunday, December 13, 2009

The GO's Choice Award for Best Jdorama and Kdrama!!!!

Wokey....lamanya ambe tak buka blog..(hahaha..baru je dua hari tak menyinggah sini....)..ambe teramatlah sibuk..ye la bila je nak pindah ni banyakla plak ke..semalam pun balik pukul 10.00 mlm..tapi ambe syukur sebab testing berjaya..dan terima kasih semua atas sokongan dan bantuan.....dan hari ni pagi tadi gegas ke Rawang jap nganto hadiah untuk member kawin sebab nextweek ambe tak bleh gi sebab ada family outing (hehehe..ambe plak ye ashie and shee....hehehe)...wokey entry kali ni musti mendapat sambutan hangat ni...hehehe( betui ke senpai )..ambe harap..yes..memandangkan ambe takde sangat isu baru sebab tak sempat nak tengok new Jdorama, Kdrama, films ataupun siri novel vampire yang terbaru...Blood promise pun sudah tersadai di chapter 3 je...bilala nak habis...sebab hengat nak baca Pelayaran Ibnu Battutah plak.(wishlist ni...huhuhu...)..wokey membelok ke entry asal..berikut adalah senarai 5 Jdorama dan 5 Kdrama terbaik yang ambe sempat layan dalam tahun 2009...ada banyak lagi yang ambe layan..namun ini adalah yang paling beshhhh debush debushhhhh..paling berjaya membuatkan ambe nonton sampai habis dan yang paling penting kualitinya sangat bagus....so kepada yang nak join senpai..kome2 sumerrr blehla pilih 5 drama terbaik yang korang ske dan attachkan dalam komenyer blog ye....wokeyyyyyyyyy award untuk kategori JDORAMA.....yapppppppppppppppppppppppppp


Buzzer Beat di tangga pertama untuk kali ni dengan 5 bintang.....syabas buat yamapi, junpei, kitagawa( sungguh manesss) dan Aibu ........drama yang besh untuk tahun ni...


 di tangga kedua yeeeeee panda!!!(trademark dalam drama ni)..congrats buat team love shuffle..arigato ni senpai Tamaki...si cantik manes Karina dan Matsuda serta..ambe menunggu siri ke-2 kalau ada...5 bintang juga!!!



ketiga ialah Atashinchi No Danshi....senyum manessssssss buat Horikita, Osama, Kaname...drama ni senpai kasi 4.5 bintang!!!!!


Voice ke tempat yang ke-4....Syabas buat team eita, Kutu oppppppps ikuta la..hahaha serta Satomi....senpai kasi 4 bintang !!!!


Dan seterusnya ialah Akai Ito..drama yang sangat menakjubkan..penampilan banyak pelakon baru..tahniah buat Junpei, Minamisawa, Ruka serta ramai..lagi...walaupun citer ni hanya 36 minit setiap episode..namun tetap beshhhhhhh 4 bintang daripada senpai!!!!

seterusnya Ketogaro Kdrama (yuhuuuuuuuuu drama mana ye yang jadi pilihan)


 pertama mustila You're Beautiful lalala..tak hengat lirik la..hahaha..tahniah buat Go Mi Nam....(bukanla Park Shin Hye,Jung Geun Suk , lee Hong Ki serta Jung Yong Hwa..drama yang banyak lagu besh!!!!....dalam Malaysia dilanda  virus H1N1..virus UAB pun berdesub juga ye..hahaha 5 Bintang daripada senpai!!!!!!!!!


Kedua mustila drama musical yang besh Beethoven Virus...(drama ni sebenarnya hujung tahun 2008..tapi sebab diwar-warkan pada awal 2009..so kira bleh masukla..special case ni..hahah).....lakonan mantap daripada Kim Myung, Jung Geuk, serta Lee Ji Ah..drama ni memang besh malah layan je simfoni music......5 Bintang daripada senpai!!!!


Drama besh dan sarat dengan Air Mata Cinderella Man..huhuhu..ke-3 daripada senpai..lakonan mantap Sang woo, Yoona, serta Han Eun Jung sangat berkesan...4.5 Bintang!!!!



 City Hall ke tempat yang ke-4..drama kelakar dan juga sedih...drama ni sangat besh dilayan mungkin kerana lakonan mantap Kim Suh Ah serta Mayor Seung Won....drama besh dilayan ni 4.5 bintang juga !!!!!



seterusnya mustila Boy Before Flowers....citer adaptasi daripada Hana Yori Dango diversikan ke Korea....sangat menarik....tahniah buat bakat baru lee Min Ho, Koo Hye Sun,Hyun Joong,Kim Bun serta Kim Joon..drama ni besh juga namun sebab jalan citer sudah diadaptasi senpai hanya dapat bagi 4 bintang sahaja..namun drama ni enjoy je layan..........OST pun besh!!!! terutama Lagu nyanyian group Tree Bicycle

wokeyyyyyyyyy ni lah Jdorama dan Kdrama yang ambe rasa besh, sempat dilayan sampai habis serta sempat didonlod OST nya....so incase kome tak setuju dengan pilihan ambe kome blehla mengrekomenkan drama2 yang kome suka..ye....mungkin GO-GO sekalian ada pendapat juga dan pembaca2 lain juga bleh senaraikan Jdorama dan Kdrama favorite komeeeeeeeeee sumerrr ye.....

Thursday, December 10, 2009

Surat Transfer Sudah sampeiiiiiii!!!




