Saturday, July 25, 2009

The Vampire Diary : The Return of Elena Gilbert

Bila bercakap pasal Pontianak..mesti kita serammmm jugakan tapi kalau bercakap pasal Dracula pun lagila serammmmmmm….tapi lain plak kalau bercakap pasal vampire..seolah-olah macam ada satu curiosity yang membuak2 kita nak tahu..tapi selalunya kita nak tahu tentang cerita,novel ataupun drama je….yang lebih2 tu serammmmmmm jugakan…hahahaha..ok sekarang ambe nak bersembang bual tentang novel….lama dah tak buat entry tentang novel……novel kali ni sesuai sangat dengan citarasa bagi penggemar cerita2 vampire….hahaha…ambe paling ske twilight saga..kesemua novel tu ambe habiskan…cam tak caye je…pastu ambe terpengaruh plak oleh seorang awek yang baca vampire academy…wowww..best juga so ambe pun bacala sampai book 3, book 4 tak kuar lagi….pastu tup tup terbaca plak pasal drama the Vampire diary ..halamak..terus ambe nak cari novel citer ni…so before membeli dan menghabiska hengget-hengget..better ambe search dulu…baca synopsis then baru beli..ambe ni pembeli yang bijak(nakamura pls control skit…..)ok kat sini nak citer skit tentang novel ni…..ceh…padahal korang semua bleh dapatkan info kat ternet je..tapi takpe ambe akan meringkaskan sepadat sampaila tersendat lagi mampat..oraitttttttttCerita dikisahkan semasa zaman Renaissance,(dulu ske baca masa form 4..sejarah eropah…), dua orang brothers yang sedare telah fall in love dengan seorang vampire muda yang cantik bernama Katherine. Damon Salvatore dan Stefan Salvatore adalah dua orang jejaka yang Berjaya menambat hati Katherine..so apa lagi bergaduhla dua beradik ni nakkan Katherine..oleh kerana cinta mulus suci diorang sanggup immortal dan menjadi vampire demi kekasih hati mereka…so bermusuhanla dua beradik sampaikan satu tahap Katherine terbunuh…so sifat benci lagi dendam menguasai both of them dua hekor ni..sampaila berabad-abad lamanya….
Selepas lama tak bersua dengan dunia manusia, sampaila satu tahap dimana mereka perlu keluar untuk melalui kehidupan sebagai vampire…so diaorang pun kuar dan melepakla di sebuah pekan dekat Fell’s Church dekat area Virginia( kalau tak salah ambe..kat2 virginia ni ada sedara Cullens…hehehe..nak tau lebih lanjut kena korang baca twilight gak ni..hehehehe). Kat pekan ni diorang terserempak dengan seorang gadis bernama Elena Gilbert..seorang penuntut high school..ditambah plak si Elena ni ada iras-iras Katherine..so ini menyebabkan diorang teringatla balik kekasih lama diorang…so destiny adik beradik Salvatore adalah untuk memenangi hati Elena dan sekali lagi diorang terpakasa bersaing untuk mendapat cinta mulus suci…hehehe..nak tau lanjut..gi kedai buku beli n baca…ok sekian …..heheheheBuku cerita ini ditulih oleh Mok Cik L.J.Smith dan volume pertama sebenarnya release tahun 1991(masa ambe darjah satu ni…..orng tanya vampire tu apa?....time tu mesti ambe cakap oooooooo van pak ya…alah van yang amik ambe pagi2 gi sekolah tu..hehehe)Ok…volume pertama novel ini adalah The awakening…ambe tak baca lagi tapi riki2 je through internet menceritakan tentang si cantik Elena yang sememangnya cantik telah menjadi rebutan ramai lelaki sehingga dia terpikat dengan Stefan…stefan plak merasakan dia pun ske Elena yang sememangnya mengingatkan kepada Katherine..namun pada masa yang sama rahsia dia sebagai vampire menyukarkan dia untuk terus bersama Elena..malah kesalahan lampau menghantuinya..ditambah plak si abang juga turut meminati Elena….tribute novel disambung plak dengan volume 2 : the