Monday, August 10, 2009

Trip ke Ganu ah Ganu part 2...

Sambungan seterusnya trip ke ganu di hari kedua di kenyir...awal2 pagi lagi sume bersemangat sebab hai ni aktiviti adalah bersantai di Tasik Kenyir....awal2 pagi kami sume dah tercegat dekat pusat penerangan kenyir dah time ni jugala kami diberi life jacket dan sekidit taklimat b4 masuk tasik..cuma yang sedihnya trip ke Kelah Sanctuary Park tak jadi sebab jauh sangat dan aktiviti plak pack hari ni..len kali la nampaknay ye..huhuhu


After bergambar depan pusat perhubungan awan kenyir kami terus sambar life jacket dan mencari position yang besh dalam bot..time ni ambe pun mulala snap sana snap sini...hehehe..teruja betui..

Bot terus meluncur laju dan apa lagi kerja menangkap gambo bermula..sampai bot pun nak terbalik..hahaha kalau tak memang berenang dalam tasik kenyirla...silap2 jadi habuan ikang naga atau arapaima fish la...

Ni la upanya Saddle dam..ambe snap satu je puncak bukit..yang satu lagi tak nampak sebab kabus tebal..sejuk gak suasana kat ni

Lepas lawat Saddle Dam kita orang gi taman botani herba kat Kenyir ni..nak tengok tumbuhan-tumbuhan herba maila dekat sini...sebab yang besh ialah.......

Tak sabar nak menunggu air tongkat ali mendidih ni..sebab kat sini air tongkat ali direbus fresh drpd akar2 yang original....sempat gakla kita orang tengok...
So apa lagi..bila dah masak..kita orang pun try minum..kacip Fatimah pun ada juga...bos ambe bantai 6 cawan..giler ke apa ni..ambe sekadar rasa cukupla 2 cawan..hehehehe..lepas 30 min baru terasa aura kepanasannya...berpeluh2 juga..so kalau sapa2 yang ske study lewat2 malam sesuaila minum..sure tak tido sampai pagi nanti...

Lepas gi taman herba , kita Air Terjun Lasir...memang cantik bangat...terpelihara dan besh sangat suasana kat sini..damai dan aman permai...

On day way mencari port terbaik nak terjun n mandi manda...

So bila dah jumpa lubuk...terus terjun ...hahaha..tapi jap je 15 min je..sebab lepas ni GM stesen nak jumpa plak...so terpaksala bergegas2 dalam 40 min balik ke stesen semula...ni memang tak besh!!!

Sesi bertukarrrrrrrrr...hehehe...ambe slamat dah thats why sempat snap2 gambar bos2 ni menyalin baju.....hehehe...kena la smart skit sebab nak jumpa GM pas ni...


Selepas melantak nasi lemak, sambal ikan bilis , cucur popia, cucur cara..akhirnya cam biasa sesi bergambar kenangan..hahaha GM Kenyir ni dulu GM Cameron Highlands gak..very sporting n workaholicnyer person ni...


So lepas salam2, say never say good bye..kita orang pun bertolakla ke main activity sebenar melawat Terangganu ni....iaitu melihat tapak site Projek Hulu Terengganu yang terletak 50 Km from Gawi...memang pedalaman...

Tengokla jalan nak ke sana...nasib bek naik 4WD..kalau tak memang tak jalan sebab jalan2 ni sesuai untuk lori2 balak je yang lalu lang...pastu ambe yang mengantuk dalam kereta yang terhuyung hayang ni pun snap2 la gambar jalan ni...hehehe ..driver ambe cakap

Driver : Cik, cik tangkap gambar jalan ke gambo lori....?

Ambe : tak kisahla bro...janji ada gambo ambe snap....

Driver : Kat sini cik tak bleh sebarangan tangkap gambo, nanti encik balik office tengok balik gambo, gambo lain yang kuar...hehehe

Ambe : Glup..glup...betui ke......(terus ambe simpa camera ni...hahahaha)

Ambe mengambil bonggol kayu yang agak besar dan berdiri atas bonggol kayu..then barula nampak jelas drawing ni.....halamak drawing civilnyerla..takpe layan je la.......bleh nampak bertapak jauhnya connection between empangan Tembat dengan Puah..memang pedalaman tahap ninja ....

Cam biasa ..after site visit, finally sesi bergambar lagi...kat sini ada Team TNB GAD HQ Hulu terengganu, team ambe sendiri Project TNB Cameron highlands dan wakil gabungan GLC

Lagi 5 ke 6 tahun sungai akan hilang sebab akan tenggelam apabila dam hulu terangganu siap..terpaksa berkorban demi menjana elektrik untuk rakyat terangganu khususnya dan rakyat semenanjung amnya


On da way balik, kita orang singgah dulu tempat hidupan liar Terengganu, gajah2 dekat ni adalah gaja2 yang dipindahkan sebelum projek nak dijalankan..kesian ye korang gajah2 ye tempat korang bakal jadi dam nanti...


Ceh!..tengak slumberland betui ambe pegang pipi gajah tu..tuan empunya gajah pun terkejut..kekeke ...kenapa?

Tuan Gajah : cik, len kali jangan pegang muka gajah..takut gajah naik minyak....

Ambe : Betui ke....sorryla bang ambe tak tahu...

So moral of the story..jangan lebih ..tunggu dapat arahan barula buat..ni tak terus je ambe gi pegang gajah tu........hahahaha..tapi kali tak pe gajah tu baik2 je...

Lebih kurang pukul 6 ptg kiita orang pun chowla..selamat tinggal Terengganu....ambe ske sebab bleh makang ikan singgang kat sini...hehehe..kiranya hajat tercapaila...ok ada masa n kerja datang lagi ye Terengganu ...

9 comments:

ustazah dyLLa said...

wah,padat sungguh jadual mu ye...bestnye mandi air tejun...windu nk naik bot...sdp ke ikang singgang???...cek duk kg.gajah, tpi xde gajah pun... :p

Nakamura Kazuki said...

hahaha...kampung gajah.....mungkin gajah replika ada la kut ustazah ye

ashie023 said...

yeah..senpai..akhirnye mung menyukai ikan singgang...

next time marilah Ganu lagi..

naik 4 wheels?best tuh...

Nakamura Kazuki said...

tak beshla sakit belakang adala...hahaha

<< s| tED| >> said...

kenapa tak amek gambo gak.. aku nak tgk yg aneh2.. baru thrill perjalanan.. la la la la...

aku lupa nak pesan kat gajah tu ngap je tangan ko.. suka raba2 pipi ek?? biasa lagi dia!!!

Nakamura Kazuki said...

hahaha..seramla tedi..

gajah tu baik hati dekat ambe..kekeke..MasyaAllah takburnya ambe ni

waiem said...

best nye pi kenyir...ambe dulu takat lalu je...

Nakamura Kazuki said...

besh time mandi sungai...malah berbaloi baloila..kekekeke

ustazah dyLLa said...

jumpe x daun mas cotek???kt pangkor bnyk tau...eden ade 2x daki bukit dipngkor...siap kutip akar tongkat ali, mas cotek n kcip fatimah...pastu blik kem, rebus...eden minum air mas cotek je...ade sorg ust ni minum air rebusan cmpuran ke3x bahan 2...mlm 2 demam panas...~hahaha...dos terlebih...