Semalam ambe bercuti sebab rush ke UiTM sebab settlekan pendaftaran 2nd Sem...pastu gi ke Bank Islam bayar yuran..namun time tu plak off line..dengan perasaan yang tak besh kenala tunggu sekejap...so hari ni plak ambe kena prepare untuk meeting pukul 10.00 pagi nanti..namun yang mengujakan ambe surat transfer sudah sampai..huhuhu..berkuatkuasa 4 January 2009...wokey after almost 2 years dekat Cameron Highlands ni akhirnya ambe akan bertukar ke department lain plak...iaitu Perkhidmatan Kejuruteraan sebagai Control and Instrument Engineer...department yang sememangnya besh..namun yang tak besh bos2 sini memang nak keja tip top..bertambah2 la beban keja nanti...malah kedengaran kecoh2 juga member2 ambe kat HQ..kemungkinan besar sumer young engineers akan dihantar training ke Projek Hidro Bakun...(Hurul kamik nak datang neh...hahaha!!!!..)..namun kalau bleh ambe harap ambe tak terpilioh..sebab kalau tak study ambe kat UiTM problemsla skit..terpaksala cuti sem...larila target nak siapkan master early 2011....apapun semoga kat Jabatan Baru nanti ambe akan dapat feel kerja yang lebih bagus..walaupun hakikatnya ambe tak ske balik Kuala Lumpur..ambe lebih ske lepak tempat2 yang tak tenang, dan tak kelam kabut..nanti kat sana pagi2 kena rush2 nak gi keja..lambat skit jammmmmmm!!!..pastu parking keta pun kena bayooooo...cuaca kat sana panas.........terdedah dengan pencemaran udara dan confirm tak bagus.......pastu...gejala sosial confirmla banyak..huhuhu...pendek kata memang tak beshhhhhhhhh...tapi apa boleh buat..ambe harus ambek cabaran ni dan mudah-mudahan ambe akan berjaya dengan lebih cemerlang dengan kerjaya yang ambe sendiri idamkan sejak dibangku sekolah lagi.dannnnnnn yang paling mengembirakan hujung tahun ni juga bonussssssssss dah nak kuar yahoooooooo..yabeda,,bedoooooooooo....hehehe.....

Monday, December 7, 2009

Sensei Zara....senpai pun join sekali kontes ye!!!!

Malam ni  ambe berkesempatan membelok ke blog tegar Sensei Zara..dan sudah pasti ambe nak join juga kontes ni...



Pertama : Berikan nama yang sesuai untuk beruang putih pemberian kakak kursus aku sempena istiadat graduasi aku. Sehingga kini aku hanya menggelarnya, Encik Putih. Berikan nama dalam DUA PERKATAAN sahaja. Contoh : Adam Zarith
Jawapannya : Sakura Hana (kenapa sakura hana..sebab ..ambe ske tengok bunga sakura yang calor putih jatuh masa musim SEMI dan hana adalah bunga dalam bahasa jepun..so sangat sesuai dengan sensei Zara  and Sakura Hana)

Kedua : Berikan LIMA KENYATAAN mengapa anda mengunjungi Dunia Sebelah Zara. Sama ada SUKA, BENCI atau SECARA TIBA-TIBA termasuk ke sini. Anda boleh menulis mengenai apa sahaja mengenai perkara tersebut. Aku rela. *senyum*
Jawapannya:
Ichi: kerana ambe sangat pening dan susah nak faham bila baca entrynya..confius..so terus ambe klik dan masuk blog ni nak tahu kisah selanjutnya..hahaha
Ni : Penulisan Zara kreatif dan ambe ske ayat2 english yang ditanslate kemelayuan....
San : suka perkataan berguling-guling..hahaha...tak dapat bayangkan sensei Zara berguling-guling..hahaha
Yon : ske baca kisah kome nak jadi pendidik...sungguh berkobar2 dengan semangat kamu nak jadi sensei ye
Go : komen kome yang kekadang ambe pun taktau nak translate...tapi cam biasala still kreatif...

Ketiga : Pilih satu penulisan Zara yang kamu paling suka dan nyatakan mengapa
Jawapan : " Seluar Dalam Pun Masih Dicuci Ibu, sudah berani dan ada hati mahu bergaduh rebutkan lelaki"...kerana ambe rasakan entry ni sangat menusuk kalbu..dulu zaman belajar ambe lain dan sekarang lain...sebab ambe rasa kalaula mak n bapak diorang tahu anak2 diorang datang sekolah sebab berebut balak..mungkin kecik2 lagi sudag dipenyet sampai mati..dunia oh dunia...

Keempat : Lengkapkan slogan ini.
"Selamat Ulang Tahun Pertama Dunia Sebelah Zara. Dunia ini memberikan ambe keghairahan untuk terus membelok, menyinggah, membaca, memahami, dan mengomen dengan penuh perasaan tanpa ada batas halangan
 
wokey sensei Zara..kontes telah selamat dilayannnnnnnnnnnnnnnnnnn

Sunday, December 6, 2009

Siri Nostalgia 2 : Great Teacher Onizuka

Wokey senpai kembali dengan siri nostalgia ke-2...sebenarnya ambe agak sibukla ...ye la kemas2 umah skit lepas tu masuk opis sebab weekend ni ambe keja...lagi pun target date nak settlekan sumer keja before ambe transfer ke PJ awal next year....semalam juga ambe sempat menghabiskan siri Buzzer Beat yang tertangguh sekian lama...citer yang sangat besh dan happy ending..tak sangka ye akhirnya si Naoki dan shirakawa Riko couple..kasihan juga dekat Natsuki..be strong girl...ambe ske tengok Aibu Saki dan teringat lakonannya dalam siri Attention Please....wokey...kembali ke entry asal ye..kali ni ambe nak bawakan kisah drama sewaktu ambe berada di tingkatan 2 ....citer yang sangat-sangat besh iaitu GTO Great Teacher Onizuka....ambe hanya sempat layan citer ni masa ambe belajar dekat Universiti je sekitar tahun 2004....walaupun sudah 6 tahun citer tu ditayangkan tapi ambe tetap layan...hahaha..time ni juga ambe masih belum perasan akan kehadiran siri Gokusen lagi.....nantika siri nostalgia Gokusen ye..hahaha....citernya cukup mudah dan pastinya cingu2( wokeyla guna perkataan japang..tomodachi..ne) sekalian lebih expert akan kefamousan citer ni ( mungkin noona2 manesss sekalian bleh komen ye)...

