Tuesday, September 29, 2009

The Storm Warriors : December 2009



The Storm Warriors
Sinopsis
Filem yang bakal release soon dan bagi peminat pedang setiawan...inilah masa yang korang wajib ambil perhatian ye..setelah kehebatan storm rider satu ketika dulu kini citer ala2 komik pedang setiawan kembali dengan pelakon utama dikekalkan iaitu Aaro kwok dan juga Ekin Cheng....ini juga first time ambe preview citer Hong Kong..perghhhh....citer diplotkan dengan keganasan Lord Godless daripada negara matahari terbit yang ingin menguasai China.Keganasan Lord Godless menyebabkan si Awan, Si Angin dan si Nameless datang untuk menghentikan kekejaman Lord tersebut.Namun kuasa Lord yang hebat berjaya mengalahkan trio mereka bertiga dan of couse diorang injured tahan gaban.pastu adalah seorang awek bernama Chu Chu yang cuba menyelamatkan diorang tapi padahnya si awek ni juga injured..so apalagi si Awan yang menaruh hati dekat Chu Chu ni pun hangin satu badan dan menaruh harapan agar cepat sembuh dan dapat balas dendam.Si Angin pula tanpa berfikir panjang mempelajari seni pertahanan syaitan untuk menguatkan ilmu persilatan d, dalam asyik belajar terserempakla plak dengan Dream...si adekkk maness. Cintan cantun pun berputik...pada masa yang sama juga,Lord Godless nak menghapuskan diorang. Namun oleh kerana still tak kuat lagi si Angin pun terpaksa mengundur dan menghilangkan diri.So apalagi Si Lord pun senang hatila menguasai China dan Si Awan terpaksa berjuang berseorangan mempertahankan China.Namun tengah syok berlawan si Angin muncul dan membongkar rahsia untuk memusnahkan Lord Godless yang digambarkan dalam citer ni sangatla berdaulat…malah sapa yang lawan siap kena tulah raja lagi….so rahsianya adalah tombak keturunan…maksudnya kalau nak bunuh Lord tu kena guna tombak tersebut barula si Lord tu KO….so ambe pun taktaula sama ada si Lord tu di akhirnya menemui kematian di tangan storm (storm adalah gabungan kuasa angin dan awan ye…..dalam citer ni)..so kalau nak tahu kenala tunggu filem ni release pada awal December nanti..selamat memecahkan panggung wayang sumerrrrr
video
Sedikit preview..kasi panas punggung wayang skitt

Pelakon-pelakonnya plak:




Aaron Kwok sebagai si Awan

Ekin Cheng sebagai si Angin

Simon Yam sebagai Lord Godless

Yan Tang sebagai Chu Chu

Nicholas Tse sebagai Heart




Charlene Choi sebagai Dream


Nampak menarik citer ni...cam ambe yang ske baca komik memang sangat2 menantikan citer ni jadi filem...so bagi kaki2 filem sc-fic blehla menanti filem ni dengan penuh kesabaran ye..hehehe..

Monday, September 28, 2009

Diari Raya Senpai

First of all, senpai nak ucapkan selamat hari raya posa 6 pada yang dah selesai posa 6..senpai on da way …raya kali ni memang betui2la ambe beraya..sampai deman-deman, pening-pening..tak tahan sampai pitam..hahaha


1st syawal
Cam biasala pagi2 tu minta ampun dan maaf dan gi sembahyang raya serta menziari pusara arwah ayah. Tengah hari skit..baru start beraya…jumpa plak geng2 sekolah dulu2..so gi la beraya umah2 teman lama..dan umah pintu2 hati yang tertutup pun senpai turut bertandang juga..senpai cool je……..


2nd syawal
Rumah terbuka..tapi kali ni buat kat umah kakak..sebab mak ambe tak larat dah nak layan tetamu..so menu cam biasala kalau orang utara ni Laksa serta Mihun sup menu utama, ditambah plak nasi impit, rendang, ketupat, kuih-muih serta kek-kek. Kali ni ramai juga tetamu….sampai malam pun ada biasala..time ni la baru bleh jumpa sanak saudara serta teman2 yang dah lama tak jumpa

3rd syawal
Umah tok ambe dekat penang plak buat open house, sebab pakcik ambe kat sabah balik, mak jang dekat Ganu pun balik, pastu yang dekat melaka dan Kl juga balik….so kami buatla makan2 sambil sesi beramah mesra…..time ni la bleh sembang lama2 skit…tapi soalan cepumas selalu menjadi soalan favorite….Nakamura..hang bla lagi nak menikah.?..



