Friday, July 16, 2010

Minyak Naik 5 sen tapi kesannya mungkin 50 ringgit!!!!

Semalam masa kuar makang2 dekat area PJ Old Town ambe tak perasan pun yang minyak naik 5 sen..esok mau balik kampung...so ingat nak isi malam ni..huhuhu..pasrah je la..nok buat camnerr dah jadi camni....lagi satu harga gas masak pun naik 10 sen dan juga gula 25 sen..confirm pas ni ambe kalau lepak mamak bawa bekal air la...huhuhu..kalau tak memang parah..harga air minuman,,kuih dan apa2 ajle la akan naik mebuak-buak...so nak salahkan sapa..mereka dan juga keluarga mereka je....so apa yang kita bleh buat sekarang nak jimatkan perbelanjaan tak mungkin kerana :

bila harga gula dan minyak naik confirm sumerrr akan naik perbelanjaan kita pun akan naik..camne nak kurang kan..contohla sekarang harga kuih sejibik 50 sen..in case kalau naik 55 sen sejibik...dulu kita beli 3 biji jadi sehinggit 50 sen..tapi nanti akan jadi sehinggit 65 sen..15 sen dah naik..kalau tiap2 hari beli kuih 3 biji..cuba darabkan dengan 30 hari..so that will be RM4.50...dan daripada harga tersebut kita mungkin bleh beli 2 ke 3 kg gula atau pun tepung yang bleh digunakan untuk perbelanjaan selama sebulan....so macam mana? cuba keme2 sumer fikirkan.....

Memang sumer orang cakap...gula naik harga baguihla  blehla kurangkan skit penggunaan gula ..kurangla penyakit konceng manesssstapi hakikat dan impaknya pada rakyat akan bertambah besar sebab sumer makanan kita berasaskan gula....so nak tak nak kita terpaksa terima walaupun terpaksa....so janganla nak mimpi bleh jimat sebab perbelanjaan kita akan meningkat...

Tadi time minum pagi dah siap sound mamak ...aneyyy jangan naik harga ye..kalau tak kami boikot tak mo minum pagi n petang lagi kat sini..kekladang tu kesihan juga dekat peniaga diorang pun akan tersepit juga antara pelanggan dan juga supplier barang tapi nka buat camne....itula hakikait yang terpaksa kita tempoh dalam keadaan ekonomi negara yang tak stable ni..harap2 lepas ni takde dah kut naik2 harga....

Berbalik pada citer setersunya :

ManU bersam Jersey baru untuk EPL yang akan start time pose nanti..ambe rasa Jersey baru ni burukkkkkkkk arrrrr tak cun pun...huhuhu..so apa pendapat kipas susah mati ManU..please comment ye...ambe baca the Star tadi...Giggs cakap musim ni diorang bercadang nak main lagi besh arrr sebab nak pertahankan EPL last season namun diorang risau takut players tak perform sebab Kekalahan England masa World Cup lepas..nak buat camne tu la lain kali perform jangan tak perform

Cakap pasal gambo di atas plak...ambe dikabokan yang Coach La Roja bilang...Anugerah Best Player sholud belong to Messi bukan si Forlan walaupun hakikat kenyattan si Forlan dah sumbat 5 goal...sebab dia cakap Messi banyak mencuba dengan aksi2 yang merbahaya..cuma takde luck je nak goal..tapi tak kesahla...sapa2 pun bleh bilang camtu juga kan..ambe harap after this Messi akan buat Coma Back dalam La Liga la ye buktikan kemampuan sebagai Best Player 2009/2010....lagi satu ambe baca Utusan hari ni..memang sah Messi harap si Fabregas join FC Barca...

3 comments:

ashie023 said...

buruk baju ni, x ske....
kalu pakai ni main lagi baik, xpe..kalu main lagik ,buruk ambe zaaaassss kepala dorang...whaha

pahni xyah makan kuih, makan nasik saje...tanpa lauk....uh..bengkrap

Nakamura Kazuki said...

tu la ashie dalam delima la nak beli ke tak jersey ni..huhuhu

tu la makang nasi lauk singgang sudah ye

NuRuL said...

beli laa... :-)