Citer GTO aka Great Teacher Onizuka plotnya sangat simple iatu ketabahan cikgu yang sempoi mendidik anak2 murid yang teruk mengenal erti kehidupan....mungkinkan ada cikgu macam ni kat Malaysia?????...kalau ada sila angkat tangan sebab ambe nak jadi anak murid kome!!!!..hehehe...watak utama dipegang oleh senpai Sorimachi Takashi ( senpai Takashi juga amat famous dengan siri Hot Man 1 dan 2...sila layan juga drama ni ye...) yang graduate daripada University tak glamor dekat jepun...dia ni seorang yang panas baran dan keras kepala dan merupakan geng taikun motor...hahaha..namun satu hari dia jatuh cinta dengan seorang aweks lalu berazam nak tukar kerjaya yang lebih mulia aka menjadi teacher...so mungkin dah ditakdirkan so dia akhirnya menjadi seorang guru dan ditugaskan mendidik budak2  kelas 2-4 yang sememangnya ganaz-ganaz belaka( ciri2 inilah yang diadaptasi untuk kesinambungan Gokusen)...so kat sekolah dia terpaksa berhadapan dengan pesaingnya aka sensei Uchiyamada..hahaha..part2 yang kelakar adalah antara kedua-dua sensei ini bersaing dalam sekolah..si sensei Onizuka yang mengamalkan teknik pengajaran samseng yang sememangnya diboikot oleh sumerr pihak sekolah..malah student2nya juga bencikan nya sampailah satu pakatan dijalankan untuk membiarkan sensei Onizuka dipecat....pada satu malam senpai  Nanako telah cuba menggoda akan sensei Onizuka dengan harapan dapat mengenakan sensei baru ni..namun telahan mereka meleset sebagai akibatnya diorang plak dikenakan oleh sensei Onizuka (  drama ni la Sorimachi dan Nanako bertemu dan bercinta sebab diorang kawin dan sekrang dah anak 2 orang anak.....ini betui punya citer ni)...namun selepas kejadian tersebut Nanako baru perasan yang sensei Onizuka adalh seorang yang tegas dan berpendirian yang agak unik.jadi dia mula menyukai sensei tersebut dan berazam untuk menjadi seorang sensei seperti Onizuka .namu macam biasala setiap kebaikan yang dilakukan pasti ada saja yang tak berpuas hati terutamanya sensei Uchiyamada..so bermacam2la dilakukan oleh sensei uchiyamada untuk memecat sensei onizuka namun tak berhasil..sehinggala tibanya kes Miyabi yang hampir menjadi mangsa teman lelakinya daripada sekolah lain....sensei onizuka muncul pada saat tersebut dan menyelamatkan Miyabi..namun kes tersebut sudah sampai ke pihak atasan dan tindakan sensei onizuka memukul pelajar cemerlang sekolah menyebabkan piihak jabatan memecat beliau ....Nanako bersama semua pelajar 2-4 cuba merayu namun tindakan mereka dimarah oleh sensei onizuka dan dia menasihatkan mereka agar berusaha sungsuh2 walaupun pada hakikatnya sekolah mereka tersebut sudah tidak dapat diselamatkan lagi...pada masa ni jugala sensei Uchiyamada menyesal dan cuba mencari sensei Onizuka untuk memulihkan semula keadaan sekolah yang semakin huru hara..dan tindakan Murai ,Miyabi dan Kukichi memohon agar pihak jabatan menarik balik akan kes tuduhan terhadap sensei onizuka juga berhasil dan akhirnya mereka berjaya menyelamatkan sekolah tersebut daripad diambil alih oleh pihak yang tidak bertanggungjawab..dan oleh kerana sensei Onizuka tidak bersalah dia dikembalikan jawatannya sebagai sensei di sekolah baru dan Nanako yang masih memburu cinta Onizuka pula akhirnya memutus untuk menjadi sensei juga agar lebih dekat dengan Onizuka.....

wokey dan para pelakonnya plak.....

Ni la dia Sorimachi Takashi and his real wife  Matsushima Nanako aka Mrs. Takashi...tak sangka ye bertemu dalam filem...ambe sangat suka akan lakonan matsushima dalam citer ni....

seterusnya watak students plak ye...

Ni plak Kubozuka Yasuke aka Kikuchi...mamat ni tersu je senyap selepas peristiwa ngeri yang hampir meragut nyawanya...peristiwa apaka itu????????? ambe pun tak hengat..tapi sekarang dengar citer dia tengah buat come back....(tetiba hujan turun dan layan lagu Come Back to Me by Utada Hikaru..huhuhu)


Ni plak Nakamura Aimi aka adekkk manesss ambe..hehehehe...lawak antarabangsa senpai sila GELAK...hehehe..wokey bukanlah....kalau tak confirmla ambe mix japan+Malay...hahaha..watak Aimi ni sebagai Miyabi dalam citer ni...

Ni Kikari aka Nanako dalam drama ni..dia ni la yang gode-gode senpai onizuka..sekarang tak pernah dengar lagi citer dia ni...mungkin sudah tak aktif berlakon kuttttttt

dan ramail lagi la...ada Tokuyama (sekrang berlakon dalam kamen rider Kabuto), Oguri shun (famos sekarang dengan Tokyo Dogs),Kurada Miki dan ramai lagila...tapi bleh dikatakan ambe tak kenal..sebab time ni baru je ambe layan2 Jdorama....so takla kenal2 sangat..cuma lepas tu ambe layan Hot Man 1 (pinjam membernyer)...dan Hot Man 2( first DVD Jdorama yang ambe beli..)...so citer ni sangat2 menarik dan sudah pasti 5 bintang juga daripada ambe...apa yang menarik ialah drama2 Jepun ni mesti diorang akan selitkan unsur membina semangat..so musti time tengok tu kita pun jadi naik semangat juga...warghhhhhhhhh esok keja ...lepas ni ambe akan menuruskan lagi Siri Nostalgia Kdrama pula..drama apa ye?..hehehe sila nantikan ye.....harap2 ambe ada banyak masala kalau tak tak hupdatela...

Thursday, December 3, 2009

Siri Nostalgia part 1 : Memory Of Bali

Malam ni ambe akan mengembalikan nostalgia Kdrama dan Jdorama yang bertaraf 5 bintang untuk dipreview semula..kome sumerrr bleh komen dan kasilah bintang yang patut for each of drama yang kome sudah tengok.....walaupun kebanjiran dan kefanatikan drama Kdrama bermula dengan kehadiran drama Winter Sonata dan drama Jepun Maero Attack...namun ambe mula berasa feeling layan drama2 ni masa tengok citer Memory of Bali serta drama Jepun GTO....so malam ni ambe akan memulakan Siri Nostalgia part 1..


