Monday, June 29, 2009

Jdorama : Call center No Koibito

Wah hari-hari dilalui dengan penuh kesibukan yang teramat sangat...badan pun rasa sengal-sengal dan kelesuan..yela...baru je last week start kuliah sabtu n ahad..so bermakna ambe dah takde ( bukan tokder...) masa untuk bersuka ria lagi di hujung minggu...namun inilah sacrification yang perlu ambe hadapi di atas pilihan ambe sendiri.....Nakamura!!!! keep fighting ohhhhhh( Ni semangat yankumi sensei ni)...namun ada banyak juga hikmahnyer..contohnyer ambe bleh lagi menambah kenalan di samping bertemu jodoh( ni ko dah merepek nakamura)..tapi best juga bila lepak bersama orang2 veteran ni banyak juga input dan output yang bernas boleh dikongsi malah pandangan diorang memang powerrrrr( ashie camne ko blajar ye...sebab ko pun part time student juga kan )...namun yang best sekali last week nyer kuliah ambe dekat Akedamik Pengajian Bahasa...so dulu2 penah gak ambe blajar sini sebab dulu ambe ambik third language japanese....apa yang best ambe dapat tahu bangunan Akedaamik pengajian bahasa ni rupanya di bina atas sponsor kerajaan Korea..patuhla penuh je dengan kesenian dan tulisan korea...wah bestnyerrrrrr ambe ingat kalau ada offer blajar bahasa korea kat sini ambe nak amikla...hihihihi..macam ada masa je....sorryla geng ambe terpesong skit ye drpd title sebenar bukan pe..bila dah ada sikit masa ni semuanya nak dimasukkan skali...oklah berbalik ke entry utama...






Lamanyer ambe tak update pasal Jdorama mahupun kdrama...akhirnya ada juga drama yang memenuhi citarasa ambe untuk dikongsikan bersama..drama ni dalam english kita sebut LOVE CALL CENTER....atau Call Center No Koibito..dibintangi oleh pelakon2 yang orait jugala...walaupun tak terkenal sangat..jalan cerita plak simple dan penuh dengan kelucuan yang tahapnya sederhana...namun mampu membuahkan hilai dan tawa....kisah diplotkan apabila si mamat Tokura Wataru yang bertugas sebagai eksekutif di sebuah syarikat pelaburan yang terkenalla di tokyo....oleh kerana kerajinan dan mulutnya yang ske bercakap telah menyebabkan sektor pelaburan syrikat dia meningkat..so bila dah berkembang ...big boss mintala dia ditransfer ke kawasan pedalaman untuk menarik lagi ramai orang membuata pelaburan...memandangkan dia ni pandai cakap terus dia ditugaskan dibahagian call center ataupun customer services..so disebabkan dia sendiri tak ske kawasan tu dia pun mencarila alasan supaya ditransferkan balik ke bandar..namun oleh kerana sikapnyer itu ramai plak customer complain so terpaksala dia menetap kat situ untuk settlekan masalah2 customer dan akhirnya hatinya tersangkut pada seorang customer ni....apapun drama ni akan start awal july nanti...jadi blehla kita sama2 tengok best ke tak.................




Okey ni watak hero oleh koizumi kataro dan heroin plak yang rookies skit dalam drama ni dilakonkan oleh Mimura..comelkan dia ni...macam Misami nagasawa kan ..kalau korang perasanla

Ni plak watak2 sampingan yang mengkecohkan suasana..semua pelakon ni orait je..cuma kurang famousla...


Ni plak macam biasala hubung kait cintan-cintun dalam drama ni...bleh dikatakan mostlykan drama jepun memang ada carta ni...

Thursday, June 25, 2009

Happy 2nd Anniversary



Today is PEP 29 day......25 of June 2009........tak sangka dah dua tahun aku bekerja dengan Tenaga Nasional Berhad....bermula di alam PEP( Program Eksekutif Pelatih) selama 6 bulan start 25 June 2007...kemudian diconfirmkan pada 25 June 2008..dan kini cukup 2 tahun aku berkhidmat sebagai Jurutera Elektrik (Projek)....kenangan member2 masa program pep sentiasa dirasai dan dihargai.....group jerai masa OBM lumut dulu tetap the best.....ingat tak lagi pengalaman kita berkayak ke Teluk Sekadeh .....pastu pengalaman dilanda ribut laut masa kita nak ke Pantai Syawal...pastu pengalaman solo kem di hutan teluk muruk dan persembahan bila larut malam yang memecahkan hilai ketawa team semua orang pada tu....guysssssss.........no matter what will happen to us in future....our friendship will lasting 4ever.....keep in touch.....