4th syawal
Beraya dekat Aloq Staq..gi umah teman baik ambe ni..lagi pun dia nak bertunang so ..kira gi ziarah sekalila sebab time betunang ambe takleh datang…paling besh member ambe ni bawa ambe tengok umah yang dia baru beli..betui2 nak berkeluarga ni..tahniah my frenz..Shidee nama dia

5th syawal
Oleh kerana beraya sakan..raya ke-5 stop semua program sebab badan sudah seram sejuk dan petanda nak deman..petang terus berbungkus selimut sebab dah start muntah2, pening , sakit tekak dan confirm demannnnnn

6th syawal
Badan memang dah tak larat..tapi ambe gagah juga bangun pagi sembahyang pastu nak gi klinik..namun tak larat..sambung tido, tengah hari skit rasa cam kuat skit..ambe gi sembahyang jumaat pastu yang besh tengah nak sembahyang..bleh plak pitam, sakit kepala terhentak dekat tiang masjid still lagi terasa..sedar2…baju pun dah tak ada…hahaha..malula juga…diorang nak anto gi hospital tapi ambe toksela..seganla. plak…malu kat doctor..ni mesti deman sebab manyak makan ketupat dan rendang..balik umah nasib bek ada yang bermurah anto balik…..petang terus gi klinik….check2..deman je..Cuma badan ambe terlalu panas..sampai magrain pastu sakit kepala….

7th Syawal
Deman dah beransur baik Cuma sakit kepala terhantuk tiang masjid masih lagi sengal2…so rehat je la kat umah.plan nak gi kenduri umah member pun cancel

8th Syawal
Still pening lagi…hentam ubat doctor kaci 3 bijik, terus tertidur jap, tengah hari skit terusla bergerak balik sebab esok dah kojeeeeeeeeeee

Itula sedikit diari raya ambe yang tak besh..nasihat ambe bila beraya jagala kesihatan dan banyak2 minum air ye…..pastu kalau ada lagi open house gi je la dah orang jemput..malam ni pun ambe ada jemputan open house juga..jom gi makang!!

Friday, September 18, 2009

Selamat Pulang Berhari Raya



Senpai after solat Jumaat terus beransur gerak ke Kulim tercinta...raya kali ni baru dapat cuti panjang skit 1 minggu....so time2 raya nanti ingat2 juga senpai ye..time2 kacau dodol, buat ketupat, buat rendang,bakar kuih,kuih terbakar ke, atau apa2 je..ingat senpai selalu ye..hehehe..pastu kalau nak duit raya meh la umah senpai dekat Lunas Da kulim ye..wekey selamat berhari raya sume..so jangan tension2 ye time jam...yang pasti senpai akan praktis lagu halaman asmara kalu tersangkut jam..make sure yang nak duet dengan ambe pun keep pratis ye..nanti concert kita kasi gompaxxxxxxxxx skit...hehehe..senpai still me-lagha' lagi...hahaha ok berhati2 di jalan raya...salam minal aidil wafaizin ........

Wednesday, September 16, 2009

E-Card Raya Senpai untuk Sumerrr




Sorong papan tarik papan,
Kuih raya dalam raga,
Selamat Hari raya senpai ucapkan
Moga bergembira bersama keluarga tercinta


Makan shushi bersama ikan singgang
Terserempakla plak dengan ayase haruka,
Tinggal beberapa je hari raya nak menjelang,
Senpai mohan maaf andai terguris kata dan bahasa


Ke kota Melbourne mencari tapai
Terlepas tiket flight nak balik beraya,
Hanya e-card je pengganti diri senpai,
Harap terimalah dengan hati terbuka


Mula-mula nak duet lagu dondang sayang
Sampai kat melaka terkena cirit-birit
Maila skit ketupat dan rendang,
Kasila senpai rasa sikit…



Biasala senpai musti nak pantun..senpai harap sume berhati2 di jalan raya..kalau boring atau tension jam..nyanyi lagu EON ...'Ucapan selamat hari raya daripda EON untuk semua'..ok sume selamat berhari raya selama sebulan...maaf zahir dan batin...senpai Sabtu baru balik kampong!!!

Sunday, September 13, 2009

Chotto Yasumimasho ne!!



Ambe tengah pek2 sume komic2 arena dan kreko sebab nak bawa balik umah time raya nanti...


