Sunday, August 23, 2009

Sudut Baca-Baca Part 5

Kali ini sudut baca-baca akan mempreviewkan hasil penulisan penulis yang ambe ske sebab gren penyisiatan dan misteri oleh seorang yang ambe ske iaitu John Grisham…sebut nama pak cik ni mesti ramai yang tahu dan kalau korang sume perasan kat library sekolah dulu pun penuh dengan buku2 John ni kan…ambe adala juga masa from 3 or 4 belek2 tengok..sebab tengok sorang amoi ni yang merangkap classmate ambe asyik pinjam je….ambe tanya dia besh ke? Sambil tersenyum simpul dia cakap….Nakamula arrr..u mau tau itu syok ka tak la syok u begi pinjam sendili la..nanti celita sama saya ya….kekeke..sejibik dia bagi ambe…apa dia ingat ambe nak mengorat diala..time tu ambe spacky ala2 junior..so nostalgiakan.…itula nasib si mamat Nakamura mula2 nak kenal penulis John Grisham..namun ambe still contact lagi amoi ni..sekrang dah buka gim n kelas senam aerobic ..perghhhhhhh kalau tengok amoi ni sekarang…berdarah jugala hidung….stoppppp..stoppp..udah2 la tu Nakamaura..skrng bulan puasa…..ok berbalik kepada entry asal buku yang nak di kongsi kali ini adalah bertajuk Ford County ..namun ambe still lagi terbayang kehebatan beliau dalam The Runaway Jury ,The Street Lawyer dan The Last Juror..pastu ada juga terbaca karya beliau last yearnyer bertajuk The Appeal tapi cam tak berminat plak…namun tajuk kali ni Ford County cam semacam dan mulala menggelodak jiwa ni nak membaca…nampak tajuk cam ada sesuatu ..apa yang menarik tentang buku ni ye….


Bagi kaki-kaki peminat novel thriller pasti kenalkan Pak Cik Grisham ni….ok bercerita secara ringkas je la sebab buku ni akan release pada Nov 2009 nanti…saing New Moonla nampaknya..ambe tak tahu nak previewkan apa tentang Novel The Ford County..sebab usha2 buku ni ramai yang belum baca lagi..yang adapun illegalnyer synopsis…kan bleh caye…hahaha..but mostly the story will be totally quite different from the previousla rasanya..tapi riki-riki katanya nak macam firstnye collection tapi ambe tak hengatla plak..sebab time tu tak kenal lagi pok cik ni…buku ni diplotkan permulaannya dengan kembalinya seorang lelaki berkerusi roda bersama dua anak lelakinya ke kawasan lama yang telah ditinggalkan…untuk member penghormatan terakhir untuk majlis funeral adik lelaki tersebut…watak..ambe still confius sebab ken abaca A Time To Kill dulu…novel pertama baru bleh faham…..ni yang malas ni…sebab buku ni menggabungkan banyak element cerita yang disatu di bawah suatu Bandar di Ford County…novel ini menceritakan reality kehidupan di Bandar ini…membawa plot yang pelbagai serta menyelitkan imbasan watak dan cerita2 yang lepas…bagi yang dah ikut novelist ni mungkin dapat faham ye plot mengenai watak seorang mamat yang bercelaru, lemah dan terlalu sidetracked , pastu dimasukkan juga citer masalah penceraian suatu family, kisah balas dendam terhapa pemilik Kasino , kisah seorang lawyer yang kena kidnapped, kisah remaja yang mati akibat AIDS….pendek kata novel ini merencanakan suatu peristiwa yang berlaku serentak dalam Ford County City tu..sangat menarik..tapi emosi kita juga perlu kuat ye kalau nak baca novel ni….pengkritik2 novel juga mengatakan bahawa inilah kelebihan Grisham dalam karya dia…membawa plot yang pelbagai namun di endingkan dengan satu nokhtah yang menarik…cambest…tapi apapun ambe akan tunggu review2 yang sebenar dan boleh dipercayai dulu..baru nak beli…..hahaha….