.Siri 1 adalah Kdrama : MEMORY OF BALI...ambe mulakan dengan drama yang penuh dengan air mata dan ditambah plak kesayuan OST drama ni..perghhhhhhhhh...drama yang endingnya membuatkan ambe sefamily menyirapppppppppp( Ending drama dilayan bersama2 family dekat 8TV..masa ambe cuti semester part 4..kalau tak silap ambe sekitar end of 2005)..namun drama ni juga menyebabkan ambe terus layan dan tak hirau esok nak final exam paper Numerical Analysis serta Control System 2...dan menyebabkan ambe hanya dapat result yang sederhana dan terlepas anugerah Dekan..huhuhu...hahaha..penangan drama ni sungguh hebat sekali...kome sumerrrr ske ke tak drama ni....
Drama ni yang mengangkat tema seorang pemandu pelancong lakonan mantap Ha Ji Won ( paling ske watak dia dalam filem daddy long legs), Jo In Sung serta  seorang So Ji Sub ( Rough Cut...filem lawak scary musti tonton )..drama penuh kesedihan dan deraian air mata..namun ambe tak nafikan jalan citer drama ni sangat menarik dan bisa membuatkan kome yang layan tak bisa bangun sehinggala episode yang seterusanya...lakonan Ha Ji Won juga sangat bagus malah sikap keras kepala In Sung serta muka selamberland Ji Sub menampakkan drama ni menjadi top siri dekat Korea time tu..sekitar tahun 2004..malah OSTnya didonlod secara haram oleh seluruh pelusok donia termasukla ambe sendiri..hehehehe. Drama ini bertemakan cinta, kekayaan, serta dendam..perghhhhhhhh plot drama dimulakan apabila si awek bernama Jo Young yang tak tahan akan sikap In Sung yang ske berfoya-foya telah membawa dirinya ke Bali untuk mencari ketenangan..namun tanpa disedari dia telah bertemu dengan kekasih lama yang sangat dicintainya iaitu Ji Sub....namun masa jaman daigaku dulu Jo Young fikir hanya kekayaan yang bleh membawa kebahagian..so dengan penuh kejam dia meninggalkan Ji Sub yang pada masa itu sangat setia pada cinta mereka..si Ji Sub ni plak memangla frust menonggeng dan berazam akan berusaha bersungguh untuk berjaya dalam hidup dan sekaligus menuntut dendam atas tindakan Jo Young tersebut....namun di Bali lain cerita plak jadinya...di sinila terungkapnya bibit cinta tiga segi.....pada masa yang sama In Sung yang sedar akan kesilapannya pergi mencari si Jo Young di Bali, tanpa mereka sedari kereta yang mereka naiki itu turut sama dinaiki oleh seorang pemandu pelancong lakonan Ha Ji Won ini..


.pada mulanya si Ji Won jatuh cinta pada Ji Sub dan menyangka dia ni seorang hartawan yang bisa mengubah hidupnya yang sering dilanda kesusahan dan hutang2 oleh keluarganya serta abangnya yang memang tak blhe blah...namun apabila diketahui bahawa Ji Sub seorang yang turut papa kedana ..terus dia korbankan cintanya dan beralih arah pada In Sung....In Sung yang kaya plak mengambil kesempatan untuk mengingat cinta kontrak dengan Ji Won semata-mata nak jelouskan tunangnya....namun biasala manusia yanh susah serta darjat rendah selalunya di hina dan maki hamun oleh orang yang  kaya....so si Ji Won sanggup dipukul dan dimaki hamun oleh keluarga In Sung semata-mata kerana memerlukan wang untuk mengubah nasibnya..( korang tengok part Ji Won di Hina dan diseret keluar daripada butik barangan antik ..bisa buat korang menitiskan air mata..perghhhhhh memang sedih siotttttttttt)..namun si In Sung yang mulanya hanya ske2 akhirnya telah jatuh cinta pada Ji Won..namun pada masa yang sama dia juga dipaksa oleh parentnya menerima tunangnya juga..si tunangnya Jo young plak memulakan misinya menawan kembali hati Ji Sub yang kini semakin cemerlang dalam kerjayanya....namun akhirnya si Ji Sub tidak dapat melupakan akan si Ji Won dan kembali untuk menagih cintanya semula Ji Won pula semakin tertekan antara cinta kontrak kerana wang dengan In Sung..In sung pula sudah mula menyukai Ji Won dan cuba melupaka Jo Young..Jo Young pula ingin berbaik semula dengan Ji Sub namun demi statusnya dia sanggup korbankan cintanya demi kemewahan hidup..........


Ending citer ni sangat tragis...si Ji Sub akhirnya berjaya dalam misinya membalas dendam terhadap bekas kekasihnya iaitu Jo Young dengan manghancurkan syarikat tunangnya aka In Sung...so In Sung pula terus meninggalkan Jo Young dan sanggup mengalami kesusahan demi mengejar cinta Ji Won..Ji Won yang mula sedar akan kesetiaan Ji Sub kembali menerima cinta Ji Sub dan membawa kehancuran hatinya bersama Ji Sub ke Bali..nostalgia cinta mereka bermula..namun si In Sung yang tahu akan hal ini mengejar mereka sehingga ke Bali dan menembak Ji Sub serta Ji Won kerana ingin membalas dendam kecurangan Ji Won...namun kerana dalamnya cintanya pada Ji Won..akhirnya ditembaknya dirinya juga dan menjadikan first citer korea ketiga2 watak utama mati pada final episode...walaupun ambe menyirap ending yang sedihhhhh..namun jalan citernya memang superbbbbbb...syabas dan tahniah pada director serta pelakon2 drama ni.....

Ambe telah layan from Episode 1 hingga ke final episode 20..dan ambe memberi 5 Bintang buat drama ni....mungkinkan akan ada Memory of Bali 2....hahaha..tak mungkin sebab pelakon2nya juga sudah kira K.O.O.L....so apapun drama ni tetap nostalgia bagi ambe yang mula2 meminati siri Jdorama ini.....so nantikan preview drama meletup lain seperti My Girl, I am Sorry I Love You, Sad Sonata, My Lovely Sam Soon dan banyak lagi drama2 berciri 5 bintang...namun untuk siri Nostalgia 2 ambe akan previewkan siri super duper beshhhhhhhhh Great Teacher Onizuka G.T.O....satu lagi citer yang bersemangat dan penuh dengan nostalgia ke-sensei-an yang menyebabkan ambe terus jatuh cinta dengan siri Gokusen, Pride, Hero, Team Medical Dragon, Nobuta Wa Produce , Attention Please, Attack No.1 serta  Power Office Girl.

Tuesday, December 1, 2009

Lagi Citer Jdorama Best!!!