Tajuk entry ambe bemaksud ‘apa kata kita rehat sebentar ye’…kita berehat daripada entry Jdorama atau bibliomania yang selalu ambe buat…kali ni entry yang lain drpd yang lain…hahaha..ambe tertarik dengan entry yang telah dibuat oleh Ashie, Shee dan juga Hurul Aini…sebab nama ambe terselit dalam entry diorang..terasa macam begitu teruja untuk membuat entry ni..hahaha..macam tagla plak…so ambe rasa macam tag la plak..so terus nak buat juga entry ni…ni kira copy n paste from ashienyerla..hopefully ashie tak marah ye..kalau marah nanti time raya nampak tue plak..kekekeke….
Ambe mula start blogger pada 12 June 2008 dah setahun lebih dah..hahaha…namun keaktifan ambe semakin menjadi-jadi sejak awal tahun 2009 ni..sebab azam baru ambe nak tambah kenalan dalam network..kekeke..mostly entry ambe banyak tentang Jdorama yang akan release soon…ambe ske buat preview2 drama sebab nanti ambe bleh dapat komen drpd network2 entire da world whether da drama is ok or ko…kalau OK ambe akan beli DVD dan buat koleksi tapi kalau KO ambe tengok online je…dalam search mencari drama2 yang besh..ambe berjumpa plak dengan blog tegar drama Korea..sape lagi kalau bukan blog noona manesssssss kita a.k.a Waiem. Ambe pun layan baca..malah sampai tergelak…memang penulisan waiem superb dan besh2…malah paling tak tahannn..entry jalan2 tempat orang ske..ambe baca malah enjoy je.....pastu start hari tu ambe tinggalkan komen dan komen ambe berbalas dan sampaila sekrang malah kami semakin aktif berpantunkan waiem…kan..kan…kan….selepas tu ambe ni kan peminat tegar siri vampire..dalam duk search synopsis film Twilight tetiba ambe terbuka blog ashiemocca..mula2 ambe ingat blog promotion coffee mocca..kekeke…so ambe pun layan je…sekali tengok eh blog fangirl untuk Kdrama plak..tapi ambe layan je baca…so besh juga lepak kat blog ashie ni…setiap kali entry yang ashie buat ambe mesti nak baca…tak tahan entry tentang lee Min Ho..wah terasa sangat tahap kefanatikan ashie ni tahan suria perkasa baja pokok…kekeke..apapun ashie kita tetap punya minat yang sama ske baca buku vampire…malah adik ashie si Chem pun minat baca buku vampire gak…apa lagi memang meriahla blog kita orang ……
Lama skit ambe blog ambe dikunjung plak seorang lagi yang ketegaran tahap gaban tentang Jdorama sapa lagi kalau bukan Hurul Aini..time tu blogger hurul adalah thesis, untithesis, systhesis (hurul kalau silap sorry ye…)..ambe terus teruja akhirnya jumpa juga peminat Jdorama…bleh tukar2 info tentang drama2 jepun yang besh...so sekarang ambe nak tengok drama My Girl yang Hurul baru buat preview tu…lepas tu ambe menjengok dekat blog yang sempoi…blog sapa lagi kalau bukan blog Tokder..ske ambe baca entry yang ringkas dan ada trademark tersendiri cam Tok dan..dot..dot..dot…malah kalau bleh ambe sentiasa tertunggu entry kreatif tok ni…pastu ambe berjumpa plak blog yang paling aktif tahan kamen rider decade…kekeke..sapa lagi kalau bukan Miss tedi kita..malah entry tedi juga banyak menyaksikan mengentepremkan dak utih..nampka gayanya dak utih lebih famous drpd tuannya..hahaha…setiap kali baca tajuk mesti nak baca entrynya…satu lagi gaya penulisan yang ringkas dan berseni….ambe paling tak bleh lupa entry Hencek Nakamura : Aku Tahu Kamu Rindu! Ini untuk Kamu…teringat ambe masa kecik2 dekat Kem Terendak dulu….pastu…ada juga member yang minat saya form Ryuzaki tapi…mamat ni cam tak aktif dah..mungkin sibuk kut…dia ni pun ske Jdorama..malah kami ada gak share band2 rock jepun yang besh ….hahaha….
Lepas tu ambe menjelajah plak ke blog donseng si ashie-unnie iatu shee…blog ni ambe tertarik dengan projek angan tak sudah diorang…memang besh..malah kreatif sangat…ambe suggestkan kalau korang bukukan lagi besh….1st time ambe baca penulisan yang sangat bersahaja malah kelakar gilerrr arrr…so harap2 nanti adala lagi projek angan tak sudah 2 plak..mungkin lagi banyak kolaborasi kali ni ye..shee..hahaha…pastu…ambe menjelajah ke blog Messyremo plak….walaupun blog ni takde citer korea tapi ambe ske juga singgah sebab banyak juga citer2 yang besh untuk disharekan….pastu sejak 2 3 bulan ni teman2 blogger semakin bertambah sapa tak kenal weblog popular 1 Malaysia milik kak Lili-precious kita…ni kira mama vogue la..hahaha..banyak info dan ilmu yang bleh ambe dpata drpd blog kak lili ni…pastu blog Ustazah Dylla plak…ambe ske singgah dan layan lagu nasyid yang besh2…malah ustazah ni sempoi je….layan korea juga..hahaha…malah entry ustazah pun ada juga terselit info2 yang besh juga..sekrang ambe ske juga singgah kat blog Areque ……RQ…sabo ye nanti masukla gaji tu..kekeke..nampak orangnya kecik je..tapi kalau baca entry bleh tahan…semangat ambe nak tinggalkan komen…malah AreQue panggil ambe Oppa….wow…wow….jangan panggil oppai dahla ye…lain plak maksud tu..nak tahu apa itu oppai dalam bahasa jepun..check dekat denshi Jisho atau kamus English –Japanese..hehehe..sensor maksud tu….pastu sekarang ni KotaPuisi pun sudi juga singgah melayan Jdorama ambe…nampak sangat yang blog ambe ni semakin diterima sume orang bukan setakat kaki jdorama dan Kdrama je…so sesiapa yang sudi singgah cam Chenta, Nur, just shut up dan juga teman goodreads ambe iatu Welma La’anda..kami juga aktif dekat Goodreads…tempat geng2 ske membaca….tapi sekrang ambe tak banyak dapat membaca so jarang2 juga singgah ke goodreads…..
So macam orang kata yang pelikla sebab ambe ske sangat citer2 jepun..entahla dah minat ambe..malah masa blajar kat U dulu pun my third language is Japanese ..sempat juga ambe blajar Katagana, hiragana dan sedikit kanji…ok teringat plak time kita orang buat Kaiwa( dialog) ambe ske guna nick name Nakamura Kazuki yang akhirnya ambe gunakan jadi name blogger ..hahaha..terima kasih ambe nak ucapkan buat cikgu2 Nihongo ambe seperti Sensei Anisah Tan, Sensei Aizah, Sensei Sarinah..teman2 sekepala sepeti Puden, Gam, Fazmin, Sasmes,dan Nik…mungkin sekrang kita tak bleh lagi dok seleplak pastu sama2 try speaking Japanese….teringat kaiwa2 kita orang dulu yang selalu buat sensei2 ketawa…that’s why sampai sekrang ambe still aktif dan ske layan Jdorama ni..hahaha..tapi tu arr susah nak cari geng2 lelaki yang ske…geng2 perempuan plak ske sebab pelakon2 dia je..Betui tak…hahaha….apapun ambe tak kesah bak kata orang berkawan biarla ramai…..so semoga ukhuwah bloggers kita suma ni semakin akrab ye…..

