Thursday, July 29, 2010

PEP : Program Eksekutif Pelatih TNB...

Samat malam buat sumer..especially buat sedara quzairov  serta sedara sedari sumerrr...Alhamdulillah tak sangka ye blog senpai yang tak besh ni berguna gak untuk bantu sahabat2 yang nak info....sedara Quzairo ...senpai hupdate kat blog je la..mana tau nanti ada yang tanya lagi bleh je refer sini.....InsyaAllah apa yang bleh kongsi..senpai share kan...

PEP: Program Eksekutif Pelatih
Program ni sebenaqnya adalah program Training TNB buat bakal2 engineer tnb...pegawai2 ICT...accountant...lawyer...arkitek..pegawai2 HR dan ramai lagila...masa time senpai sekitar 2007 dulu ..program ni setahun lamanyerrrrrrrrrrrrr..tapi sekarang senpai rasa setahun jugala...takpa selalu dalam iklan ada mention...

Syarat-syarat plak:
Syarat2 yang standard selalunya dan pun ada dalam borang iklan..senpai share yang selain tu la ye...mostly advantags la bagi yang dapat cgpa masa degree 3.00 +++ kalau dapat lagi tinggi chance nak  masuk department besh lagi la tinggi....tengah famous departmant BOSSS kut..( sila komen boss ELF)..departmant senpai honet--honet...mont..mont...tapi keja syiokkkkkkkkkkkkkkkk bangat gak...hahahha

pastu kena make sure la degree korang setaraf dengan jawatan yang nak dimintala....contohnya macam senpai ni ijazah sarjana kejuruteraan Electrik dengan kepujian..(pioq electrik la kira ni..aka budak karan)..so senpai applyla jurutera electrik....so kalau pioq electrik bleh masuk distribution, transmission dan juga Generation..tapi kalau graduate electrik C&I...selalu kena antaq masuk generation..kira power station la..senpai generation juga tapi generation HQ PJ dalam engineering services ( walaupun senpai pioq electrik..tapi sekarang kerja sebagai jurutera C&I...kira multiskills juga la walau pun takde pun skill sangat)

Program PEP plak:
masa daftar dulu kat hotel resident..makan sodap..tidoq sodap...gaji masa pep pun sodap gak (nak bagi tau gaji confidential...kasi hint skitla ..ikut harga pasaranla..hahaha..insyaAllah cukup..hahah)....
training plak dekat ILSAS bersebelahan dengan UNITEN bangi..
Pastu ada program OBS Lumut yang paling besh....hahaha  memang syiokkkkkkkkkk habis( BOSS ELF sila komen time kayak terbalik ke....wailer yang berat nak mampushhhhh nak dayung tu....masa solo campign...masa kita jungle tracking hutan teluk murok...masa kita buat aktiviti2 lasak...syiokkkkkkkkkkk )
pastu make sure jaga tatatertib kalau tak nanti tak bleh comfirm..sebab tempoh confirm setahun..InsyaAllah mostly 99.99% akan confirm..yang tak confirm tu memang bangannnng tahap ultramanla.. ...mungkin juga bukan rezeki dengan TNB kut....

Interview plak kalau tak silap ada 2 stage la....satu individu dan lagi satu berkumpulan..lepas berkumpulan baru bleh pi interview individu...make sure bleh speking london ye...sebab kalau engineer ni banyak gak terms in english..orang lagi senang faham kalau sebut dalam english..mostly budak Uniten, UiTM(ceh..nak promote juga..hehehe) takde masalah..tapi takpa usaha tangga kejayaan..pastu basic2 pasal tnb kenala tau..
basic n principle electrical pun sama.( lupa nak habaq..civil and mecahnical pun ada..namun dua2 bidang ni kena keja dekat generation..mechanical mungkin bleh masuk remaco n power station..kalau civil..bleh involve dalam banyak project construction juga)

anyways..senpai sekarang enjoy keja..sebab banyak involve in design n technical specification in electrical n control instrument...memang menarik...senpai dah sampai banyak juga power station...namun bak kata orang ikutla minat korang....alam pekerjaan tak sama dengan alam blajar..kena fahamla konsep bekerja.....so kalau ada apa2 lagi blehla email kat senpai ye :

chikara4piece@gmail.com....(cehhhh macam ambe plak nak interview orang...hahahah)


4 comments:

white rose said...

hai abg karan...
hahahaha....

abg karan ni mantop laa kejenye...
banyak gaji nih...

tu pasai kete pun mantop...

mai laa blanje sy...

jane said...

oppa

takde review citer korea terbaru ke
tgh usha apa yg best tp mls

tggu review oppa n unnie ja
hahaha

cliche said...

hi,,,
nak tnya pandangan....
sy mempunyai pengalaman 3 tahun dlm those civil background.
dapat offered PEP TNB ni..tapi program PEP ni mcm untuk fresh grad..and most important crucial part is the salary offered....cm tak worth nak patah balik...to be frank my salary now almost rm8k(cos i work in singapore)....
nak tnya pandangan, how in terms of other benifit kat TNB since its MNC and got future of supplying the utility needs....tenkiu for ur kind oppinion.....

rossxalea ma said...

salam nak tanya ada x tips masa intv selain speaking l0ndon..1 lg kalu y bkn bdg eng kan cm dak2 management adakah peluang untuk dpt 2 cerah?