Wokey...ambe baru je sampai tadi...after mandi and solat terus on kan laptop ni..hahaha..dah seminggu tak buka...biasala bila balik kampong ambe terus berhibernasi daripada dunia maya ni..hehehe..bukan pe saja je..nak rehat puas2....susah nak dapat cuti panjang...apapun raya Haji kali ni disambut dengan penuh sederhana dan juga meriah..ditambah plak kehadiran anak buah ambe yang ke-2 iaitu  ashifa-chan yang baru berusia 7 bulan..so bertambah2 meriahla.....ambe juga tak menang kaki nak jalan2 tapi bukan beraya ye..jalan-jalan pergi kenduri kawin dan juga kenduri korban..apapun tahniah buat member2 yang sudah bergelar raja sehari dan juga yang bakal menjadi raja sehari, buat Azza, Shahril, Ct Wiyah serta Kecik dan Yan selamat pengantin baru ye..semoga berbahagia ke akhir hayat...huhuhu..bilala senpai nak kawinnnnnn??????...so tadi petang ambe pun bergerakla balik ke Cameron Highlands...huhuhu..hujan lebat tahap gaban jugala...musim tengkujuh masih lagi berlarutan.....bertambah-tambah sejukla kat umah ambe nanti.....kat umah seminggu ambe tak buat apa2 pun just relaks2 je di samping tu sempat juga layan citer TWdrama Easy Fortune Happy Life..bleh tahan dan menarik juga..mungkin nanti berkesempatan ambe nak cari DVD citer ni..sebab ambe sempat juga layan kat 8TV tu...so memang letih juga ni rasa nak baring je...arghhhhhhh ditambah plak esok keja dan ada meeting plak....huhuhu....paling tak besh nak meeting..huhuhu...so ambe pasrah je dan esok mungkin ambe akan naik Brinchang sebab sepupu mintak booking hotel sebab nak datang cuti-cuti Malaysia..warghhhhhhhh..banyaknya aktiviti esok...gambatte ne senpai!!!!wokey..sebelum ambe nak tidoooooooo ambe nak preview skit citer2 JDORAMA yang besh yang bakal release January nanti....memang citer2 yang besh dan pelakon2 yang sememangnya mantappppppp .Citer pertama ialah Code Blue Session 2...wah akhirnya setelah hampir setahun menunggu release juga ye...citer tentang doctor heli....so bagi peminat Yamapi, Arigaki dan Toda Erika...nantikan kemunculan drama ni pada awal January 2010 nanti ye.......

Puas ambe mencari poster drama ni tapi mungkin tak kuar lagi..so ni cover poster session 1 punya..tapi pelakonnya maintain yang sama juga....citer besh ni...lepas tu lagi satu citer yang turut besh ialah Bloody Monday Session 2..citer tentang terrorist daripada Russia yang akan menyebarkan virus Bloody Monday...tetap menampilkan pelakon yang sama iaitu Miura Haruma serta kawashima Umika...so nantikan drama besh ni juga ye...

still tak jumpa juga cover session 2..guna je la yang session 1 nyerrrrrrrr..citer ni memang menarik dan GO Hurul pun pernah buat review yang session 1 nyerr..nanti kalau ada lebih maklumat ambe akan reviewkan je...so ambe rasa cukupla untuk entry kali ni ye..kalau ambe ada masa nanti ambe hupdate lagi...son kengkawan bloggers sumerrrrrrrr esok ambe akan menyinggah dan mengomen ye..hari ni tak sempat plak..huhuhu..apapun selamat malam dan good nite.........

Wednesday, November 25, 2009

SELAMAT HARI RAYA AIDIL ADHA



Dengan penuh rasa kesyukuran ..senpai mengucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDIL ADHA buat semua rakan-rakan bloggers sekalian,..senpai kalau petang tak hujan terus berdesub ke kampong halaman tercinta..tapi kalau hujan esok after subuh terusla bergerak..so senpai nak minta maaf zahir dan batin andai selama ini senpai bergurau kasar dan bisa melukakan kati kome semua( waduh..ayat tak tahannnnnn..hahaha..)senpai minta aaf zahir dan batin..bagi yang nak berkorban tu selamat berkorban dan sama-samala kita hayati pengorbanan dengan setulus dan seihklas hati kita..bagi yang terpaksa berkorban sebab tak dapat balik berasa..senpai harap kome sume berayala dengan penuh kemeriahan di perantauan ye...bagi yang dah sampai kampong...dan bagi yang bakal pulang plak pandula dengan berhati-hati.....senpai cuti satu minggu..jumpa lagi nextweek...satu hari di hari raya...la..la..la..la..la.....

Tuesday, November 24, 2009

Sudut Baca-baca Part 8 : Vampire Academy book 5 Spoiler!!!!

Angin bayu membawa diriku sepintas lalu ku terkenangkan mu…la..la..la..la..hati ambe berbunga seperti reflesia …hehehe..sebab ambe dapat result KPI dan kompetensi pagi tadi…debo jugala mula2 apala result ambe setelah setahun bekerja bagai nak rak...(keja ambe termasuk susun drawing dekat rak buku..hehehe)..so terus capai envelope dan buka…Alhamdulillah KPI ambe cemerlang..syukran …dan Kompetensi ambe pun oraitttt juga melebihi 75%...tapi ambe terlalu gembira sebab KPI ambe SEE ataupun significantly Exceeding Expectation..bukan senang nak dapat tu…so KPI ni akan menentukan bonus tahun ni..harap2 rezeki ambe adela ye..hihihi.....lepas tu ambe check result Master ambe semester lepas statusnya SM..ataupun sedang maju dengan purata pencapaian aktif…so sekarang pun ambe dah semester 2..huhuhu…apapun hari ni cukup ceria buat ambe….wokey terus membelok ke entry sebenar ye…sudut baca2 part 8….ambe kembali mem-preview-kan siri-siri novel vampire yang menjadi ketegaran blog ambe ni….kali ini ambe still dengan penulis yang sudah dikenali ramai.. Richelle Mead daripada siri Vampire Academy. Ambe pun on da way membaca buku Blood Promise…


