Wednesday, October 21, 2009

Sudut Baca-Baca 7 : A House of Night

Ok alhamdulillah semalam ambe telah submit master progress report untuk sem.1 dan andai tiada apa2 masalah December nanti akan start sem 2..wah kejap je dan sem 2 dan ambe ada 3 sem lagi….InsyaAllah…after settlekan summer kat Universiti ambe terusla balik ke Cameron Highlands..sampai umah kul 10.00 mlm ..warghhhhhhh penat gilessssssss..terus mandi, check email jap, sembahyang dan tidoo…pastu kul 3 pagi terjaga addicted Nescafe…gilessssssss…tahap kronik dah ambe ni…sekarang menaip ni pun di sebelah ambe secawan superrrrrr powerrrrrrr…hehehe..okey seperti yang telah ambe kabokan dalam pervious entry ambe akan kembali dengan koleksi siri2 vampire yang besh debush-debush..muahahaha..kali ini adalah siri A house Of Night yang di tulis oleh si author P.C. Cast serta si anak daranya Kristin Cast..gabungan KOOL dan KOOM..hehehe..dan sudah pasti menghasilkan karya yang super duper busher busher besh..hehehe(geng bloggers ambe admit yang ambe sendiri tak baca lagi..hehehe)..buku ni setakat yang telah release 6 buku dan berdasarkan firasat (woiiiii nakamura apa kehenyerr firasat tu)..buku ni cam besh dan nampak aura yang lebih up to date dan gaya penulisan yang lebih ringkas dan memikat hati nak membaca….namun satu je yang ambe rasa biase je..jalan citer masih menekankan latar belakang student2 high school..teringat ambe akan siri Vampire Diaries dan Vampire Academy..mampukan siri Cast dua beranak ini menakluk hati ambe..hehehe..sebab setakat manyak2 buku yang ambe baca Stephenie is always the besh..pastu mestila Richel Meads serta John Grisham…namun cover novel ni pun ambe nampak sudah membayangkan aura dan minat ambe nak baca..wokeyyyyyyy terus kepada book 1……


Book 1 MARKED...Cerita dicerekakan mengenai seorang gadis bernama Zoey Redbird yang telah terpilih memasuki sebuah high school yang unik yang diberi nama House of Night. Dia ni terpilih kerana dalam badannya mengalir darah keturunan vampire..so konon2nyer dia ni kena training untuk menjadi seorang vampire…semua remaja yang ada simpton2 cam Zoey akan dihantar ke sini sebab kalau diorang tak bleh kawal akan hormon2 ni..mungkin diorang akan teroverdose dan mati…namun kehadiran Zoey ke high school of Vampre ni cam seolah2 telah dirancang tambahan pula memiliki kuasa luar biasa yang special.tanpa dia sedari kat high school ni pun ada jugala sorang lagi yang mempunyai kuasa yang hampir sama cam dia..tapi as usuallah…yang sorang lain ada muslihat lain dan menggunakan kuasanya itu untuk kejahatan.Zoey yang paad mulanya takut-takut terus terasa bahawa kuasa yang dia ada adalah untuk menewaskan kuasa kejahatan yang cuma membawa malapetaka dekat House of Night, dengan bantuan rakan2nya adakah dia mampu menewaskan musuh dalam selimut tersebut..nak tau kenala baca..siri pertama di beri tajuk Marked..sebab zoey telah di-mark sebagai seorang yang mempunyai kuasa luar biasa dan pastinya banyak cabaran yang perlu dia tempuhi demi meneruskan perjuangan kehidupan sebagai vampire