Friday, September 11, 2009

Kasihannya Senpai Hari ni..dugaannnnnn..

Hari ni ambe mengalami satu kejadian yang pertama dan paling tak besh debush debush debush...ceritanya begina..ari ni ambe begitu somangat nak koje sebab petang ambe half day nak gi settlekan bil2, nak tukar duit raya..kekeke serta nak servis my persona....so pukul 11.45 pagi..ame pun drive turun ke tapah...on da way plak terdapatla duo pemandu satu MyV hitam...oppss MyV biru kekeke..dan satu Unser .....dua2 orang adalah kaum ibu-ibu ...mula2 diorang ni bawa dalam 40Km/h stardardla jalan berbukit bukau dan lereng2 bukit..so ambe pun fikir..ni orang baru kut...so dengan slumberland..ambe nakla potong..sekali dah selisih si ibu MyV memecut pantas.terkezuttttttttt ambe macam jumpa godzilla...berdesing telinga ambe..yela..tetiba slow pastu nak potong laju...ambe yang ke-tensionan ni bersabo sekaligus ambe menyaksikan dua orang kaum ibu berlumba2 turun bukit..adegan potong memotong yang sangat dasyat ambe rasakan..betui kata orang tangan yang menghayunkan buaian mampu menggongcangkan kepanasan ambe....hahaha....yela mabe nak potong ibu-ibu ni laju..pastu ambe sempat potong My V sekali unser cucuk bontot kereta ambe.....gilerrrrrrrrr ambe tak larat......so nasib bek posa..ambe pun cakap..Nakamura....lady first..so ambe biarla diorang jalan dulu....lepas tu sampai satu selekoh agak tajam..tetiba diorang break...sekaligus ambe brek emergency......ambe memang panas dan tak tertahan lagi..so ambe tukar ke 3 dan speed berdesup terus......so sampaila ambe ke pejabat pos nak bayar bill tepon dan astro...hati masih membara lagi..namun sekalanya semakin beransur reda apabila cik kerani yang Comel itu menegus ambe...