Ambe kembali lagi dengan ketegaran vampire..kali ini adalah preview ringkas Vampire Academy : Blood Promise. Buku ke-4 bagi peminat siri vampire academy…..jika diimbas kembali dalam book 3 diakhiri dengan serangan besar-besaran strigoi k atas St.vladimir School…nak tahu kisah awal novel ni bleh rujuk entry ambe yang lepas http://chikara4piece.blogspot.com/2009/02/vampire-academy-series.html keadaan menjadi semakin meruncing apabila banyak guardian terbunuh malah Rose sendiri sudah membunuh terlalu banyak strigoi sehingga dekat lehernya tak termuat dah modja( tattoo) melambangkan tahap kehebatan dia melawan strigoi..namun apa yang paling sadis dan menyentap perasaan pembaca adalah di mana kisah diakhiri dengan Dimitri bertukar menjadi Strigoi..time ni memang part yang mendapat beribu-ribu komen bagi peminat vampire siri..yela macam mana plak hero bleh jadi orang jahat…hahaha…but the author is very clever and she know how to overcome the situation…..she try to make an extra supposition in order to highlight that the ending of shadow kiss will be continue in the next series..so memang time tu all of her fans emphasize her to release the book early of this year…but she refuse…tak kisahla richelle mead….janji next week 25th of August kuar ye….tapi ambe sendiri tak tahula bila ambe bleh gi ambe buku yang dah disorder tu….nampak cam samar2 je..takpela….tunggula bila kes H1N1 ni reda skit..sebab kat Ipoh tu ambe dengar2( citer tak confirm ye betul ke tak) ramai yang dah kena H1N1..so bak kata mat salled anak pak Dollah Prevention is better than cure…hehehe..ceh berfalsafah la plak Mr. Nakamura ni..ok tu yang malas tulih ni nak melalut je kejanya…synopsis book 4 ni tak tulih lagi pun….okla let shoot the gun at the beginning of the story ya….if u ols sume still rememberla about the previous attacked on St.Vladimir school di mana mostly ramai Moroi yang terbunuh dan salah satunya yang menjadi climax of the story is Dimitri Belikov…dia juga terbunuh namun memandangkan dia adalah damphir so dia terus bertukar menjadi strigoi dan lari membawa diri…Rose yang menyaksikan kejadian tersebut tergaman dan sekarang apa yang paling ditakuti menjadi kenyataan..orang yang dicintai menjadi musuhnya…malah Rose has to choosela whether to protect the last surviving Dragomir princess or dropping out from the Academy and hunt down the man that she loves….memang menarik malah kali ni juga menyaksikan perjalanan story lebih banyak action dan mendebarkan..the best part of this novel is about (padahal ambe pun tak beli n baca lagi pun..hehehe..) at the ends of the story she travel herself to the end of earth…maybe kutub utara kut…..untuk memenuhi permintaan terakhir Dimitri sewaktu mereka berpisah…atas apa sebab ambe pun tak tahu…mungkinkan dimitri minta Rose membunuhnya ataupun menyelamatkannya… at the same time adakah juga Rose sudah berubah hati and she decide to destroy Dimitri? Ataupun she will sacrifice herself to be apart of Strigoi for a chance at eternal love with Dimitri…wau..wau..wau..nampak gayanya memang tak habis lagi ni…..hahahaha..memang ambe pasti akan bersambung dalam Vampire Academy Book 5 : Spirit Bound yang akan release May 2010…apapun bek kita baca dulu book 4 ni…waaaa banyaknya buku nak baca ada masa ke ambe ni……

12 comments:

ashie023 said...

oh..i know pakcik grisham..but i don't really read his book..tp cam menarik je bile ko dah wat review..actually aku x berapa skit cite triller nih...aku ske yg romantik je..ahaha...tp kalu sesekali layan, ok jugak..

messyremo said...

aku suke bce buku2 die..

tak sabor nih~~

Nakamura Kazuki said...

ashie..ambe pun tak ske mula2..tapi sebab amoi tu ambe ske..hehehe

messy...i dont know what to say ..but we can try and read...besh ke tak

<< s| tED| >> said...

bape punya panjang ko punya review!!

Chem5007 said...

Rase2nyer, maybe si Dimitri tu suh Rose bunuh dier..sebab dier x sanggup lagi nak jadi jahat kan??..hehe ( bukan main rak teka neh ).

Mu tahu dok Nakamura, buku ritu aku dok abis lagi baca..ngeee..

Nakamura Kazuki said...

tedi ok nanti ambe ringkaskan..agar lebih padat, sendat, dan manpat..oraitttttt

chem kalau ikutkan memang tak sempat....ambe pun review je..baca pun idak lagi tapi vampire academy ambe dah baca book 1, 2, 3..so dah bleh agak dah book 4 ni...sama gak vampire diary pun ambe tak baca lagi...hahaha

ZARA 札拉 said...

John Grisaham adalah kegemaran daku~

sangat syiok~

ustazah dyLLa said...

uish...poning daaa...xpenah laaa baca buku2 ni sume...yg tau AL-QURAN je chek nakamura oii...

Nakamura Kazuki said...

zara...tnhk you sebab singgah sambil mengomen..ambe minat skit2 ja..tapi tajuk kali ni macam besh kan...

ustazah...ambe membaca buku2 english sebab nak improve english ambe yang berterabur ni..ustazah kalu berminat pun bleh juga membaca....buku2 ni ok...

areQue said...

oppa>>>

rq mmg pminat john grisham..sbb ada kaitan ngn law..hehehheeh

bg pnjm oppa blh...wakaakkakakaka

tkde duit nk beli..

xoxooxxo

DaliaLiyana said...

uisshh...pjgnyer entry..ni met gemar baca...gemar tulis....
bagus2..membaca budaya kite... :)
salam ramdhan..

Nakamura Kazuki said...

tnak u dalia liyana....ambe ikut mood kalau rajin ambe baca kalau malas..hehehe..bukan setakat baca..buat ape pun tak mahu...hehehe