Friday, July 17, 2009

Adiwira Kamen Rider Sedekad

Horeyyyyyyy hari Jumaat..geng2 blogger semue… ambe start bercuti esok (18-7-09) samapila (23-7-09) ,today jam 5.15 ptg ambe akan terpacak dekat check point punch card..hehehe..so sowey nanti tak bleh nak melompat-lompat ziarah blog korang….anyways..selamat berblogger ye..nanti after cuti bleh ambe komen habis-habisan……bye-bye..selamat bercuti hencek nakamura (please wish something to me…officemates ambe semua jelous sebab ambe dapat cuti..hehehe…diorang boikot ambe…huhuhuhu)

Lama dah nak buat entry pasal kamen Rider ni sebenarnya, tapi masa tak cukup nak buat research skit(research ke bende Nakamura..lagho’la kamu ni)….hehehehe..tapi sejak aku tengok Kamen Rider Kiva The movie tetiba terasa nak buatla entry ni…macam best plak..so marilah kita mengenal dunia kamen rider ini sejarah dan adiwira dunia kanak-kanak aku sampaila dunia kedewasaan aku..(padahal sampai sekarng still layan lagi kamen rider ..hehehehe) bermulala era tahun 1971…13 tahun sebelum kewujudan aku kat muka bumi ni lagi..perghhh memang dah lama sangat dan pencipta watak adiwira ini adalah Shotaro Ishinomori..mula-mula kita lihat kenapa rupa kamen rider ni ala-ala grasshopper..atau pun kita panggil belalang? Puas ambe search namun tak ketemui pun jawapannay..mungkin sebab belalang ni serangga yang comel kut…hahaha..I can not answer that question….ok sejarah kamen terbahagi kepada dua era iaitu era Showa( bukan shower ye) dan juga era Heisei..era showa lebih kepada tentang pengenalan, sejarah belalang tempur dan kehidupan secara detail….orang kata asal-usul kamen riderla..tapi era heisei pula lebih ke arah pertempuranla….era heisei lebih menunjukkan teknik dan skil berlawan dan seolah-olah macam squad untuk menghapuskan jenayah aka makluk asing yang cuba mengusai bumi…..Era kegemilangan Kamen Rider mula dirasai dengan kehadiran kamen Rider Black atau (satria perkasa baja hitam…..kenapa baja hitam..baja tahi lembu kut…hahahaha)…bermula daripada situla…lahirlah generasi kamen yang berubah-ubah mengikut peringkat metamorphosis belalang..betui ke? Still wondering lagi ye …hehehe apapun mungkin explaination di bawah mungkin dapat membantu….



Kamen Rider Black dan Tetsu Kurata sebagai pelakonnya

Kamen Rider Black….(time masa aku berumur 3 tahun….aku hanya nak makan je jumpa belalang pun nak sumbat dalam mulut…..)
Nama mengikut tulisan kanji adalah (仮面ライダーBLACK, Kamen Raidā Burakku?),namun apabila ditranslatekan menjadi kamen Rider Black. Siri ini bermula pada 4 october 1987 dan berakhir pada 9 october 1988….setahun jugala….ok macam ambe cakap tadi…siri pertama ni lebih ke arah pengenalan kamen rider ni…kenapa dia dipilih dan kenapa dia terpaksa merahsiakan yang dirinya kamen rider dekat family dan awexnya..frustla ye..kalau tak mesti awex dia bangga (uols semua my boyferez kamen rider tau…) mungkin kamen malu kut…hehehehe….yang bestnye siri ini telah membawa dunia mengenali kamen rider dan kamen rider jugala merupakan siri kamen pertama ditayangkan dimalaysia sekitar awal tahun 1990-an…..skit-skit.. tendangan maut…tumbukan padu maut…hehehe..so nostalgia….


