Sunday, September 6, 2009

Sudut Baca-baca Part 6

Before ambe straight forward to the entry ambe nak membelok skit ke citer hari ni..ni kira selinganla..hahaha..tadi petang ambe turunla nak ke pasar Ramadhan…tujuan di hati nak cari kuih seri muka dan juga popia basah..namun ambe hanya ketemui ppia je..kuih seri muka ada tapi yang ada tak besh..kedai yang besh tak buka..so ambe pun terusla ke Bidor untuk mengisi minyak dekat petronas….ambe memang isi petronas je..sebab ambe nak sokong minyak yang diproduce sendiri walhal minyak petronas tu sebenarnya minyak import juga..tapi takpe ambe ske isi petronas..sampai je cari Ron97 takde ..sume Ron95…so ambe terus patah balik pergi ke Kampar..WTH …..rajin gilerrr ambe ni..padahal bleh je susur keluar and isi dekat highway tu..sampai Kampar cari Ron97 Takde juga..pelik2 cepatnya tukar…ambe dengan tension terus lepak dekat Shell..isi RM70…hahaha..hambek ko….nasib bek Shell still maintain lagi Ron97…walaupun hergenya RM2.05 seliter..ambe tak kisah..sebab base on yang ambe tahu penggunaan Ron97 mush better dan kadar pembakaran dalam henjin keta lebih lambat dan ini menjadikannya lebih jimat berbanding Ron95…..walaupun dalam Tv heboh promote Ron95…ambe akan maintainla pakai Ron97 dulu..sebab after 3 and 4 bulan nanti kita baru nampak hasilnya perbezaan Ron95 and Ron97….cukupla dulu pasal minyak ye….esok sambung lagi..hahaha

Ok entry sebenarnya ambe nak sharingkan satu Movie English yang bakal release apad pertengahan October nanti bertajuk The Road..sebuah movie yang diadaptasi daripada sebuah novel karya Cormac Mc Carthy…dia ni juga adalah salah satu penulih favorite ambe jugala….Novelnya telah selamat ambe khatam awal tahun dulu….walaupun tak faham sangat…hahaha…kalau diperhatikan novel ini agak berat ye..sebab permulaan plot telah menggambarkan pengembaraan dua beranak dan pada masa yang sama dibingkaikan plak plot imbasan yang amat memaksa kita untuk memahami…den poning juga mula2 namun novel ini memang ada class yang tersendiri..bagi sesiapa yang pernah baca karya cormac sebelum ni seperti The Gardener’s Son ataupun No Country For old Man akan faham style penulis ni ye…The Road adalah novel pertama karya beliau yang ambe baca…ambe tertarik dengan cover yang sangat cantik malah macam ada meaning tertentu…..





Ok ambe nak mempreview skit synopsis Novel ni ye….kisah dimulakan keadaan malam yang gulap gumpita dalam musim dingin, si bapa yang cuba menidurkan anak lelakinya yang merupakan waris dan harta terakhir daripada isterinya. Keadaan tempat mereka amat tertekan digambarkan seperti kawasan yang telah musnah atau dikenali sebagai post-apocalyptic landscape..malah tiada lagi creature yang hidup melainkan mereka dua beranak sahaja..si bapa membawa si anak mengembara merentasi kawasan kemusnahan ini dengan satu tujuan mencari kawasan yang masih ada penempatan manusia untuk menyelamatkan si anak yang juga merupakan penyambung zuriat keturunan beliau sendiri.Cerita ini banyak menggambarkan kisah pengalaman mereka sewaktu mengembara..bagaimana mereka bertemu manusia yang mementingkan diri sendiri apabila keadaan semakin mendesak, malah keadaan cuaca yang terlampau panas dan sejuk melampau telah memusnahkan kehidupan manusia, haiwan dan tumbuhan..dan mereka yang masih bernyawa perlu kuat semangat meneruskan sisa kehidupan dengan harapan keadaan kembali pulih ataupun mereka sendiri akan terperangkap selamanya dalam dunia kemusnahan tersebut.Apa ambe ske novel ini adalah kisah perjuangan si bapa menyelamatkan si anak serta melindungi si anak dengan apa cara sekalipun demi membuktikan kasih cinta pada si isteri yang telah mati sewaktu melahirkan si anak ini akibat tekanan dan desakan hidup yang terlampau dasyat.Si ayah membawa sepucuk pistol yang mengandungi 2 butir peluru di mana satu butir untuk si ayah dah satu untuk si anak..jika mereka sudah tidak mampu lagi mengharungi keadaan ini si ayah akan menembak si anak dan dirinya demi memastikan mereka tidak terus sengsara dalam keadaan yang mendesak tersebut…dasyatkan..thats why ambe kata novel ni menarik…dalam pada masa yang sama si bapa juga sudah mengalami penyakit yang dijangka oleh dirinya sendiri…jadi dia perlu memastikan si anaknya selamat menjumpai sesiapa sekiranya beliau mati….ending novel agak sedih sebab perjuangan mereka tiada penyudahnya malah si bapa semakin tenat dan akhirnya menghembus nafas terakhir..tinggalla anak lelakinya terkontang kanting mencari arah tujuan .Dalam keadaan yang semakin lemah dan seolah-olah sudah menyerah kalah di anak akhirnya ditemui sebuah keluarga dan keluarga tersebut menerimanya sebagai ahli keluarganya…maka kelangsungan hidup si anak akhirnya kembali bersinar atas jerih perih perjuangan si ayahnya selama ini…sangat2 besh….so bagi yang meminati siri berbentuk inspiration novel..blehla membaca buku ni ye…