Monday, June 22, 2009

Take a break.......layan supernatural dulu....

Wow..i am going to freaking out my sense of midnight with the horrible,terrible and disaster nightmare......hahahaha.....why ....because of the unnatural of the supernatural of season 4 always awaken me when I start to hug my comfortable pillow....whoa..whoa..whoa..inilah penangan Supernatural season 4......so scary and full with unsavoury of human thinking and of cause too deviate to predict with our own mind........ but for sure you need your cliques to stay beside you in case you want to continue watching for 2nd, 3rd and the whole of the episodes.....memang seram skit season 4 ni ......my sekepala punya member or typically same interest telah meminjamkan kepada ambe last week..tengok episode 1 baru malam ni.....seriously to say ambe gerun gak skit tapi ambe minat gak nak tengok episode sterusnyer.....apapun season 4 ni macam dah tak masuk akal...kalau masih ingat last episode on season 3.....dean dah pun mati sebab telah cedera teruk.....namun dalam episode pertama season 4 dia telah hidup kembali atas tuntutan tugas yang perlu diselesaikan..thats why ambe kata tak logik.......kali ni siap ada angels lagi yang bernama castiel...bukan castello ye....hehehe......paling dasyat lagi nak tergelak....angels ni tak bleh nak kawal demons...malah the king of the demon lucifer pun terlepas....so tujuan dean dihidupkan kembali adalah untuk menangkap lucifer.....apa pun sebab ambe dah layan from episode 1 lagi...so nak tahu gak what is the end of the odyssey dua beradik wincester ni.....sama2 kita tengok ye...


selingan : ambe baru abih tengok BBF wah tak sangka ending dia macam tu je.....tak kickla kan....Jan di dengan Jun Pyho pun ending taktau...tapi ambe nak tahu lebih lanjut citer kakak jun pyho...ske tengok dia.....nanti dia adakan dlm drama partner....berganding dengan lee dong wook ......so nanti sape2 rajin please tulih entry pasal partner ye......ambe nak bace je....hihihi....

Sunday, June 21, 2009

dua entri yang sangat bermakna

Lama juga ambe tak up date blog ni....hahaha...ambe kesibukan skit. nak buat macam mana time mood nak update datang time tu la ada je kerja lain.......ok straight to the pointla nape tajuk entry begitu sensation skali ye...hahaha..pertama kerana semalam ambe secara rasmi nyer menjadi student kembali...ambe telah berdaftar sebagai student master in electrical engineering di uitm shah alam....wah tak cayer plak dah jadi student kembali.......InsyaAllah nextweek ambe akan start kuliah so weekend je travellingla ambe from tapah to shah alam...memikirkan balik rasanya macam nak ponteng je kelas...hahaha takpel baru2 mesti kena ada semangat skit....hihihi

Keduanya hari ini adalah hari bapa dan ambe nak ucapkan selamat hari bapa pada semua ayah2 kat dunia ni.....ambe plak tak dapat nak wish face to face to my dad sebab ayah ambe dah lama dah takde.....sememangnya kami sekeluarga amat merindui arwah ayah.sudah 9 tahun ayah meninggalkan kami. 13 april 2000 merupakan tarikh yang paling bersejarah dan ternokhtah dalam lipatan sejrah hidup aku.....ayah pergi tanpa menyusahkan sesiapa pun...aku masih di form 4, kakak baru lepas spm dan adik2 masih seolah dan Mira baru tiga tahun....sekarang Mira pun dah nak ambil UPSR sekejap je masa berlalu...walaupun 9 tahun telah berlalu namun kasih kami pada ayah akan abadi selamanya......terima kasih ayah kerana menjadi ayah yang baik dan bermakna buat kami...walaupun masa bersama terlalu singkat...namun kenangan yang ayah tinggalkan akan terus utuh dalam jiwa sanubari kami...mudah-mudahan ayah sentiasa tenang dan dicucuri rahmat....ayah kami sayangggggggg ayah...kami kasihiiiiiiiiiiiiiiii ayah......kami cintaiiiiiiiiiiiiii ayah......selamat hari ayah.....................

video

Monday, June 15, 2009

dari pantai barat ke selatan........