Struggle……menyaksikan si Elena sudah mengetahui tentang Stefan seorang vampire , pada masa yang sama Elena juga ditaut cinta oleh Damon….so Elena sekarang sudah mengong sebab ske kat adik n abang vampire…so macam mana plak ni…Stefan plak terpaksa melawan nafsu dan naluri vampire yang ske darah sebab nak bersama Elena..si abang plak cuba memikat hati Elena dan cuba menguasai Elena dan pada masa yang sama cuba membalas dendam terhadap Stefan…..elena yang dipersimpangan dilemma terpaksa membuat satu keputusan yang nekad..apakah keputusan itu? Adakah dia bertukar menjadi vampire? So nak tau cam biasa kenala baca..sebab ambe pun tak tau..heheheCerita tak habis di situ je disambung lagi dalam volume 3: The Fury..kemarahan yang meluap2..kenapa dan mengapa?....ambe taktaula Elena dah jadi vampire ke tak lagi..rasa2 macam dah je…..hehehe..time ni cintanya sudah makin kukuh kepada Stefan…dan si abang damon plak nampak macam dah dapat terima hakikat..namun di suatu sudut siapa bleh menjangkakan hati vampire…hehehe…..diorang bertiga kembali berdamai..namun keamanan diganggu oleh sekumpulan pemburu vampire yang ingin membunuh brothers Salvatore…tetapi sebaliknya berlaku apabila hunters ini tetiba hilnag dan terbunuh..siapakah yang membunuh mereka ini..nampak gayanya terdapat watak lain yang cuba menguasai dunia manusia dan vampire….Elena, Stefan dan Damon terpaksa bersatu tenaga untuk menyelamatkan pekan Fell daripada serangan misteri..itu..ingat..bukan misteri nusantara ye….seterusnya cerita dipanjangkan ke volume 4: dark Reunion….cerita diteruskan dengan gangguan misteri bermaharajalela dan Elena tidak mampu melawan dan menyelamatkan kawan2 baiknya….siapakah makluk yang merbahaya itu..adakah Katherine kembali menagih cinta Stefan ataupun tujuannya adalah untuk membalas dendam….so kesudahannya bukan di volume ini tetapi telah dikembalikan kesudahan itu kepada Vampire diary The Return : Nightfall..yang release pada Feb 2009( chem, ambe rasa yang mung tengok tu yang volume 3 dan 4 kut)…….buku ini menyaksikan si Elena terselamat dan menjadi manusia kembali…tetapi kali ini dia menyedari bahawa dirinya tutut mempunyau kuasa tersendiri….Si Stefan cuba memastikan Elena selamat dan si abang pula mahukan si Elena menjadi vampire dan menjadi isterinya…so pada masa yang sama mereka telah didatangi oleh sesuatu yang inginkan menyaksikan kemusnahan mereka bertiga……Elena terpaksa menguatkan diri dan menghadapi cabaran ini….adakah dia mampu menandingani kehebatan lawannya….so nantikan kemunculan cerita ini nanti ye….pasti best…ambe tak sabar nak tengok…..before that’s…The Vampire Diary The return turut akan release lagi 2 volume iaitu volume 2: Shadow souls dan Volume 3: Midnight…dua2 buku ni tak release lagi..kemungkinan selepas The vampire diary the series release..mungkin awal tahun depan…….Hopefully citer ni bestla.....nampak macam best...citer ni nanti pasti kena saingi Spernatural yang sememangnya dah pun best.....

3 comments:

ashie023 said...

berhempas pulas gak aku nk menghabiskan novel nih...seb bek twilight moon aku dah abis bc..huhuhu..aku pong x percaya yg aku dapat abiskan..buku punyelah tebal...sadis tul...

the secret circle cam best gak..

<< s| tED| >> said...

pakwe yg sebelah kiri gambo bawah sekali tu muka macam vince AF.. aku lari topik kendian aku lari terus... larikkkssss laju2... ha ha a

Nakamura Kazuki said...

ashie..malam ni ambe strt baca Vampire diarie the return..ynag lama tu rasa dah tak mampu dah 4 books..hahaha...banyaknya