Tuesday, August 9, 2011

Tips From Senpai

Alhamdulillah ..hari ni dah 9 hari berpuasa...so macam mana dah dapat ke 'lose weight' seperti yang diidamkan...dah turun 1kg atau 2 kg atau 100 gram ataupun tetiba je naik 2 kg...kekekeke.....senpai ok je....ha bagi kaum adam plak..dah ada ke ter'miss' tarawih tu..senpai?...hehehehe..ade la juga.....kekadang terfikir juga buat 8 lepas tu ditambah tazkirah 20min ke 30 min ataupun 20 rakaat tapi macam 'shinkansen' 350km/j..perghhh semput dibuatnya.....fening2 juga..namun yang penting tunaikan dengan ikhlas dan juga dalam usaha kita mencari keredhaan dan juga ganjaran pahala yang ditawarkan kepada kita dalam bulan Ramadhan ni....

 
Wahhh semangant plak hari ni nak update blog..harap2 bukan hangit2 tahi batman je la ye...lepas ni kena rajin2 balik ye....wokey sebenarnya senpai nak bercakap pasal diet di bulan puasa....bukannyer apa?..ambe gi PARAM tengok ramai tengok kaum Muslim-muslimat kita ni beli macam nak makan 10 hari...perghhhhhhh ...senpai pun masa 1st ramadhan pun 'Tersasar Di Jalan Mu ' juga...apa kebendenyer   beli murtabak sampai 2 keping lepas tu buang je dalam tong sampah...tak membazir namanya tu..malah blehlah lepas ni ber'friendship dengan Devil'...bukan RedDevils sebelah tu ye...kekekeke....

 
Oklah pada yang ingin kurus keding macam senpai (ada juga muscle skit2..kekeke) dan juga nak sihat bleh follow diet ni...tapi ingat setiap orang ada diet tersendiri...cuma ikutkan selera badan masing2 ye...things to be shared as following below ye:

Time berbuka:
  • Buah Kurma Yusof Taiyoop Menjadi menu berbuka yang  utama...dalam 2 ke 4 biji..sebagai ganti pemanis air2 yang takde gula..kurma ni mengandungi kadar protein dan serat yang tinggi serta glukosa yang banyak..cepat memberi tenaga..malah kadar potasium yang tinggi juga mampu mengelakkan ulser perut...(sebab tu time sahur better makan kurma)....paling penting ikut sunnah..sambil berdiet sambil dapat pahala..sapa nak bagi ....betui tak?
  • Selalunya Senpai berbuka dengan warm or hot Lemon Tea ( manis kurang ye tuan2 n puan)..tak pun warm Ribena buat sendiri pun tak payah kasi gula(sebab confirm dah manis) atau hot Fresh Orange (pun takpa gula) dan paling penting Sky Juice untuk menghilangkan dahaga setelah seharian berpuasa...(no more ais sebab ais sejuk di luar tapi panas di dalam)
  • Lepas tu terpulang..kalau larat dan rasa fresh pergi solat Magrib dulu ...tapi kalau dah ada rezeki depan mana terus bedal pun takpe..ikut tahap kemampuan ye..senpai terpulanglah...menu berbuka selalunya nasi beserta laut pauk dan juga sayur atau kerabu...favorite ambe tempe goreng garing...yum yum...ayam masak merah....serta ikan tongkol goreng berlada..musti kena pedas (ni diet tak elok..jangan follow ye)...tom yam perghhhh terangkat...tapi ingat berhenti sebelum kenyang
  • Kekadang kalau rasa lapas lagi..senpai akan ambil sepotong dua kuih (kole kacang, seri muka, atau puding )...tapi favorite mustilah popia basah.......kalau boleh tiap2 hari nak lah...hahahaha
  • lepas tu solat layan berita jap sementara nak tunggu Azan Insyak.....make sure perut jangan penuh ye..kalau tak mana nak larat nak bersenam tarawih.....tempat senpai buat lapan ja...dalam kul 10 mlm dah settle siap dengan witir lagi kekadang ada tazkirah..(selalu skip...hehehe..jangan ikut ye tak elok perangai ni)
  • time kul 10:30 mlm..kekadang member ajak lepak luar...teruslah start engine kereta dan lepak dekat Canai Subang....(bulan posa kena kawal penglihatan ye...sebab tempat ni best...hehehehe) tak pun Pelita Bangsar...tapi kalau lepak rumah layan je lah KDrama (sekarang tengaok tengok Scent of Women dan drama lama Shining Inheritance-best citer ni baru episode 2 setengah)
  • Sebelum tidur..senpai akan minum Nestle Bliss (orange +Markisa) atau (Manggo + orange)...ni penting untuk digestion ..kalau tak perut tak selesa je...minuman ni baik untuk system pencernaan dan juga esok confirm cari toilet....hehehehe..kalau stcok dah habis senpai akan makan pisang ataupun orange....
  • lepas tu bummmmmmmmmmmm ..zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz..set jam kul 5:30 pagi bangun....set in ur mind juga ye... 
  • kul 5:30 pagi...bangun basuh muka...panaskan air buatlah Milo or Susu then makanlah kurma (4-6 biji)...kalau malas bangun....air suam +kurma..kalau malas lagi..air suam je.....lepas tu terus zzzz balik kalau penat kalau rajin rileks2 jap get ready for Subuh then siap2 ke Opis..bulan posa kul 7 pagi dah sampai opis....ni la diet senpai untuk kelihatan slim........jom tryyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy

5 comments:

NuRuL... said...

hehe..;-)

waiem said...

Betol tu jgn membazir. Kdg beli makanan kat param untuk buang je. Sayang btol.

Skrg ni kalu nak gi param make sure duit bawak ngam2 je. Jadik tak berlebih beli yg tak sepatutnya.

Sahur biasa ambe mesti nak nasik. Kalu tak mcm tak larat gitu hehehe

Shee said...

Salam senpai, congratulations! u've practised a healthy diet for your berbuka!

teruskan usaha ye. and yes- kalau ikut diet macam senpai ni.. confirm boleh lost 1-2 kg sewaktu puasa ni =)

and bestnya kat mesia, waktu subuh 5.30 ye. Kitaorang punya subuh kat Brunei pukul 4.56 pagi. Tu lah bangun sahur makan nasi dah jam 3.30. aigoo. tapi nak amik pahala free tu~ so bangun jer lah ye~

ashie023 said...

bagus betullah menu senpai waktu berbuka...siap ada jadual lg..hehe..gud job!!!
selamat berpuasa!!

Ryuzaki "L" The KiD said...

Tips tmbhan, Tym buka, jgn mkn knyg sngt, t tym posa cepat lapar.. Hoho..Sm gak tym sahur.
Praktis kat perut. Lolz! Tp tips senpai bgs jg.