Penat gilerrrrrr arrrrrrrr....itu ajela yang asyik2 terkeluar daripada mulut ambe ni..hahaha...dan akhirnya malam ni dapat gak menjengok sekaligus meng-update seringkas yang bleh untuk blog ambe ni ..bukan pe....rasa nak tidor je.........esok pagi ambe kena bergerak ke Rawang pula sebab ada F.A.T.......bakal mengiringi ambe adalah Hj. Moha selaku mechanical engineer, Syaiful sebagai civil engineer dan ambe sendirila selaku electrical engineer.malehhhhhhh rasanya nak gi...tapi bos dah suruh gi ajelah..hopefully haji moha drive le esok......penat ambe tak hilang lagi ni........
Ok last week hari rabu petang terus bergerak ke Petaling Jaya sebab khamis dan Jumaat ada Khusus Niosh..untuk penyelia TNB especially yang berkerja dengan kontraktor...aka ambe sendiri.....member ambe takleh gi sebab nak kahwin........so sorang2la ke PJ...alhamdullillah kebetulan member sekamceng TNB adala kat PJ terus melogingkan diri sekali gus lepak 4 hari terus kat umah diorang...Thanks ye John and Bijan....khusus keselamatan dan kesihatan ni memangla tersangat bosan tahap gaban....ambe yang memang tak cukup tidor terus menikmatila kenyenyakan dekat wisma TNB jalan timur tu....tapi last2 class da plak ujian..kalau tak dapat 70% tak dapat passport NIOSh..........halamak..kurang asam btul informla awal2.....so hentam jela soalaan nyer....susah gak.....hahaha....tapi ramai cakap kalau fail kita ambil lain....hehehe...bleh outstation lagi......lewat petang n malam ambe bersama member seloging bergerak mengelilingi Kuala Lumpur.....tujuan sebenar John baru je angkat persona blueberry...so sesi try dan test run untuk aku la...........hahahaha...lewat malam makan2 dan alkisah lama2 pun bermula almaklumlah jarang bleh lepak selonggok macam ni...........keesokkan harinyer plak...ambe n bijan bergerak ke Ulu Tiram JB untuk menghadiri kenduri housemate aku.....jauhnyer ....lewat petang sampai...dan sesiseterusnya sesi temuramah oleh mak bijan........meloging lagi di rumah Bijan....thanks Bijan ur parents tersangat baik..first classnyer layanan......malam tu tak gi memane pun...lepak2 danga bay.....dan ke-tension-nan juga aku bila bijan bawa aku ke plaza pelangi sebab nak cari stock dvd supernatural dan juga prison break......hahaha......layan je la...........so memandangkan malam so tak banyakla gambar yang bleh diambil.so lepak2 je dekat Restoran Anjung Warisan aka siri Dunia Anita tu......pastu balik umah terus tidorrrrrrr.zzzzzzzzzzzzz..


Esoknyer terus bergerak ke Ulu Tiram dan makan kenduri.............wah smart gilerrrr housemate aku...dan tahniah ye moga bahagia ke akhir hayat..............pukul 3 ptg bertolak tapi sampai machap jam teruk so pukul 9 lebih baru sampai...lepak lagi semalam di PJ ...esoknyer aka hari ini aku bergerak ke uitm shah alam.....bayar yuran dan buat medical check up...20 jun nanti datang balik pendaftaran....so tadi petang baru sampai dan esok kuar lagi ke rawang...ahhhhhhhh bila masa aku nak relaks2....ni........huhuhuhu

Monday, June 8, 2009

evergreen cartoonnnnnnn......!!!!!!

Terkenang di masa lalu.........hatiku bertambah sayu.....dikaula...bla..bla..bla.....


Entry kali ini lebih bersifat childish.....entry kecartoon je...hahahaha.....tetiba teringat zaman tumbesaran ambe seawal tahun 1990 hinggala menerjah ke ambang millenium 2000..sedekad jugala yerrr......cartoon2 jepun memenuhi masa lapang ambe bersama adik2 ambe......cartoon yang paling best mestila blue blink dan juga dash yankuro.....ada juga beli sejibik keta macam dash yankuro.........time ni kakak ambe plak ske cartoon jem tu..thats why corner lagu sedap macam ice cream ambe ada juga lagu truly outragous ........lagu feveret kakak ambe tu.........hahaha.....sungguh indah ye kenangan masa lalu.......best sangat..thats why orang kata zaman kekanak hanya sekali je.....so hargaila kenangan yang kita ader...sekarang cartoon yang ditayangkan lebih bersifat advantures dan juga ganas2 skit ye...ye la naruto n bleach......tapi ambe ske tengok one piece dan gundam seed destiny...banyak jugala collection komik dan cartoon yang ambe ade.........namun bila dah besar panjang ni nak tengok cartoon depan TV macam dulu-dulu seganla plak....kang orang kata mu dah nak nikah pun tengok cartoon lagi..buang tabiat ke hape ni..kuikuikuikui.......namun bila takder orang aku terus capai remote control tv dan tetap layan juga one piece...hehehehe nak buat macam mana dah human nature aku ske tengok cartoon......so korang kalau dengar lagu2 kat corner aku tu mesti mengimbau nostalgia cartoon feveret korang ye .......experience to exitement.......