Taktau sapa plak pelakon kamen rider black RX ni



Kamen Rider black RX( siri ni ada tayangan di dmalaysia..tapi ambe taktau plak upenya adalah sambungan kepada kamen rider black)
Kamen ini apabila dikanjikan adalah menjadi (仮面ライダーBLACK RX, Kamen Raidā Burakku Āru Ekkusu, Masked Rider BLACK RX?). Ditayangkan pada october 1988 sehinggala september 1989….dan siri ini turut diadaptasi ke barat..namun ambe tak sure which country mana yang buat..apapun siri ni ambe tak sure sangat sebab slow skit dan susah gak nak cari kat ternet…siri ini jugala menanda berakhirnya era showa…..pastu..kamen rider terus berhibernasi dan senyap je sampaila kemunculan semula selepas sedekad….


Joe Odagiri sebagai kamen rider kuuga

Kamen Rider kuuga
Akhirnya setelan lama mengalami proses metamorphosis akhirnya keluarla Kamen Rider kuuga…sekitar 2000 ke tahun 2001…tapi ditayangkan dekat Malaysia pada tahun 2002….masa ni ambe dekat matrikulasi..memandangkan matrikulasi ambe hanya 20 minit je daripada umah setiap minggu ambe balik sebab nak tengak citer ni dulu ditayangkan kat TV 2 .ada dalam slot marvelous hours..cheryll samad jugala yang mengacarakan program ni..mula-mula tengok..citer apa ni sekali nampak raksasa dan juga superhero kamen..terus ambe melekat depan TV tu…hahahaha..story kamen rider ni plak menceritakan tentang seorang mamat lakonan Joe Odagiri( time ni ambe dah start jadi Japanese mania..sebab time ni gak ambe frust…my senior dapat gi Japan…tapi time ambekan syarat dah ketat..so faham2 jela…ambe tak gi la interview JPA tu..tapi takpe skrng ambil still contact dengan senpai ambe yang berada di Kobe….) yang tetiba diberi kuasa tali pinggangnya yang bleh menukarkkan dia kepada kamen rider…tujuan dia dipilih adalah untuk menghapuskan kekecohan yang ditimbulkan oleh Grongi Tribe…sebuah agensi makluk asing..namun si mamat Joe ni pening-pening skit dan merasakan dirinya juga adalah amkluk asing dan dia juga patut dipersalahkan kerana still tak dapat nak menerima hakikat dia jadi kamen rider..so awex dia pun tolongla bagi semangat untuk pulihkan Joe..tapi macam biasa…Joe still tak bleh nak bagi tau yang dia adalah kamen..(teringat frist episode Smallville kisah cinta Lana Lang dengan Clark Kent kan)

Toshiki Kashu sebagai kamen rider agito

Kamen Rider Agito( macam mosquito je kan..hehehe)
Kamen ni ambe tak sure plak samada ditayangkan kat malaysia atau tak..rasanya tak kut….watak dilakonkan oleh Toshiki kashu, dan mula ditayangkan sekitar tahun 2001 sehingga 2002.Kisah diplotkan apabila seorang lelaki bernama Tsugami(lakonan Toshiki kashu) yang hilang ingatannya, kemudianya tanpa disedari dirinya telah dikuasai oleh suatu kuasa yang unik untuk bertukar sebgai Agito, pada masa ini juga bandar Tokyo dilanda serangan species dan pihak berkuasa Tokyo juga cuba sedaya upaya membanteras makluk dengan mewujudkan satu pasukan powersuit dipanggil G3( sama macam nama kelas aku di matrikulasi..hehehe). Tanpa haluan yang sama agito dan pasukan G3 berjuang menghapuskan species ..namun sampai satu tahap..masing2 mula curiga samada mereka berjuang untuk apa dan akhirnya timbul pula hasrat untuk menandingi siapa yang lebih hebat….