Cik Kerani : Cik...tak balik kampung ke....?
Ambe : Taktau la lagi adik oiiii....takut2 juga time rayo kona koje...
Cik Kerani : Ehhhh..kesiannya dekat cik..cik kena keja (pleaseeeeee...time ni memang dugaan berdegup kencang jantung ambe....suara Cik Kerani ni betui membuat ambe merasa sayu..terkenangkan nak balik kampung...so sempat ambe menjeling sekali je pandang..ternampak cincin di jari manis dia...so ambe faham....
Ambe : Biasala tu adik.... dah keja nak buat macam mana...

ambe terus berlalu setelah mengucapkan terima kasih...kurang dah pahala posa..ambe..tetiba hati ambe kembali membara teringatkan speedo-speedo kaum2 ibu tu...first time selama 2 tahun kat sini ambe menyaksikan adegan potong memotong yang dimonopoli olej kaum2 ibu..dasyat..so tak mengapala janji ambe selmat sampai Tapah..after sembahyang..ambe pun bergegasla nak ke bank...namun kali ni memang balasan kat ambe plak..sebab kasut ambe hilanggggggg...memang ambe tension terusssssss tak terkata...dahla tadi di cucuk oleh Kaum Ibu..sekrang kasut plak hilang.memang dugaan..namun ambe tersedar..mungkin ambe ni tadi terlalu marahkan sangat...so ini sedikit sebanyak baru menyedarkan ambe...so nasib bek pak cik kat masjid cakap.....cik pakaila dulu selipar masjid ni..so ambe pun pakai dan terus ke Bank dan sekali lagi dugaannya...duit 1, 5 dan 10 habis, May bank habis, CIMB habis ,BSN habis, Agro Bank habis, Bank rakyat pun habis..............so moral of the story..........bersabarla menerima dugaan....ye..huhuhuhu...walaupun sodih kasut hilang...ambe gumbira gak sebab tadi dapat hadiah drpd pusat servis keta..Thank You Proton...tapi ambe tetap sedihhhh huhuhu...

Monday, September 7, 2009

Drama Jepun yang besh untuk ditonton

Ok mali-mali sini ada jualan murah….tengok satu jam confirm terus layan 5 ke 6 jam…hahaha apa kebende ambe merepek ni….ok kali ni ambe kembali dengan ketegaran kaki Jdorama….tapi kali ini movie plakla ye…ambe rasa sekarang banyak drama yang kurang kick skit..kena nantikan winter baru besh2 akan kuar…ini pun berdasarkan 2 ke 3 tahun sejak ambe melayan citer Jdorama ni la…hahaha..

Drama 1 : Nodame Cantabile Da Movie Part 1 2009..coming soon part 2 tapi hujung 2010..la





video


Movie pertama…..dituju khas buat noona-noona manessssssssss…kekeke..takdela untuk sume yang kaki Jdorama….selepas lakonan mantap dalam Nodame Cantabile pastu paling besh dalam Love Shuffle..Tamaki senpai kembali lagi dalam Nodame Cantabile Da Movie…musti tonton ya!..sesiapa yang blum layan drama Nodame dan Nodame SP kena tengok dulula baru tahu ke-besh-an movie ni..lagi satu ada watak Juri Ueno …lakonan dia dalam Last friends memang dabommm la…lagi satu ada plak Asami Mizukawa…famous plak minah ni ..ambe baru je abis layan drama dia dalam God Hand Teru…pastu ada si mamat Eita…musti besh ni….so ambe rekomenkan musti tonton yaa….tapi jangan tonton sekarang sebab citer ni lambat lagi nak kuar Desember 2009 nanti..mungkin bersempenan dengan Xmas nanti kut..thats why ambe bilang citer besh2 selalunya hujung2 tahun….betui tak???..so ambe pratontonkan dulu trailer kasi korang panas2 skit..hahaha…tengokla si Juri dengan character yang klakar ni di tambahla tamaki senpai yang dah jadi conductor yang berperangai rookies ..hahaha


pelakon-pelakonnya plak:


Tamaki Senpai sebagai Sensei chiaki


Juri Ueno sebagai Nodame Megumi...


