Friday, August 7, 2009

Melencong ke Ganu Ah Ganu Ah Part 1

Tak sangka ye dalam ribut-ribut korje yang bertimbun-timbun sempat lagi ambe se-team gi ganu...tapi gi atas tujuan kerja gak ..bukan saja2 makang angin..namun besh gakla 2 hari 2 malam kat sana..yang tak besh cuma aktiviti pack so tak banyak tempat yang sempat ambe melencong...tujuan ke Ganu sebenarnya adalah untuk melawat tapak projek Hulu Terangganu yang terletak 50Km from pekan Gawi...Kehorror-an tempatnya usahla ditanya..kecut perut gak kalaula ambe ditransferkan kat sana...pedalaman sangat..kalu dekat Kuala Berang no hal sebab nanti ambe bleh selalu makang ikan singgang sama budu...hahaha..ok mai ambe citerkan skit keributan dan kemelencongan ambe ke ganu ni...hahaha


First day:



Menikmati dinner yang tak sampai-sampail lagi dan berpossing sebelum meneruskan perjalanan


Kami bertolak pukul 6:30 ptg Isnin from Tapah ...wah memang semangat tahan gaban...hari ahad ambe dah siap packing...semua lengkap termasuk swimming trunk..sebab ada dalam plan nak berhoye-hoye dekat Lata Lasir nanti...so kami bertolakla dengan sejibik Van dan sejibik pacuan 4WD.....big boss ambe gi gak tapi lewat sehari sebab still dekat Jakarta sebab ada meeting....so kami singgahla kojap dekat sungkai perak isi fuel penuh2....namun time ni ada probs skit sebab kad minyak rosak..terkedang seketika..akhirnya atas pakatan ramai kami kumpul RM 30 seorang.....so nanti balik claim balik..so probs pun selesaila...kami berhenti solat Jamak Takdim serta Dinner.....time ni sume happy..tanpa memikirkan perjalanan yang masih jauh lagi.....kerja ambe plak snaps sana dan sini sehingga tersnap gamba sendiri...hehehe...lepas perut kenyang kami terusla menyambung perjalanan ke Kuala terangganu melalui highway Genting..jalan agak horror gak sebab bengkang-bengkok..namun kami berbangga gak sebab driver kami sungguh competent dan expert kat jalan ni......

Bos kecik ambe yang kelegaan sambil tertidur after pelaburan dalam ASB..hehehe


akhirnya pukul 11:00 mlm kami sampaila dekat Bentong Pahang, so time ni my boss kecik sakit perut akibat menghentam mee hoon Tomyam time dinner tadi..so tanpa melihat kiri dan kanan..sebaik van berhenti terus meluru ke toilet..namun sebaik masuk toilet...dimaklumkan air tak ada....halamak..macam mana ni.......so nasib abik ada toilet lady...terus boss ambe bantai melabur kat sana....hahaha..kami tolong ketawa je la....hahaha..takataula macam mana panorama dalam toilet tu..yang penting hajat tercapai...after 1 hrs..



Berhenti minum dekat Paka dan aski sebelum tidur di umah Syaifullah


kami sambung balik dan lebih kurang pukul 3:00 pagi kami sampai Paka..so take a break jap layan dulu Kopi Larat...time ni nak thanks dekat kak Bibi sebab belanja kitaorang makang tom yam lagi...ambe memang ske tom yam...hahaha....lebih kurang pukul 4:30 pg kami sampaila dekat Kuala terangganu dan bermalam di rumah technician ambe si Syaifullah...sampai je terus cari bantal dan zzzzzzzzzzzzzzz....hehehe..tak malu dah dan tak kira dah ni umah sape...hahaha...


Second Day:


Menikmati sarapan pagi yang mewah dan pembukaan cawangan mini kedai kopi..hehehe



Dengan mata yang tertutup ambe bangun ,tengok jap pukul 6.15 pg..menggagahi ke bilik air sebab nak wuduk dan sembahyang......nasin bek tak langgar tiang hahaha...after siap2 semuanya ...pagi ni sarapan kami ditaja oleh family syaifullah..banyak sangat menu dan mewahnyer..ada soto, ada mee goreng, ada ketupat,ada karipap, ada mee hoon sup, ada rendang, ada serunding...hahaha banyak gilerrrrr arrr sampai tak larat nak makan...thanks sesangat ye Pak cik melayan kami yang agak tak senonoh ni...hahaha.sorry sebab letih sangat pagi tadi.....bos2 ambe dan senior mechanical engineer sempat lagi membuka cawangan mini kedai kopi di beranda rumah ni...hahaha....lebih kurang pukul 8:00 pagi..semua siap dan lawatan
sambil melencong pun bermulala secara rasmi...

Di Nor Arfa Batik



Sebenarnya kami kena gi Kenyir pukul 11:00 pagi...namun lawatan terpaksa ditunda sebab pihak stesen ada meeting penting dengan jabatan bomba dan tanah...so kami ambil peluang untuk melencong ke pasar payang...shopping jom shopping...on da way tu kami singgahla jab dekat Nor Arfa Batik...tengokla diorang chantting batik dan menganyam songket..very the very susahla juga..so kalau harga songker 2 3 ratus hengget..ambe tak kisah nak beli sebab kerja diorang memang susah malam 3 bulan baru siap sepasang.....lebih kurang pukul 10:00 pagi kami gi la plak ke pasar payang..ambe tak tau bak beli pe..