Takisama Suga sebagai kamen rider ryuki

Kamen Rider Ryuki
Antara kamen rider yang best dan suitnya marvelousla(2002-2003)……time ni aku dah semester 5 dah, agak lain daripada yang lain sebab menggunakan key untuk bertukar menjadi rider. Plot dimulakan apabila monster wujud dalam dunia dimensi cermin, untuk menambah kekuatan mereka maka manusia perlu dikorbankan, bahkan seluruh tokyo gempar dengan kehilangan manusia yang semakin menjadi-jadi. Kemudian seorang mamat bernama Shinji-kido terjumpa satu keratan akhbar dan tanpa disedari dia berada dunia dalam cermin, dalam dunia cermin ni baru dia faham tentang kehilangan manusia, pastu time duk bengong-bengong dalam dunia cermin ni dia diserang oleh monster dan munculla kamen rider night yang menyelamatkan dia, pastu kamen ni pun cerita yang semua kamen dalam dimensi cermin perlu berjuang menghapuskan monster dan pada masa yang sama perlu berjuang sesama sendiri untuk menjadi Kamen rider yang sebenar..perlawanan ini dikenali sebagai rider war. Shinji memang tak setuju dan tanpa disedari dia telah mewarisi semangat naga dan telah bertukar menjadi Kamen Rider Ryuki dan cuba menyelamatkan manusia dan pada masa yang sama menghalang kamen2 untuk bertempur sesama sendiri..kemuncak episode adalah pertarungan antara kamen rider night dengan kamen rider ryuki..tapi akau taktaula ending macam mana sebab macam biasala……tak habis pun tayang dekat TV…

Kento Honda sebagai kamen rider faiz

Kamen Rider Faiz (555)
Kamen Rider Faiz ni plak ditayangkan pada tahun 2003 sehingga tahun 2004.Kamen rider ni sebenarnya adalah ciptaan The Smart Brain Corporation dan diwujudkan untuk melindungi company ini daripada diserang oleh musuh..sebenarnya mereka ini juga adalah orang yang akan dipertanggungjawabkan untuk mencari golongan manusia yang telah dievolasikan oleh company tersebut. Pada mulanya diorang ni ikut je arahan namun sampai satu tahap baru diorang perasan sebenarnya company ini telah membawa kepada kemusnahan manusia dengan menukar manusia kepada mutan, so salah seorang kamen yang terpilih bernama Henda mula sedar akan kesilapan ini dan cuba mencari 2 lagi rakannya untuk bergabung menyelamatkan manusia daripada dianiaya oleh company ini.Namun sebagai habuannya beliau sendiri dimusuhi dan akan dibunuh andai menghalang niat syarikat tersebut. Manusia mutan mula merasakan kekuatan mereka dan bertindak untuk menguasai dunia, maka kamen rider faiz terpaksa berjuang bersama handset azimatnya..kenapa anset azimat sebab tang ni kelakar skit…dial kena dial 555 then selitkan anset kat belt dia baru bertukarrrrrr jadi Kamen rider faiz…jalan citer dah sodap tapi time nak bertukar spoilerla..guna anset je…hahahaha




Takayuki Tsubaki sebagai kamen rider blade

Kamen Rider Blade
Kamen Rider Blade muncul selepas kamen faiz sekitar tahun 2004-2005..tapi ditayangkan kat malaysia rasanya awal 2007..sebab time ni aku dah final semester dah….kelas pun dah takder..so mendolod jela kisah kamen rider blade ni…aku paling ske kamen rider ni..sebab citernya yang agak serious skit dan mendebarkan..pertarungan pun lebih banyak action dan lebih realistik….kisah dimulakan apabila 10 tahun dahulu , terdapat satu peperangan antara rider dengan monster…rider-rider berjaya mengalahkan monster dan mengunci kesemua 52 monster ni dalam bentuk kad decks….makluk ni dikenali undead sebab diorang tak akan mati kecuali bila dikunci ke dalam kad decks.Namun kesilapan seorang ahli arkeologi telah menyebabkan seal terhadap kad-kad ini terbuka dan undead pun bermaharajalela( citer ala-ala gabungan card captor sakura dan supernatural la plak….).Berikutan masalah ini dua orang rider dipilih dan diberi tanggungjawab untuk mengatasi masalah ini .Mereka adalah Kazuma Kenzaki( cambest je nama ni….nak tukarla Nakamura Kenzaki…..) dan Sakuya Tachibana. Mereka terpaksa menghadapi undead dan mengunci balik dan pada masa yang sama juga abiliti mereka juga akan bertambah mengikut kad-kad undead yang diorang kumpul…macam biasala bila sampai satu tahap mereka bersaing sesama sendiri untuk mengumpul kad-kad ini sebab nak tambah kuasa masing-masing…dan akhirnya terjadila battle royal untuk menentukan tujuan dan impian sebenar mereka menjadi rider