Asami Mizukawa sebagai Kirayo



Eita sebagai Ryutaro Mire




Drama 2 : Ultra Miracle Love








video


Drama Kedua..plak..telah pun ditayangkan pada awal July yang lepas tapi cam takde publicity plak…padahal korang tengok poster ni pun dah pasti dah tak kering gusikan…hahaha….drama ni bertajuk Ultra Miracle Love…drama ni dibintangi oleh si mamat Kenichi…ambe kenal dia dalam drama Zeni Geba..pastu kalau tak silap dalam drama One litter Of Tear ..mamat ni gak jadi senpai Erika Sawajiri dalam drama tu…pastu plak si awex dalam drama ni ambe tak kenal sangat sebab minah ni mostly berlakon filem je so nama dia Kumiko Aso…citer cintan cantun mengisahkan seorang petani bernama Aomori yang jatuh cinta pada seorang sensei yang baru je berpindah ke kawasan pedalaman …so apa lagi bermacam2 tektik dan teknik si mamat ni buat untuk memikat hati cikgu ni..mula2 memang kelakar tapi ending2 sedih la skit.citer2 ala darjatla lebih kurang..but really nicela to watchla …..so apa lagi jom layan…kekeke
Pelakonnya plak :


Kenichi Matsuyama sebagai Aomori



Kumiko Aso sebagai Sensei je...hehehe

Sunday, September 6, 2009

Sudut Baca-baca Part 6

Before ambe straight forward to the entry ambe nak membelok skit ke citer hari ni..ni kira selinganla..hahaha..tadi petang ambe turunla nak ke pasar Ramadhan…tujuan di hati nak cari kuih seri muka dan juga popia basah..namun ambe hanya ketemui ppia je..kuih seri muka ada tapi yang ada tak besh..kedai yang besh tak buka..so ambe pun terusla ke Bidor untuk mengisi minyak dekat petronas….ambe memang isi petronas je..sebab ambe nak sokong minyak yang diproduce sendiri walhal minyak petronas tu sebenarnya minyak import juga..tapi takpe ambe ske isi petronas..sampai je cari Ron97 takde ..sume Ron95…so ambe terus patah balik pergi ke Kampar..WTH …..rajin gilerrr ambe ni..padahal bleh je susur keluar and isi dekat highway tu..sampai Kampar cari Ron97 Takde juga..pelik2 cepatnya tukar…ambe dengan tension terus lepak dekat Shell..isi RM70…hahaha..hambek ko….nasib bek Shell still maintain lagi Ron97…walaupun hergenya RM2.05 seliter..ambe tak kisah..sebab base on yang ambe tahu penggunaan Ron97 mush better dan kadar pembakaran dalam henjin keta lebih lambat dan ini menjadikannya lebih jimat berbanding Ron95…..walaupun dalam Tv heboh promote Ron95…ambe akan maintainla pakai Ron97 dulu..sebab after 3 and 4 bulan nanti kita baru nampak hasilnya perbezaan Ron95 and Ron97….cukupla dulu pasal minyak ye….esok sambung lagi..hahaha

Ok entry sebenarnya ambe nak sharingkan satu Movie English yang bakal release apad pertengahan October nanti bertajuk The Road..sebuah movie yang diadaptasi daripada sebuah novel karya Cormac Mc Carthy…dia ni juga adalah salah satu penulih favorite ambe jugala….Novelnya telah selamat ambe khatam awal tahun dulu….walaupun tak faham sangat…hahaha…kalau diperhatikan novel ini agak berat ye..sebab permulaan plot telah menggambarkan pengembaraan dua beranak dan pada masa yang sama dibingkaikan plak plot imbasan yang amat memaksa kita untuk memahami…den poning juga mula2 namun novel ini memang ada class yang tersendiri..bagi sesiapa yang pernah baca karya cormac sebelum ni seperti The Gardener’s Son ataupun No Country For old Man akan faham style penulis ni ye…The Road adalah novel pertama karya beliau yang ambe baca…ambe tertarik dengan cover yang sangat cantik malah macam ada meaning tertentu…..