Sunday, June 7, 2009

JMovie : Rookies

Hari ini memang penat skit..pagi2 lagi ambe dah bangun…after je solat subuh terus menyental stock baju 2 minggu( washing machine yang buat bukannyer ambe …)dalam pkul 8.30 settle dan dengan semangat membara terus siap2 sebab nak servis my pesona nan grata untuk 20K…..turun je drpd bukit cameron highlands ni halamakkkkkkkkkk jammmmmmmmmy da nation plak….orang berpusu-pusu nak naik ke atas….perjalanan sepatut 30 min jadi 1 jam 30 min..memang ambe menjadi panas sampai hangitttttttt( memang tak tahan kalau jam)….so pukul 10.30 baru sampai kat servis proton………..namun ambe lupa plak hari ni cuti umunla………….kedai tutup….(tu la nakamura…lain kali check dulu calendernyer……..kekekeke) ….so sebab tak jadi servis keta ambe terus memecut keta sambil mengunyah kopok lurve ke Lumut..untuk mengambil barang2 adik ambe yang dah abis pratikal dekat Lumut……….panas membahang dekat lumut ni………………..sampai je terus ambil barang pusing2 lumut dan lewat petang tadi terusla balik ke cameron highlands……….penat daaaaaaaaaaa…jammmmm sepanjang perjalanan sepatutnya 1jam 30 min jadi 3 jam 30 min…………memang tension.namun berkat kesabaran ambe pukul 9.00 mlm tadi sampai gak umah…..



kebiruan laut sedikit sebanyak meredakan kepanasan cuaca dan ambe sendiri akibat keadaan jam yang terukkkkk...biasala musim cuti sekolah



Adik ambe yang berposing setelah kekenyangan menikmati ABC special( nasib baik ABC kat sini sedap)..serta ambe pieceeeeeeeee walaupun muka berkerut2 sebab cuaca yang bahang membara..


Ni plak DVD citer yang adik ambe pinjam.....suruh dia bawa balik umah......oppppppppps tak boleh sebab ada seorang lagi peminat tegar korea kat umah..biarla diam tegar dulu study sebab PMR dah dekat..ni semua ambe beli sekitar bulan jan dan feb 2009.....
berbalik kepada entry asal.soweyyyyyyyyy melencong skit ye.....hehehehe

Ambe dah ada dah koleksi drama dan sp episode yang dibeli tahun lepas..........rasanya yang movienyerrrrrrrrrrr release bulan Jun 2009 kutttttt..but not sure yettttttttt....kena usha dekat speedy dulula nanti.........kalau sempatla

Drama ni telah pun release pada pertengahan tahun lepas..dan mula ada kat kedai2 DVD kat Malaysia sekitar bulan July 2008…ambe pun tak ingat daaaaaaaaaa….ambe mula2 ingat citer ni adaptasi drpd Kdrama Super Rookies tu………….ambe ske citer super rookies tu…time dia ditereima interview untuk syarikat SK rasanya…hahaha…kelakar citer tu……namun rookies versi japan ni lain skit sebab mengisahkan pemain-pemain baseball……kisah di mana budak2 kelab baseball ni mogok tak nak main lagi sebab pergaduhan semasa perlawanan peringkat daerah masah diorang tingkatan 2 tinggi…diorang punya team dicop samseng oleh pihak pendidikan daerah dan dilarang menyertai sebarang perlawanan..namun dalam keadaan sedemikian muncul plak seorang cikgu yang begitu berdedikasi terhadap studentnya iaitu cikgu Kawato Koichi lakonan mantap Sato Ryuka…namun diawal kedatangannya untuk memulihkan semangat diorang memang tak jalan..yelah..setelah lama tak main baseball dan rasa geram terhadap pegawai pendidikan daerah..namun setelah cikgu koichi menunjukkan semangat yang bersungguh-sungguh nak pulihkan semula team baseball sekolah..so diorang pun bangun semula dan sedar bahawa bermain baseball bukan sekadar untuk menang tetapi melatih mereka tentang sikap setia kawan serta menempuh kesabaran dalam mencapai kejayaan…cam biasala .citer japan memang suka menyelitkan unsur2 menaikkan semangat ni………..namun semangat Yankumi sensei dalam Gokusen best lagi la……………Ost dalam rookies ni pun best gak tajuk Kiseki nyayian group Greeen……….ambe dah ada dah Jdramanya dan SP special nyer……..sekarang kuar plak movie……….nantila kalau sempat ambe carila kat Speedy………jom kita usha skit movie Rookies ni