Bagi Movie plak watak si bapa akan dibawak oleh Viggo Mortesen dan si anak oleh Kodi Smit-McPhee…si anak ni adik penyanyi Katheree Mcphee ke..kekeke..apapun fiil ni juga ambe tak sabar nak tunggu direleasekan pada october nanti…so sama-sama kita nantikan ye……lagi satu ambe dah habis tengok citer City Hall….so sekarang ambe stop tengok Kdrama dulu..sebab nak kena baca buku plak….sebab after raya dah kena submit progress report master…malehhhhhhnya….jomla kita tidoq dulu ye…good nite….

8 comments:

HuRuL_AiNi said...

salam
ooooo....tu beza ron95 & ron97..urm, baik ambe monitor penggunaan minyak ambe cemner....huhu....

mcm best buku tu, tp ambe dh jadi jenis x larat baca buku...layan drama je dulu...hahaha...
tp awal2 story tu ingatkan ambe dgn drama jepun 'long love letter' a.k.a the drifting classroom...senpai dh tengok x? best :)

master report...haha, betul3...ambe pun jadi lupa nak buat rebiu city hall....haha

areQue said...

best ker???ala..rq tk minat la citer gini..tak romantik...

tkde part cintan cintun ker???aiseh...

apapun..belasah jerk..

Nakamura Kazuki said...

hurul...tu la mabe still guna Ron97 lagi....tapi petronas banyak yang dah tak ada...citer jepun tu blum tengok lagila...eh nanti buatla review city hall..so citer partner dah tengok ke???

RQ sekali sekala layan plak novel camni...ambe ni sebnernya ske novel2 bersiri vampire atau fantasy..saja try baca inspirational novel pla..not bad jugala

ashie023 said...

ooo..itu bezanye ye ron 95 dan ron 97..ambe duk sembang ngan CHem pasal minyak nih, dier kata pakai ron 97..lagi smooth..ambe dok taulah pasal nih..sebab ambe pakai petronas..heheh

weee..lagik cite dari novel..kekadang kalu cite yg diadaptasi dari novel, mesti best...ambe rasa, kalu ambe tgk cite ni , mesti ambe ske, sebab dah ader org buat review..kalu tak, ambe x akan carik kalu tak tau mende tu..hehhe..tq senpai...buat review cite nih...try ah carik..

senpai..pekata senpai buat lagik review2 cite yg dari novel..mane tau ambe ske..sebab ambe ni kalu nk tgk satu2 movie tuh, kene dengo irg cite dolu..ahahha

Nakamura Kazuki said...

ashie nampak gayonya ambe kena jadi storytellerla ye..hehehe...nanti ambe akan rosek-rosek mana lai yang besh yang diadaptasi drpd novel ya..

sI tEDI said...

adaptasi dr novel..? cerita melayu jarang buat macam ni..

Nakamura Kazuki said...

citer melayu ??? entahla tedi...tak surela plak..kalau buat mesti kureng sambutankan..sebab entahla mabe rasa je la....tengok indo novel ayat2 cinta tu dahla novel laris..filem plak box office kan

HuRuL_AiNi said...

hahaha...dh lupa2 dh city hal...tgk la nanti...rugi jugak crita best x buat ribiu...haha