Bershopping sakan di Pasar Payang


sempatla gak borong kain batik 10 pasang buat hadiah kat family nanti..tu pun minta tolong kak Bibi yang pilih..ambe manala tau kain batik ni...hahaha...kak Bibi plak sempat menghabiskan RM2000 beli kain...memang kaki shopping tahap ultramen ni hahaha..batik memang banyak dan rambang mata.....bayangkan satu pasang Rm100..kalau 10 pasang dah seribu...memang gilerrr arrr....lebih kurang tengah hari kami dapat info lagi yang lawatan ditunda ke petang..so apa lagi kami tersus melencong ke taman tamadun Islam dan masjid Kristal.....hahaha...memang melencong sakan ni hahaha...memang berpossing dan penuh gaya malah ada satu jibik bas rombongan pun heran gak tengok kami yang asyik bergambar ni al-maklumla first time datang ganu...hahaha..sempat gak 2 jam kat kami pun solat jamak takdim kat masjid kristal ni gak ..lebih kurang pukul 2 kami bertolak ke Stesen kenyir.....




Melawat taman tamadun Islam dan Masjid Kristal
Selepas itu..kami terus bergerak ke Stesen Jana elektrik Sultan Mahmud aka Stesen Kenyir....sampai je kena dengar taklimat dulu..memang tak tahan mata ni..tambahan plak semalaman tak tidur ..nasib bek after taklimat ada minum nescaffe n Kopi O..kalau tak....ambe rasa nak lending je kat mana2 yang bleh hahaha





Mendengar taklimat..arghhhhhhhh ngantuknyer.....hahaha


Kami seterusnya di bawa melawat ke dalam stesenla..kami di bawa ke control room di mana peaking and disoutage load beroperasi..ambe dah biasa dah dengan control room ni..tapi besh gak sebab system kat sini orait gak dan more advance....lepas tu kitaorang turun underground melihat secara mechanical system beroperasi....


Di dalam Control romm dan menedengar penerangan operasi drpd engineer stesen


lepas lawat dalam stesen kami di bawa melawat rockfield dam yang agak besar dan cantik....ni dam ni mengapung air yang banyaknya 314km persegi yang bersamaan hampir sebesar perlis...memang luaskan tasik kenyir ni......





Pandangan drpd atas dam...kecik je stesen kenyir tu..duk kat atas ni memang besh!!!


Kami berada di atas dam ni sampaila pukul 6:30 petang...pastu terus gi Kuala Berang check in kat umah Pelitawanis...malam tu kami kuar makan dekat Restauran Selasih...after makan terus balik dan cari bantal..letih semalam tak hilang lagi...tambahan esok plak aktiviti lagila padat...malam tu semua tidor awal..aktiviti seterusnya nanti ambe citer dalam part 2 plak ye...




Hehehe..kat sinila tempat helicopter nak lending.....





bersama technicians ambe dan sebelah tu pemandangan tasik kenyir...tak sabar esok nak pusing2 tasik kenyir dengan bot ni....hahaha

9 comments:

<< s| tED| >> said...

ko dah pergi pasar payang pastu tak tau nak beli ape?? ko mmg lupa daratan bercuti sampai tak hengat kawan2. sob sob sob..

dah lah aku pergi CH kena beli cenderhati sendiri. nak harap ko kirim.. sob sob sob..
asal aku emo pepagi ni... ha ha ha ha

bangunnn lah weyyy!!

Nakamura Kazuki said...

dah bangun dah miss tedi........pagi tadi ambe dah gi bank....hahaha..bila datang CH...nape tak bagi tau kalau tak blehla togede-gede gi layan strawberri park yang tak besh pun kan...hahaha

ashie023 said...

kenapa aku xde lam gambo??(cam iya2 je )...

wah..dah manyaklah g tmpt..siap g tamadun islam lagik, kenapa x g umah aku?ahaha..

best dok ikan singgang???

Nakamura Kazuki said...

mung kat ne ashie....kalau tak memang ambe suh mung masak ikan singgang kat ambe..hahaha

orait ambe makang sama kerabu sotong, budu yang ditaruh cili padi n bawang besar skit, dan ulam-ulaman...memang beshhhh!

ustazah dyLLa said...

wah...behnye...aik, bli batik???tuk sapa 2???~wakaka...siap suh ka bibi pilihkan...sure tuk gewe le 2...ahaks...lama dh xpekena budu...sdap 2...

Nakamura Kazuki said...

jangan salah sangka ye...Bibi ambe nya ketua kerani project yang turut gi sama..very the seniornya orang dan juga pakar kain-main...hahaha...kak bibi tula yang shopping sampai rm2000...gilerrrrrr arrrrrrr..hahaha

ustazah dyLLa said...

xsalah sangka aih...jgn dok marah na...~ngeee...

HuHo said...

wah...mcm best je...ambe part taklimat2 kompem akan tdo..haha
tp tengok dam tu semua...mcm best je...

Nakamura Kazuki said...

ustazah..tak marahla...hahaha

hurul..memang best duduk dekat ats dam tu...dahla time petang angin kuat plak..wah terasa macam sepi angin di kota kenyir je...hahaha