Book 2 BETRAYED...Siri kedua menyaksikan setelah berjaya menewas kuasa Lord of Dark daughter, Zoey semakin matang akan anugerah kuasa yang ada padanya. Dia mula dapat terima hakikat akan ke-vampire-an dirinya. Namun cam biasala setiap kelebihan mestilah memerlukan scarification..dalam keadaan yang sama terdapat banyak kes remaja manusia dibunuh..siapakah dalang segala permasalahn ini..yuhoooooo..ambe sendiri pun tak tahu lerrrrr..hehehe..namun mostly House of Nightla menjadi tempat menunding jari..Zoey mula merasakan ada orang yang cuba menikamnya daripada belakang, dengan kuasa istimewa yang dia ada., dia cuba menyelidik dan membongkar segala kejadian misteri tersebut..namun tanpa dia sedari bahawa kuasa yang luar biasanya itu telah menghasilkan satu gap antara dia dengan kekasih hatinya..malah keaktifannya dalam menjejak kuasa jahat telah meletakkan kekasihnya dalam bahaya..waduhhhhhhhhhh…cerita sudah berat dongggggg

Book 3 CHOSEN… lebih seram dan adventurous..kenapa ye ? hahaha sebab kuasa kejahatan aka bloodlust dan dark forces sudah mula menguasai House of Night dan sudah menjadi tanggungjawab Zoey dan kawan2nya menumpaskan kuasa vampire jahat ni…namun dalam keadaan yang genting member baiknya iaitu si Stevie telah mengalami proses ala2 undead dan keadaannya bertambah serious dan ini amat menakutkan Zoey. Di tambah plak Zoey sudah dilanda cinta 4 segi…keadaan semakin tidak terkawal apabila kawan2 yang selama ini berjuang menegakkan keadilan sudah berpaling tadah malah kawan2 yang dahulunya musuh kini semakin rapat dan membantunya menyelamatkan House of night .Adakah Zoey dapat menyelamatkan Stevie drpd menjadi undead…sama2 kita baca nanti ye..hehehe
Book 4 UNTAMED… plak lebih ke arah bagaimana nak menyelesaikan masalah dalam keadaan yang genting…pertama bagaimana nak menghadapi bahawa kawan2 yang selama ini dianggap sahabat sejati tetiba mengishtiharkan perang besar-besaran terhadap manusia dan tak terkecuali dirinya juga. Dalam usaha menyelamatkan Stevie Zoey telah menolak kesemua cinta2 drpd 3 orang lelaki yang menyukainya…hahaha zoey sekarang semakin tertekan dan lonely.Malah professor di house of night sudah declare akan peperangan terhadap manusia atas peristiwa salah faham..manakala Zoey pasti dengan kuasanya dapat mengetahui tindakan professornya tu salah..mampukan zoey menjernihkan keadaan yang semakin keruh itu????
Book 5 HUNTED....Keadaan semakin tenang malah akhirnya kawan2nya kembali menyokong Zoey dan sudah pasti kebaikan mengatasi kejahatan..namun dalam keadaan yang tenang rupanya terselit satu muslihat yang sangat merbahaya..bak kata pepatah air tenang jangan disangka tiada buaya..tetiba je kecoh dekat House of Night akan kehadiran insane Gorgeous yang dikenali sebagi Kalona, so ramailah yang tertarik akan ketampanannya tanpa mengetahui bahawa dia adalah spy Neferet..muahahaha..malah kuasa Kalona yang dapat menguasai House of Night menyebabkan zoey sekali lagi berdepan seorang musuh yang hebat..malah kisah2 silam mula menghantui Zoey….malah rahsia terdahulu yang dia sendiri tidak tahu tersimpan dalam memori Kalona….adakah Zoey dapat menerima hakikat akan kisah silamnya dan mampukan dia mengalahkan Kalona?


Book 6  TEMPTED... lebih menceritakan ibarat after kesusahan dan kepayahan zoey di house of night akhirnya dia pun dapatla cuti sem ..kekeke..namun time cuti ni plak ada assignment dia kena buat..hihihi,,,assignmet yang lebih ke arah penyediaan dirinya menjadi vampire nanti…namun pada masa yang sama dia juga kena memilih mana satula 3 beetles yang betul2 mampu member sepenuh kasih sayang dan menyelamatkan soulnya…adakah si Kalona yang dahulunya dianggap musuh yang penuh muslihat itu, atau penjaganya yang dikenali sebagai Warrior yang turut memahami dan mengesan setiap perasaan dan tingkah lakunya..confirm Zoey sangat tertekan..namun keadaan semakin nyata adakah segala yang berlaku juga adalah berpunca diripada sahabat baiknya sendiri si Stevie…nak tahu..kenala baca sebab ambe rasa ambe pun tak termampu nak cover 6 buku ni…hahaha.tapi ambe yakin siri ni superp dan menarik untuk dibaca
Wokey...hahahaha..ambe tolong previewkan je lah..sape yang berminat blehla membeli dan membaca..wokey...masa sekarang ambe mo layan citer Vampire Diaries EP02....so selamat membaca dan bagi yang menonton juga ye..hehehe