masih lagi mencari masa yang sesuai untuk membaca sebab kalau sibuk tak feel juga membaca ditambah plak buku ni ditulis 100% English jadi dictionary plak mestila sentiasa di tepi ambe…so ambe akan mencari masa ambe untuk membaca ambe target end of this year bleh habis la kut huhuhu…biasala bila time malasss sumerr tak jadi..ditambah plak ambe teruja dengan GO-Ashie yang membeli buku Frostbite..harap nanti ambe ada juga colleagues yang bleh discuss pasal novel2 vampire..ashie nanti kita discuss sambil makan pisang ye..hahaha( Senpai and banana fritters with caramel souce hihihi)..tetiba nak makan kek pisang plak..hahaha…wokey terus kita ke novel ni yerr
Vampire Academy book 5 : Spirit Bound
Bertajuk Spirit ..buku ni adalah siri ke-5 bagi peminat siri Vampire Academy…ambe sudah pun membaca Vampire Academy Book 1, Vampire Academy Book 2 : Frostbite, Vampire Academy Book 3 : Shadow Kiss serta sekarang tengah baca Vampire Academy book 4 : Blood Promise.. dan akan muncul pertengahan tahun depan Vampire Academy Book 5 : Spirit Bound…ambe amat meminati penulis siri ni iaitu Richelle Mead…selain siri Vampire Academy, Richelle juag menulis siri Succubus..namun ambe tak pernah baca lagi pun siri ni..ambe mula membaca awal tahun lepas sekitar Jan 2008..atas cadangan member goodreads..citernya sangat simple dan menarik skit dan yang pasti mengambil latar belakang pelajar sekolah tinggi…iaitu Rosemarry Hathaway serta member baiknya Vasilissa Dragomer…ambe just preview skit je la..sebab book 4 pun baru second chapter…so tak tahula lagi ending citer ni camne..lagipun synopsis Book 5 : Spirit Bound belum lagi betul2 kuar..adala skit2 rumors la ..hahaha..ambe share la ape yang ambe tahu ye…kisah dalam Spirit Bound ni menceritakan bagaimana Rose berjaya menemui Dimitri yang telah bertukar menjadi Strigoi di Siberia…namun dia tidak berjaya memujuk dimitri menjadi Dimitri yang dicintainya dulu..malah Dimitri bertindak ganas dan cuba membunuhnya…Rose berjaya menangkis serangan dan Dimitri terus memburunya..adakah Rose berjaya menghadapi pertemuan kali kedia ini..sama2 kita tunggu novel ni release pada May 2010 nanti ye..puhhhhhhh lamabt lagi ye..hehehehe..apapun jom makan kek pisang..hehehe
 

Sunday, November 22, 2009

Promosi Film Jiwang Tak Berkarat

warghhhhhhhhhh....layout ambe hilang..tu..la tengah2 edit dekat header bar tu sekali terlupa nak save...hambik terus hilang..bukan senang nak edit balik..takpela..kalau ambe rajin and ada masa blehla buat balik..ada masa ke??? nak hupdate pun tak sempat...hahaha...takpe2 biasala tu kan..apapun congrats buat ManU sebab score 3-0 semalam....Carriks, Antonio dan Darren..tapi tak sangka plak The Blues menang besar gak kat atas Wolver 4-0..huhuhu.....apapun keep aja2 fighting ye..semalam sampai sekarang ni pun hujan mencurah2 ...tadi lunch pun kebasahan plka..teringat plak kisah memori daun pisangggggg...hahahaha..wokey2..laghoriahhhh betui ambe ni...lama dah tak hupdates Jdorama dan Kdrama..sebab tak sempat nak hupdates dah ada yang hupdate...so takpe sharing is caring...kali ni ambe nak kasi hudpate film2 yang tangkap leleh skit..ala2 jiwang..sesuai sangatla dengan musim monsun yang lembab ni...jiwa pun feeeel je...hahaha..layan citer2 jiwang orait gakkkkkkk....lagi besh kalau ada aweks sebelah.......sudah2......terus kepada film pertama


Bertajuk Postman to Heaven....film korea ni...ambe sungguh tertarik akan poster film ni sangat2 cantik...hijau dan biru..fuyooooooo...matching ....film ni sebenarnya telah mendebokan noona ashie..kita....hahaha..keep waiting ye ...hahahaha...film ni juga membuatkan sedikit adekk2 manessss kita feeling hilarious sebab group kimchi( DBSK tiada kaitan dengan kimchi...nanti silap2 ambe plak kena makan CILI..hehehe) diorang berlakon......tapi sorang je..hahahaha...filem ni menceritaka kisah seorang posmen lakonan Jae Jung yang tugasnya kutip surat2 orang cinta orang yang tak terbalas...dalam kutip2 surat cinta tu bertemula plak dengan si Hyo-ju Han yang sememangnya sedang menanti jawapan cinta drpd seseorang...so bila terserempak dengan posmen Mirotic ni terusla tangkap jiwang...so nak tahu kisah selanjutnya..bleh layan sedikit thriller kat bawah ni.....tengah hangat ditayangkan dekat Korea sekarang ni..so ashie..kome dah tempah flight ke sana ke??..kekeke..kalau dah bleh ambe tumpang sekaki...hehehehel

video



Seterusnya ambe nak bawa kome semua ke negara jepun plak untuk melayan satu lagi citer jiwang yang sodihhhhh...huhuhu..citer bertajuk Rise Up....ur raise me up so i can stand on  the mountain ...bla..bla..wokey bukan sesi menghafal lagu Josh Groban ye....




Citer cinta yang penuh simbolik ni...ambe sangat2 ske citer ni walaupun belum tengok lagi...pelakonnya juga ambe tak kenal pun..sebab ambe belum pernah tengok Kento Hayashi ni berlakon pun lagi..manakala..si Rio Yamashita ni plak pernahla tengok dalam drama Love Letter..tapi persoklannya dia ni adik Tomahisa Yamashita ke...shee bleh tolong explain ke????..hahahaha..kisah film ni agak ringkas menceritaka seorang penerjun payung terjun yang tetiba berjumpa dengan seorang gadis buta yang cekal menghadapi hidupnya..so si Kento ni mula memahami akan kegigihan gadis ini dan si gadis ini juga memberi semangat buat Kento untuk menjadi seorang penerjun yang profesional..namun di saat2 perasaan dan semangat sedang membara terjadinya satu peristiwa yang sangat menyedihkan..apakah peristiwa itu dan mampukan mereka mengharungi cabaran berbekalkan semangat yang ada...so jom layan Rise Up sehari sebelum raya Haji...hahaha..tayangan umun dekat Jepun pada 26-Nov-2009...sedikit thriller untuk memahami citer ni..huhuhu


video


Citer ke-3 ni kembali ke Korea....bertajuk I Am Happy...huhuhu tengok citer dengan tajuk agak pelik skit nape..hahaha..sebab citer ni berkisarkan orang yang mengalami gangguan mental..huhuhu....pelakon2nya tentula sudah popular dan disegani...