Shigeki Hosokawa sebagai Kamen rider Hibiki

Kamen Rider Hibiki
Kamen rider ini tidak ditayangkan dekat TV kat malaysia..but aku tak sure sebab time ni hari ahad je asyik kerja je…..muncul selepas tamat siri Blade sekitar tahun 2005-2006..rasanya….tak tahu sangat pasal kamen rider hibiki ni..tapi rasanya berkisarkan seorang budak high school yang berkawan dengan hibiki..padahal budak ni tak tahu yang hibiki adalah seorang kamen rider juga..kamen rider hibiki berlawan dan menumpaskan musuh dengan mengeluarkan pure sound…citer macam biasa je that’s why macam slow skit kamen rider ni..





Hiro Mizushima sebagai kamen rider kabuto

Kamen Rider kabuto
Kamen rider ni sedang hangat ditayang dekat NTV7 rasanya..padahal dah wujud sekitar tahun 2006-2007 lagi….citernya agak biasa je..namun pelakonnya pula pelakon popular that’s why melonjakkan kembali kegemilangan kamen rider selepas kesuraman hibiki.Macam biasa kisah diplotkan pada 7 tahun yang lepas apabila meteor telah jatuh dekat tokyo dan memusnahkan banyak tempat keluarga Tendou turut musnah masa kejadian tersebut…namun hakikat sebenar ialah kedatangan meteor adalah bersama-sama worm ala-ala cacing kerawet kut….so apabila dah besar tendou berazam untuk membalas dendam sekaligus menghapuskan worms ni….pada masa yang sama seorang mamat ditawarkan menjadi agen perisikan turut dipilih menjadi kamen rider gatack..bestnya kamen ni sebab mostly berupa seranggala..dan diorang menjadi kamen ditentukan oleh serangga itu sendiri…..costum cantik dan mengingatkan kita pada kamen rider black dulu….


Takeru Sato senagai kamen rider den-0

Kamen Rider Den-o
Tak tahu sangatla kamen rider ni tapi agak best juga sebab ala-ala back to the future…seorang mamat yang selalu ditimpa nasib malang tetiba berubah nasibnya apabila dia bertemu dengan seorang gadis yang mengembara dengan bullet train .So mamat ni pun joinla this girl naik train dan akhirnya diorang sampai ke destinasi masa lalu..so tujuannya adalah untuk mengubah masa akan datang..menghabuskan makluk jahat yang cuba merosakkan history masa depan….ambe tak sure sangat citer kamen ni..tapi rasanya cambest jag la…….