Ok ambe nak mempreview skit synopsis Novel ni ye….kisah dimulakan keadaan malam yang gulap gumpita dalam musim dingin, si bapa yang cuba menidurkan anak lelakinya yang merupakan waris dan harta terakhir daripada isterinya. Keadaan tempat mereka amat tertekan digambarkan seperti kawasan yang telah musnah atau dikenali sebagai post-apocalyptic landscape..malah tiada lagi creature yang hidup melainkan mereka dua beranak sahaja..si bapa membawa si anak mengembara merentasi kawasan kemusnahan ini dengan satu tujuan mencari kawasan yang masih ada penempatan manusia untuk menyelamatkan si anak yang juga merupakan penyambung zuriat keturunan beliau sendiri.Cerita ini banyak menggambarkan kisah pengalaman mereka sewaktu mengembara..bagaimana mereka bertemu manusia yang mementingkan diri sendiri apabila keadaan semakin mendesak, malah keadaan cuaca yang terlampau panas dan sejuk melampau telah memusnahkan kehidupan manusia, haiwan dan tumbuhan..dan mereka yang masih bernyawa perlu kuat semangat meneruskan sisa kehidupan dengan harapan keadaan kembali pulih ataupun mereka sendiri akan terperangkap selamanya dalam dunia kemusnahan tersebut.Apa ambe ske novel ini adalah kisah perjuangan si bapa menyelamatkan si anak serta melindungi si anak dengan apa cara sekalipun demi membuktikan kasih cinta pada si isteri yang telah mati sewaktu melahirkan si anak ini akibat tekanan dan desakan hidup yang terlampau dasyat.Si ayah membawa sepucuk pistol yang mengandungi 2 butir peluru di mana satu butir untuk si ayah dah satu untuk si anak..jika mereka sudah tidak mampu lagi mengharungi keadaan ini si ayah akan menembak si anak dan dirinya demi memastikan mereka tidak terus sengsara dalam keadaan yang mendesak tersebut…dasyatkan..thats why ambe kata novel ni menarik…dalam pada masa yang sama si bapa juga sudah mengalami penyakit yang dijangka oleh dirinya sendiri…jadi dia perlu memastikan si anaknya selamat menjumpai sesiapa sekiranya beliau mati….ending novel agak sedih sebab perjuangan mereka tiada penyudahnya malah si bapa semakin tenat dan akhirnya menghembus nafas terakhir..tinggalla anak lelakinya terkontang kanting mencari arah tujuan .Dalam keadaan yang semakin lemah dan seolah-olah sudah menyerah kalah di anak akhirnya ditemui sebuah keluarga dan keluarga tersebut menerimanya sebagai ahli keluarganya…maka kelangsungan hidup si anak akhirnya kembali bersinar atas jerih perih perjuangan si ayahnya selama ini…sangat2 besh….so bagi yang meminati siri berbentuk inspiration novel..blehla membaca buku ni ye…


Bagi Movie plak watak si bapa akan dibawak oleh Viggo Mortesen dan si anak oleh Kodi Smit-McPhee…si anak ni adik penyanyi Katheree Mcphee ke..kekeke..apapun fiil ni juga ambe tak sabar nak tunggu direleasekan pada october nanti…so sama-sama kita nantikan ye……lagi satu ambe dah habis tengok citer City Hall….so sekarang ambe stop tengok Kdrama dulu..sebab nak kena baca buku plak….sebab after raya dah kena submit progress report master…malehhhhhhnya….jomla kita tidoq dulu ye…good nite….

Thursday, September 3, 2009

Hari ini Senpai Sungguh Gigih

Hari ni ambe sungguh gigih...kenapa dan mengapa?..sebab semalam dalam meeting dengan selambanya ambe berkata:

Nakamura Senpai : I think, tomorrow morning we can proceed with the teleprotection testing.

Mr.Marek : thats great, last Saturday I already checked the signal from Comm Rack to the CHGCC and it was successful.

