Saturday, August 22, 2009

Sejarah Mungkin Tak Akan Berulang...

Dulu masa kecik-kecik....ambe memang cerewet..nak makang itu, nak makang ini...pasahal posa pun idak....terlalu memilih dan sampai kena sekeh ....hahaha..dalam pukul 4 petang je...ambe mulala memulakan mission possible dengan mak ambe..kekeke

Ambe : Mak, ni achik nak gi kedai nak suruh beli apa2 ke tak? (walaupun aku anak ke dua tapi dah memang sinonim dengan panggilan achik thats why sampai sekarang tak besar2..hahaha)

Mak : alah, nak gi kedai konon..hang nak pi pasar ramadhanla tu..nak beli apa lagi...ni buah melaka dah buat, kak hang plak duk goreng cucoq badak, ni mak nak nuat agaq-agaq plak, pastu nak buat sambai petai plak....

Ambe : La, achik nak gi kedai ja...bukan nak pi sana pun...

mak ambe berlalu ..then datang balik sambil menghulurkan RM6..yeye...mission berjaya

Ambe : nak buat apa plak duit ni???

mak : sekeh pala lutut tu baru tau...ni bawak Kak da sekali ...ingat beli popia basah 2 hengget, murtabak 2 keping, pastu kalau ada pulut seri muka belila sehengget dekat mak, lebih tu..hampa nak beli apa beli la...

Wah nostalgianya..ingat masa jazam2 berposa sekolah rendah dulu...mak ambe ske memasak lagipun mak faham gaji arwah ayah ambe time tu manala besar ..kami plak time tu baru 4 orang ..coming soon lagi dua..hahaha..tapi ambe tetap bersyukur sebab walaupun kami takla serba mewah..rezeki yang kami ada cukup buat ambe sekeluarga ....tapi tu dulu ..sekarang lain dah...sejarah mungkin tak akan berulang........kenapa??????????






sebab ambe ..sekarang tinggal sorang..hari plak..hujan terlalu lebat menunjukkan tanda2 macam tak nak seqeyap(berhenti)...macam mana nak turun from batu 19 ni nak ke pasar ramadhan tapah...jika hujan terlalu lebat jalan nak turun ke bawah sangat licin dan merbahaya...adakah ambe akan berbuka hanya dengan


Apapun kita kena bersyukurkan.........huhuhuhu...selamat berbuka sume walaupun awal lagi ...hehehe

14 comments:

HuRuL_AiNi said...

awal lg dowh....hahahaha...ambe jam 4 nanti br pergi cari makanan berbuka...sini panas terik...huhu

ashie023 said...

cukuplah tu ala kadar...kicap pong kicap lah...

sini panas terik jugak..cameron ujan erk..

Nakamura Kazuki said...

hurul...kat sini ujan start pagi tadi lagi..sekrang bertambah lebat ni...nasi berkicap betui dah ni..haha

ashie..ujan lebat sekarang ni..huhuhu.

<< s| tED| >> said...

eh eh! melaka pun hujan... tp sekarang dah panas.. meh aku tolong turunkan ke tapah nak? ekekeeekkeekke...

Nakamura Kazuki said...

nak naik ape kapal ajaib ke turun tapah...hahaha...ok hujan dah berhenti dah...

areQue said...

wah! feveret aku nih telor ngn kicap...

hahahahhaha..aku mkn ni pon aku dah puas atie...sedap weih!

slmt berbuko poso!

tokder said...

ciannya makang ngan telur berkicap. maggie xde? hahah

Nakamura Kazuki said...

areque...neb bek ujan berhenti..sempta gak ambe gi tapah..walaupun balik tadi dah dekat time berbuka

tok....macam ni la nasib si bujang tra tang tang...kekeke

HuRuL_Aini said...

senpai, ptg tadi hujan jugak area umah ambe...tp fikir2 bukan x penah pun drive tgh hujan...so turun je pergi beli makanan utk berbuka...hehe

apa menu berbuka tadi?

Nakamura Kazuki said...

hurul..cukupla sekadar..nasi tomato, murtabak, cucur udang dan laksa...minuman teh O panas..Alhamdulillah kenyang..hehehe

NuR said...

incik nakamura..
org kedah ye?
huhu...
sini ujan lebat waktu mlm
redah balik umah juga
kalo tak redah,
sahur la sy kat masjid tu.
hukhuk..

ustazah dyLLa said...

syukur dgn ape yg ada...alhamdulillah...

~erk...gmbr download kt tenet...hahaha

Chem5007 said...

Ha'ah..ok lah tu..kicap kan buat cepat kenyang kan. Nakamura, hujan2 la best posa sebab sejuk jer...huhu. X ler rasa terlalu lapar pastu lagi jimat x leh gi bazar sebab hujan..hehe. Neway, selamat berbuka posa :)

Nakamura Kazuki said...

Nur...ambe orang utara..kekeke...asal penang menetap di kedah...jom kita qedah noh....

Ustazah gamba dicopy n paste..sebab tak sanggup nak snap nasi yang hangit..kekeke..taklah petang pukul 6 PM sempat lagi gi pasar ramadhan..

chem..ujan memang besh...asyik dibaluti selimut je..kat sini kalau ujan...macam winter sonata la plak..hahaha