Watak-watak utama





Atas dari kiri....koide keisuke aka mikoshiba toru( famous dalam drama gokusen 3 dan sp 2009), shirota yu aka shinjo kei( terkenal dlm drama hana-kimi), eri mizokawa ( bnyk berlakon tapi selalu watak sampingan so tak ader drama yang menonjol), Sato ryuta aka kawato koichi ( drama ni baru kenal dia ni), ichihara hayato aka aniya keiichi( rasa penyanyi groupla) serta akiyoshi nakao...................

Monday, June 1, 2009

JDORAMA : Buzzer Beat - Gakeppuchi no Hero

Setelah blog ambe diupdate dengan drama Atashinchi No Danshi dan Mr. Brain….lama gak ye nak mencari drama-drama Japan yang best untuk dipreview………..akhirnya terdetik kat fikiran ambe bila baca cbox ambe sendiri..ok..ok korang nak tengok Code Blue…….best citer tu….ske OST drama tu Hanabi oleh Mr.Children…..ditambah plak ada Aragaki Yui dan juga Toda Erika serta Yamapi…ok citer kali ini bertajuk Buzzer Beat Gakeppuchi no Hero, puas ambe menjelajah dalam ternet ni nak cari cover page drama tak jumpa-jumpa………..memangdrama japan susah skit……………namun pada firasat ambe dama ni nampak mantap untuk ditengok..sebab pelakon-pelakonnya…best2 dan hebat2 belaka, , ada Mizubata Junpei, (drama best lakonannya dalam Akai Ito), pastu Yamashita Tomohisa (drama menjadi topic perbualan cbox ambe..heheheh…Code Blue), Kitagawa Keiko (tak pernah tengok drama or filem ni sailor moon…tapi cartoon pernahla….), Aibu Saki (mesti Hurul Aini tau …yela dengar sampai meleleh air mata tengok SP drama ni….Zettai Kareshi), Kanjiya Shihori (yang ni tak kenal plak tapi ada muncul dalam drama Hana Yori Dango 2) serta Ito Hideaki (ni pelakon seniorla….drama ni pun favorite ambe gak First Kiss). So kat sini dah bleh agak dah memang best drama ni .sinopsisnyer ambe tak bleh nak mengtranslatekan lagi sebab banyak sangat version al-maklumlah bulan 7 nanti baru release.apa pun..jom usha skit pelakon-pelakon dan juga synopsis ringkas drama ni…………


Synopsisnyerrrrrr:

Version 1
The love story has Yamashita playing a salaryman who belongs to his company's basketball team. Despite his appearance, he is completely weak under pressure when it comes to work and romance. Although he has a girlfriend (Saki Aibu), he falls in love with a spirited and cheerful woman who is unable to be straightforward (Kitagawa).

Version 2
Yamashita Tomohisa, Kitagawa Keiko, Aibu Saki, Kanjiya Shihori, Mizubata Jun, Ito Hideaki, Maya Miki, Nagai Masaru, Aoki Munetaka, Omasa Aya, Komatsu AyakaSynopsis: A timid but honest guy (Yamashita Tomohisa), who belongs to his company’s basketball team, does his best when the chips are down in basketball, work or romance. A strong-willed, cheerful and positive girl who cannot be frank (Kitagawa Keiko). And the coach of the basketball team (Ito Hideaki) who gradually becomes his rival in love.

Version 3
This is a youthful love story depicting how a man, working for a company sponsored basketball team, who’s not very self-confident but straight-forward and a woman who is cheerful but strong-willed with an attitude grow up through the trials and tribulations of love and friendship. Main role is Yamashita Tomohisa while the female role of the woman the man falls in love with has been given to Kitagawa Keiko

Lebih kurang sama ja cuma tak tahu betui2 lagi skop drama ni..kelakar ke..cintan ke..Curry ke...komedi ke...atau revenge..kes2 balas dendam.....just nanti jela July nanti......






Leading Character oleh Yamapi......




Dua heroin yang berebut maggi perisa cintan Yamapi...kekekeke


Watak sampingan yang memeriahkan suasana.....



Otai yang jelouskan Yamapi sebab ada dua aweks ske kat dia...so apalagi dia nak tackle kitagawa bagi Yamapi jelous.....betui atau idaknyer...ambe rasa kita kena tengok dulu ye