15 comments:

xXrucciXx said...

biase nampak, biase belek kat kedai buku..tp ambe tak jugak beli..
terasa cam malas nak membace...huhu
twilight saga pon tak khatam lagi...buku2 lain yg belum dibace pom melambak...aigoo..rase cam malas giler...

Nakamura Kazuki said...

hahaha..rucci ambe pun malas juga..tapi manala tau tetiba semangat rajin datang blehla membaca..

ashie023 said...

senpai,..jom tgk new moon..<-xde kene mengene ngan entri..ahaha

aduyai..aku xleh tgk cover novel tempted...so tempting..ahhaa

cahayachenta said...

aduiii yg twilight pn tak kesampaian nk baca lg.. hehe~~~ senpai tak layan twilight ke???

Nakamura Kazuki said...

ashie,,,jom2 no hal...hahaha..ambe pun tengah merenung bulan ni...hehehe

Nakamura Kazuki said...

chenta...ambe sudah pun mempreviewkan Twilight saga..sudah dikhatam..hehehe...sekarang nak tunggu new moon release...sekarang juga tengah tengok vampire diaries dan supernatural...kalau rajin ambe akan membacala novel2 ni..hehehe

miss jane said...

uhuhuhuhu~~
cam best jerk buku2 neh?

tp rq tkde ms nk baca la oppa~~
huhuhuhu

tunggu dpt gi holiday nnt...lalalalala

pepun, tq oppa atas komen..

sayang opppa

whoaaaaaaaaaaaaa...larikssssssssssssssssssssssssss

Nakamura Kazuki said...

ambe pun takde masa..saja je buat2 ada masa..hehehe

waiem said...

jom tengok bulan...
bulan dipagar bintang...

Nakamura Kazuki said...

jom2..hehehe..

HuRuL_AiNi said...

mcm best je cerita2 ni...senpai, mana cerita vampire yang dah dibuat drama siri?try buat entry list down...
yg ambe tau supernatural je...tp tu bukan pasal vampire kan (tp kan supernatural dah ada dah season 1-3, tp x tengok lagi....hehehe)..... kalau tahap supernatural ambe boleh lagi tengok....tp kalau ngeri lagi dr tu, kirum salam je....hehehe

vampire diaries tu dah ada drama siries ke?
p/s:senpai, mcm byk je spelling mistake kat entry ni...hehehe

Nakamura Kazuki said...

hehehe..hurul biasala bila nak taip cepat2 confirmla mistake..ambe bukan style tulih siap2 pastu baru paste kat entry..ambe on da spot terus tulih dekat post...mungkin malas juga nak check...tapi still bleh faham ke...

wokeyyyyyy untuk citer vampire yang dah ada drama/movie setakat ni

Twilight-filem
Vampire Diaries -drama
TruBlood- drama
heroes-drama
supernatural-drama

ini je yang ambe layan skrng tengah tengok flashforwrd pun besh juga...

HuRuL_AiNi said...

owh...vampire diaries mcm femes.... urm, nanti ambe usha2...hehe..

yup, boleh paham punya...hahahaha

eyena said...

hahaha kamoo ni kan.. ada2 jer tau..

tahniah laa dah nak masuk sem dua eh.. hee bagus2.. i jer yg tak grad2 lagi ni.. tapi taun depan sem 2 and 3rd year dah.. doa2kan eh..

kamoo suke baca citer2 gini eh.. i plak seorg yg "penseram.." takleh baca.. haha nanti takleh ido.. adoii..

Nakamura Kazuki said...

hahaha..takpe eyena..ambe pun penseram juga..tapi buat2 berani je baca