Keji seto sebagai kamen rider kiva

Kamen Rider Kiva
Ambe tengak tengok citer kamen rider ni..ambe ske sebab ala-ala vampire skit..hahahaha..plot of the story pun quite good jugala..cam biasa si anak ditinggalkan oleh bapa dia dan membesar sendiri..so bila sampai masanya dia telah ditentukan menjadi kamen rider Kiva..kamen ni adalah ditugaskan untuk menghapuskan Fangires yang merupakan makluk asing yang membunuh manusia dengan menghisap darah..(Vampire jahat…ni yang tak best)..so Wataru terpaksa menghapuskan diorang disamping menjejaki sejarah diri dia juga. Pada masa yang sama juga terdapat seekor lagi kamen rider Ixa yang turut nak musnahkan Fangires namun cam biasa haluan dan tujuannya ada muslihat lain..pastu fangires pun ada juga kamen rider ala-ala dracula dinamakan kamen rider saga..(bukan proton saga ye….)…so dalam mengong2 nak hapuskan makluk asing tersebat tersingkap sejarah bahawa pada 22 tahun yang dahulu bapa dia juag adalah kamen rider di era showa dan akhirnya dia tahu kenapa bapa dia meninggalkan dia dan kenapa dia mewarisi darah kamen rider….

Masahiro Inoue sebagai kamen rider decade

Kamen Rider Decade
Aku tengak mendolod movie citer ni namun subtitle takde plak..pening-pening..tak sure akan kuar drama ke tak tapi ni adalah sejarah 9 tahun kamen rider di era heisei…citer ni menunujkkan kamen rider decade tahun 2009 merentasi masa kembali ke zaman –zaman kamen rider yang lepas membantu diorang mengalahkan makluk asing..setiap pengembaraannya akan meningkatkan kuasanya dan membolehkan dirinya memahami kenapa kamen rider wujud di atas muka bumi ni…..

Ren Kiriyama sebagai kamen rider double


Kamen Rider Double
Tak tau langsung pasal kamen ni….hahaha..tapi nanti kalu dah ada info bleh buat entry pasal kamen ni plak..yang ambe pasti gabungan dua kamen rider untuk menjadi super duper kamen untuk menewaskan musuh yang sememangnya cukup kuat untuk ditewaskan….costum doube mengingatkan kita kan era kegemilangan satria perkasa baja hitam….

Akhirnya siap dah pun entry terpanjang dalam blog ambe ni…take times gak nak menaip ni…..so kalau korang rajin bleh baca n komen..kalau tak tengok jela gambo kamen2 rider ni…mana tau nanti time interview nak jadi kamen dia tanya:

Interviewer : Siapakah kamen rider sebenar untuk kamen rider blade?
Hencek Nakamura: saya rasa kamen rider ryuki…..
Interviewer: well done nakamura sebab jawapan mung saloh !..balik pi tengok balik citer kamen rider….mung tak layok jadi kamen rider…mung layak jadi pomen tayer ja….ok..next candidates…(walaupun tak lawak..pls senyum nampak gigi pun jadila ye…hahaha)

6 comments:

ashie023 said...

ensem2 upernye si kamen2 nih..aduyai..tulah tgk ultraman 3 pong kekadang tgk hero gak..cute je!!

selamat bercuti..giliran ko lak cuti manyak..bagus2..

Nakamura Kazuki said...

hehehe...lama dah den tak balik kampung ni ha

jung hu rul said...

uwaa....nak tengok jugak la...hehe...dr dulu slalu dengar pasal kamen rider...ingat drama lama...rupanya ada kuar baru...hehehe

Kill-Vearn said...

hohoho.. kamen rider eh... yeah amat seronok sgt tgk citer ni.. tapi yg dua awal tu ar... kamen rider black & RX... nak gtaw satu menda ni:

"Kamen Rider black RX( siri ni takder tayangan dekat malaysia..taktau kenapa)"

ok RX ada ditayangkan kat malaysia waktu aku dlm darjah1 dulu la.. dia sambungan dari cite kamen rider black.. pelakonnya org yg sama... cuma nanti kuasa lama dia ilang n transform jd baru.. moto baru, ada kete baru... hoho... pastu ada pedang!

Nakamura Kazuki said...

patutla...kiranya sambungan drpd kamen rider blackla...ambe tengok sama je...sebab orang sama patutla..ok nanti ambe perbetulkan..thnks kill vearn

eswandyasre said...

aku dah lambat-kah nak post??belom2.aku baru jumpa blog nih!!long-live kamen rider !!