citer diplotkan mengenai hyun Bin yang mengalami sakit mental akibat kehidupannya yang tertekan..dahla mak dia kena penyakit Dementia..manakala abangnya plak seorang kaki judi..so keadaan sedemikian menyebabkan perasaannya tertekan dan terus sewellllll..hahaha..terus kena hantar dekat tanjung rambutan..dekat sana dia dirawat oleh seorang Nurse yang cun...hehehe..so nurse yang mula2 tak ske terus jatuh cinta dekat Hyun Bin ni..watak nurse ni dilakonkan oleh Lee Bo-young..drama dia yang agak famous ialah Mr.Good-Bye...hahaha..so blehla layan citer ni juga ye..sedkit thriller buat sinopsis citer ni..

video

Saturday, November 21, 2009

Goosebumps with TWDrama : Autumn's Concerto

Pelik juga ye tajuk entry ambe malam ni...berdiri bulu roma ye...hahaha...nape nama geng ghostbusters  tengah hunt casper ke.. ...hahaha..takde la....saja je kasi chill out skit dengan koleksi drama2 taiwan yang ambe ada...bak kata orang sharing is caring..walaupun ambe ni addicted sangat dekat JDORAMA..namun sesekali ambe tukar juga mood layan  TWDrama plak ye..adik ambe inform drama  terbaru bertajuk Autumn's Concerto besh..betui ka.....ambe pun tak tahu tapi sodapppppp jugala..memandangkan ambe tengah menyirapppppppppp dengan streamyx yang terlalu lembab....nak upload adjust gambo pun takes time...WTH dengan ternet ni....ambe plak langgan 1M...so kalau slow memangla menyirappppppppppppp( sabo senpai...sabo...layan lime juice yang dibuat oleh Go Mi Nam dulu ye..hehehehe)..lebih baik ambe ringkaskan skit citer ni .....wahhhhhhh....



Sebenarnya last drama Taiwan ambe layan adalah drama Hot Shot sekitar awal tahun lalu..pastu takde dah pun...hahaha...tapi sekarang rasa cam besh plak drama ni..mungkin count in my lists dulula ye..ada masa kita layannnnnnn je la..ye...Drama ni berkisar tentang seorang pelajar law bernama Ren Guang Xi yang samsengla tetiba jatuh cinta pada seorang penjual Bento dekat kantin sekolah..si awek ni namanya Liang Mu Cheng (bukan muncung ye...hehehe)....so mula2 Mu Cheng ni kena buli dek Guang Xi...namun Mu Cheng ni tabah dan ignore je....dia ni seorang yang bersemangat walaupun seorang anak yatim...so lama-kelamaan Guang Xi sudah jatuh hati dan mula merasakan hidupnya yang dulu suram, tertekan kembali ceria dengan kehadiran Mu Cheng ni....namun satu tragedi berlaku di mana Guang Xi perlu menjalani pembedahan otak yang kesannya akan menyebabkan dia akan lupa segala memori silamnya....mak Guang Xi memaksa Mu Cheng melupakankan anaknya demi masa depan mereka berdua..namun tanpa Guang Xi sedari pada masa tu Mu Cheng sudah mengandungkan anak diorang...selepas 6 tahun peristiwa berlalu Guang Xi telah melupakan segala kisah silamnya dan kini bergelar seorang peguam yang berjaya..pada masa yang sama turut bertunang dengan seorang doctor...si Mu Cheng plak membawa diri dan membesarkan anak lelakinya seorang diri di pinggir kampung...namun pada suatu hari si Guang Xi terdengar petikan piano yang sememangnya sangat2 familiar bagi dirinya dan apabila dia semakin mendekati pemain piano tersebut semakin kembali ingatannya yang hilang tu..so mampukan Guang Xi mendapatkan semula memori yang luput dalam ingatannya itu dan adakah dia dapat menerima Mu Cheng serta anak lelakinya itu.......so kalau nak tahu kenala layannnnnnnn..wahhh first time ambe buat preview drama Taiwan ni..mungkin coming soon ambe akan perviewkan juga...bak kata ambe sendiri 1 MALAYSIA, 1 KOREA, 1 JEPUN DAN 1 TAIWAN....hehehehe..selamat menonton.....

Tuesday, November 17, 2009

Film : End of World : 2012

Oddi Isso? Mo ya mo ya….Jin Jha!!!!...hahaha..ambe terdengar perkataan korea ni semalam..hahaha…ambe tak tahu plak maksudnyerr…so hentam sajala..tapi cam besh je…wokey minna-san sumerr mungkin dah tahu akan misi ambe last Sunday menjelajah ke Forks, Washington….hehehe..ambe sebenarnya join family Cullens layan film 2012............


Sememang marvelous gua kasi tau sama lu..huhuhu..hehehe…wokey film ni bagi ambe sangat2la best dan tak heran my opismate nak tengok 2nd round…katanya tak puas…perghhhhhhhhhhh…wokey yang pasti ambe tak bleh join ye nextweek…ambe ada M.I.A…sendiri..hehehehe…film ini sebenarnya diarahkan oleh seorang yang sememangnya sudah terkenal dengan genre2 film Sci-Fiction serta ala2 abnormal world…….sapa lagi kalau bukan Roland Emmerich…buah tangan beliau sebelum ni seperti Godzilla, Independence Day serta The Day After Tomorrow telah pun selamat ambe khatam………ibarat kata kaki wayang film2 Roland sememangnya memenuhi citer rasa ambe yang ske citer2 cam ni..baru beshhhhhhhhh….mungkin sesetengah pengkritik film cakap citer ni nak mengexploitasikan fahaman dan sebagainya…namun ambe pandang dari sudut perfilemen dan juga kesan2 grafik yang sememangnya mantap….

tergaman gak seketika time tengok Tsunami terhebat alam maya yang menghilangkan rantau Asia Tenggara serta menenggelamkan sebahagian Tanah Besar China..perghhhhhh dasyat..pastu yang tak tahan Puncak Everest pun ‘hapuih’ dek banjir besar akibat Tsunami dan pencairan Glasier ..memang menakutkan….theme filem ni juga sangat2 menarik sebab mengangkat tema kemusnahan alam dan tamadun manusia akibat ketamakan kita mengejar kuasa dunia…..apapun memang filem ni wajib tonton….nanti musti cakap wowwww nape kome tak support filem Malaysia..asyik2 promote filem Japan, Korea n English je…maaf sebab ambe mempromosikan filem2 yang berkualiti dari segi penghayatan watak, jalan cerita serta tema yang tidak semata2 cinta...