Nakamura Senpai: So , Marek please arrange the transportion and we will meet there tomorrow morning around 9.00 AM...alright

Ceh...tengok confident je..sebab ambe sendiri tak refer balik schedule sebab sebenarnya ambe akan check signal dekat UVC yang terletak atas puncak bukit...so dengan gumbira...ambe berangan sebab korja dah bereh.....so keesokkan harinya yakni....hari ni la...baru ambe perasan yang ambe nak check teleprotection tu dekat atas puncak bukit...WTH ! posa2 ni nak panjat memanjat.....memang gigih tahap ultraman Taro ni......so ambe terus contact Mr.Marek...tapi khabar ambe dapat......."Mr.Nakamura...when we want to start to disconnect the tripping relay...i already at the UVC"...halamak...dengan nada yang lomah lagi longlai..ambe menjawab...:around 9:30 AM"....so terpaksala ambe menggigihkan diri memanjat bukit hari ini...yang tak besh..boss ambe tetiba teruja nak follow...katanya nak exercise...sekali lagi WTH....ambe pasrah...so jom nyanyi lagu pasrah...huhuhu

Lihatla boss ambe tu...taula terer...ambe saja je tak nak potong boss ambe tu memanjat....hehehe



Ambe saja je bagi chance dekat mamat ni pergi dulu..buat ape tergopoh-gopoh....(ceh..padahal ambe udah pancit......sebab ambe tadi gigih sangat berlari2 nak panjat...)


On da way...sempat ambe snap gambo Orkid hutan ni...sangat cantik dan wangi...rasa macam nak ambil dan nak sunting kat mana2 gadis yang ambe jumpa...persoalannya ada ke gadis2 tengah2 hutan belantara ni???????....

Sampai kat puncak..ambe hirup dulu udara yang fresh ni...sambil snap gambo tempat ambe korje...korang nampak tak....tinggikan ambe panjat...sampai capek den di buatnyo......

Tujuannya nak witness testing signal teleprotection ni je..tak sampai pun 5 minit..arrrghhhhh...tensionya..tapi takpe sebab success...so tak payah datang lagi..horeyyy!!




Ni gambo sebelom turun ...saja je snap gambo anak2 buah ambo...hehehe..ambe lastla check2 staff takut terlebih plakkkk..serammmmmmmmmmm



pemandangan di atas puncak bukit..terfikir ambe ..nak ke wife ambe nanti lepak sama ambe dalam hutan camni......sekali lagi ambe pasrahhhhhhh!!

Akhirnya sekitar pukul 2 ptg tadi selesaila..balik je opis ambe kena tukar baju n seluar sebab dah kotor..nanti tak sah sembahyang plak....rasa cam nak ponteng je tarawih...tapi tak besh juga takpi..yela dahla jemaah 2 3 kerat ..kalau tak pegi kang tak meriah..(sebenarnya malam ni moreh tom yam campur..hehehe)....please Nakamura behave urself ye..ingat tujuan utama datang surau ye.......cepat2 ambe sedar..kekeke

Alhamdulillah sudah kekenyangan malam di beri pula tapau Tom Yam...rezeki jangan ditolak...so ambe memang letih sangat ni..tambah2 nampak katil yang empuk ni...hahaha..rasa macam nak lending terus..tapi before terlelap..ambe akan baca dulula buku yang baru ambe beli last week ni...kalau sempat abis nanti ambe reviewkan ye......selamat malam dan selamat bersahur

Wednesday, September 2, 2009

60 Years Powering the Nation

Semalam balik tak teringat plak yang 1 September merupakan hari jadi company ambe sendiri iaitu Tenaga Nasional Berhad....bak kata iklan kelip-kelip:

anak kelip-kelip : Ibu itu cahaya apa?

Ibu kelip-kelip : sekeh kepla kang baru tahu...itukan cahaya bontot engkola..

anak kelip-kelip : takla ibu..cahaya ni lainla..lain drpd yang lain

Ibu kelip-kelip : Ooo yang itu ke.....itu cahaya lampu jalan yang menerangi kelam malam di waktu sume manusia tengah zzzzzzz....

anak kelip-kelip : bukan cahaya lampu TNB ke

Ibu kelip-kelip : ya la cahaya TNB...ooo baru ibu ingat hari ni hari ulang tahun TNB yang ke 60...wah dah tua ye kamu TNB...


Happy Birthday to TNB




60 years of nation building,
60 years of serving Malaysian,
60 years of transformation,
60 years of dedication,
60 years od devotion.....................................and
2 years la juga ambe bekerja sama mung ye.....so ibarat datuk(TNB) mengajar cucunya(Nakamura senpai) bertatih...
TNB..to strive...to serve and to excel