.mungkin kalau ada filem Malaysia yang bercirikan sedemikian ambe akan previewkan bak kata ….1 Filem 1 Malaysia..hehehe..wokey terus kea rah pelakonnya plak..ambe solute dekat John Cusack sebab lakonannya sebagai Jackson Curtis sangat menjadi watak penulis, ayah kepada dua anak serta suami kepada bekas isterinya.Lepas tu watak isterinay Amanda Peet sebagai Kate juga menyaksikan bagaimana walaupun mereak berpisah namun demi kelangsungan survival anak2 mereka..mereka bersatu dan mengabaikan krisis rumah tangga…perghhhhhhh..part2 filem yang besh..lepas tu juga anak penulis ambe minati iaitu Thomas McCarthy juga berlakon (ayahnya Cormac McCharthy)…anak2 jackson yang pandai bermain emosi


Jadi bagi sesiapa yang nak singgah panggung tu..ambe merekomenkan filem ni..tapi kalau korang tak minat tak pe…hahahaha….sebab..setiap orang ada ciri2 filem yang korang minat…apapun selamat menonton..walaupun ternet opis hari ni lembab gilesssss ambe still nak hupdate juga…huhuhu…sebab lunch hari ni hanya di opis…cukupla sebiji Epal dan Roti Coklat..huhuhu…malas nak gi kedai Mok Cik….apapun petang skit ambe nak pekena Nescafe Tarikkkkkkkkkkla..hahaha…

Sunday, November 15, 2009

Let's Freedom heart throughout the world


Wokey malam ni ambe masih lagi ditemankan secawan Nescafe tarikkkkkkkk...panjang skit tarik tu..hahahaha..masih mengadap lappy ambe yang berhabuk ni..hahaha..dasar pemalas betul ambe ni....ambe sekarang juga dalam misi menjelajah ke seantero dunia yang horizontal ni..hehehe...tapi ambe menjelajah menerusi internetla...hahahaha..ambe menyinggah sekejab dekat Nihongo untuk berjumpa dengan mata salji (sepatutnya  mata air..tapi air telah beku sebab dah nak masuk winter..hehehe) ambe yang dirindui..wahahaha....untuk bertanya khabar sebab ambe tahu ayase-chan tengah bertungkus lumus nak menghabiskan episode drama boringgggggg tahap gaban bertajuk JIN...ambe tokse nak layan citer kuno2 ni..hahahaha...so lepas ke japan ambe transit plak dekat Seoul untuk menghirup udara segar musim salji..yuhuuuuuuu ambe bercadang nak buat orang salji dan nak pacak bendera Malaysia....hehehe...dan ambe sempat juga melihat wajah2 park Shin Hye di merata-rata tempat..wah semakin famous ye sekarang..tahniah ye Go Mi Nam....opppps Genma la..hahahaha...so lepas tu ambe mengikut sorang terus terbang ke Washington DC ........opppppppps bukannyerr nak juma Mr.Obama tapi ambe nak singgah dekat Forksla...nak melihat kemeriahan Cullen's Family bersama Bella Swan





....hahahaha...diorang tengah layan citer fenomena 2012....warghhhhhhhhh sempat juga ambe join diorang sekali...tahniah buat director Mr.Roland Emmerich..the movie was outstanding and superb..I enjoy the movie from start to finish..hahaha...kesan earthquake memang dasyat dan sempat juga ambe melihat kerisauan Stephenie Meyers...adakah New Moon mampu mengulangi kehebatan twilight ataupun akan menjadi suram seperti dawning...muahahahaha...lepas tu terusssssssss ambe membelok ke Old Trafford untuk menyaksikan pok cik ambe gigih menyepak bola..gambatte ne Giggs !!! pastu sempat gak ambe bertanya camne ni The blues still leading lagi...pastu si Rooney kata' brooo...relaks arrrrrr saja je kita orang kasi chance dulu....' perghhhhhh terkesima ambe seketika..........hahahaha....

namun ambe tak bleh lepak lama2 kat sana sebab tetiba je dapat info hujan lebat dijangka turun dekat2 area Pantai Barat...kang tersangkut plak kat sini(streamix mungkin akan menjadi mengong dan lembapppppppp....)so on da way balik seorang stewardess yang comel menyapa ambe...."Senpai..senpai....buat ape dekat JAS ni (please jangan salah tafsir bukan Jabatan Alam Sekitar ye)...'Eh........Ueto Aya uperrrrrnya...tengah shooting Attention Please 2 ke....sekali dengan muka yang dah blushing si Aya berkata...ambe nak tkar kerjaya jadi Stewardess la plak..sebab berlakon cam tak bleh blahhhhhhh je..hahahaha..thats whyla dah jarang jumpa kome dalam JDORAMA.....selepas bertanya khabar cik Ueto terus berlalu sambil berkata...'Senpai....aishiteruuuuuuuu....' terus terasa cam nak pengsan sekejap...tak sangka ada peminat rupanya (woi bro engko berangan apa la niiiiii)...huhuhu...nasib bek Ms. Hillary Swank....sebelah ambe terus tersedar...


dia bersama plejarnya buat lawatan sambil belajar kat Tokyo....memang ambe ske tengok Hillary dalam movie Freedom Writers...movie yang paling besh pada tahun 2007.....movie yang menceritakan kebebasan yang tiada tandingan yang tiada halangan...movie yang mengangkat tema guru yang mampu membimbing golongan pelajar liar2 untuk menghargai nilai kehidupan..mungkin kita belajar untuk dapat result bagus..namun  kita juga lupa pembelajaran itu juga merupakan satu pembelajaran pengalaman yang sangat beharga dalam menuju ke destinasi impian.perghhhhhhhh patutla hebattttttt...






memang superbbbbbbbb gakla....Ms.Hillary ni bagi speechs...so lepas tu ambe terus balik ke Cameron Highlands ni..sebab nak lending baikkkkkkk ...esok koja maaaaaaaa..huhuhu..apapun hari ni sungguh jauh ambe berjalan..bak kata orang jauh perjalanan bertambah pengetahuan........huhuhu..hahaha.....cuma ambe tak sempat nak  jumpa Elena je..sebab ambe tahu dia tengah frust menonggeng sebab stefan dah nak chowwwwww..huhuhu gomenne..sebab ambe takut terlepas flight plak....


..hahaha   tak sangka ambe berangannnnnnn tahap ultramen taro plak malam ni..hihihi..wokeyla....so ambe harap ambe kembali ceriala...so esok mari kita bersemangat ye...ikut kata yankumi sensei 'fightinggggggggggg ohhhhhhhhh'....ja ne