Thursday, July 30, 2009

Sudut Baca-baca II

Bagi peminat siri Vampire Academy...kome2 sume dah bleh booking dah dekat mana2 bookstore sebab the book will release soon...if i not mistaken on 25th of August 2009....ambe pun weekend ni nak mencari sekaligus membooking siap2...ambe curious nak tahu tentang power yang Vasilisa dan Adrian ada...pastu apakah pula tentang hubungan antara Rosemerie Hathaway dengan Guardian Dimitri.....adakah juga cinta Cristian berpaling tadah..dan bagaimana pula dendam Mr.viktor terhadap Dhampirs seperti Rose....semuanya pasti terjawab dalam siri 4 Vampire Academy : Blood promise....special juga bagi korang kat sini ambe poskan link untuk korang baca online chapter 1 untuk vampire academy :Blood promise.....selepas baca confirm korang akan diserang vampire addict's dan cara nak sembuhnya belila novel Blood Promise ni....hehehehe



Buku kedua plak nak dipromotekan adalah Hush-Hush karya Becca Fitzpatrick. Buku ni pun adalah fantasy novel yang orait gak bagi yang minat citer ala2 supernatural....mengisahkan seorang student bernama Nora Grey yang anti-lelaki ..konon2nyer lelaki menyusahkan hidup dan mengganggu tumpuan belajarnya..namun kehadiran Patch yang baru ditransfer ke kolejnya menyebabkan hati Nora tetiba terdetik....perasaannya skuar dikawal dan dia berasa terdapat aura yang menyebabkan tetiba dai dah jatuh hati dengan Patch ni...namun selepas lama berkawan dengan Patch...banyak perkara ganjil berlaku dan setiap perkara misteri itu pastinya dirungkai oleh Patch.....semakin lama Nora semakin berasa curiga...siapakah patch yang sebenarnya adakah dia seorang manusia biasa ataupun luar biasa....akhirnya Nora berasa dia perlu bersemuka dengan Patch untuk mengetahui siapakah Patch yang sebenarnya...namun apabila rahsia terbongkar...keadaan semakin memaksa...tetiba kehidupan Nora diganggu oleh sesuatu yang misteri dan apabila keadaan semakin tak terkawal Nora terpaksa membuat satu pilihan yang sukar...andai tersalah langkah nyawanya jadi taruhan..dan adakah Patch dapat membantunya atau semuanya adalah angkara Patch?...novel ni bakal release dalam bulan October nanti..ambe pun sebenarnya tak familiar sangat dengan penulis ni..tapi ambe tertarik dengan cover novel yang ala2 supernatural ni......apapun nanti kalau ambe membeli n membaca novel ni...ambe akan reviewkan ye...

Hush, Hush By Becca Fitzpatrick

Wednesday, July 29, 2009

Bapak-bapak..Ibu-ibu siapa punya anak...bilang samaku

Sebenarnya entry ni adalah antara lirik lagu daripada group Wali Band bertajuk Cari Jodoh..group drpd Indonesia ni...tadi time kursus member ambe dengarkan drpd laptopnyer....bleh tahan gak lagu ni.....terasa macam ada chemistry plak dengan lagu ni...ada bau-bau bacang...hahaha.....lagi satu lagu diorang Dik pun besh juga.............layan je...dengar dekat sudut lagu cam ice cream ye...







Lirik Lagu Wali - Cari Jodoh


Apa salahku apa salah ibuku

Hidupku dirundung pilu

Tak ada yang mau dan menginginkan aku

Tuk jadi pengobat pilu

Tuk jadi penawar rindu

Tuk jadi kekasih hatiku*


Timur ke barat selatan ke utara

Tak juga aku berjumpa

Dari musim duren hingga musim rambutan

Tak kunjung aku dapatkan

Tak jua aku temukan


Oh tuhan inikah cobaan**

Ibu-ibu bapak-bapak

Siapa yang punya anak

Bilang aku aku yang tengah malu

Sama teman-temanku


Karna cuma diriku yang tak laku-laku***

Pengumuman-pengumuman

Siapa yang mau bantu

Tolong aku kasihani aku

Tolong carikan diriku kekasih hatiku

Siapa yang mau


Back to *, **, ***

Ibu bapak punya anak

Bilang-bilang aku aku yang tengah malu

Sama teman-temanku

Karna cuma diriku yang tak laku-laku


Monday, July 27, 2009

Kosa Kata Kedah tahap Tinggi

Ambe dapat kuiz ni daripada facebook..cambest je...sebab certain perkataan pun ambe mengong taktau...hahaha..so korang nak tahu perkataan pelik tapi memang wujud dalam istilah kami horang2 utara.... silakan...kekeke


1.Barisan di dalam loghat kedah ialah: Baqheh

2.Peluk juga dipanggil: Pelok

3.Menangis sama makna dgn: qheyau (sebutan Ke' re yau)

4.Lambat dalam bahasa kedah: Mandom

5.Semakkan barang disebut: Punggah

6.Lempar/Buang secara lembut juga disebut: lempaq

7.Lempar/Buang cara kasar : Hawin

8.Mengadu: Mengacom

9.Pandang ke atas: Langut

10.Membiarkan sesuatu dilantai [kain basah]: Lunggok

11.Hujan berhenti: Seqheyap (Se're yap)

12.Ayat untuk org yang marah bg amaran kpd org yang membuat kesalahan: "Hang toksah dok gegeh sgt"..gegeh adalah bermaksud terhegeh-hegeh...hahahaha

13. Bergantung tempat bermanja: Merendek

14.Alpa disebut: taktaula..ambe pun pening...hahaha...haroi kut

15.Menghulurkan kepala ke luar: Jengoi

16.Panjat sama erti dgn : ghabat

17.Reban ayam: Lau (kat kedah kami panggil lau..contoh ayat....la, awat ayam tu tak beteloq dekat lau tu )

18. Untuk tawar disebut : tawaq hebiaq

19. Penguat kata manis : Manih Belecas

20.Untuk masin disebut masin pekak..Penguat kata masam: masam purit...(contoh. ayat...hang qhasa tengok jampu ni...masam purit aih)

21.Penguat kata bodoh: bodoh ngok....

Ni antara bahasa kami orang2 utara selalu guna..nampak macam kasar (kasaq ja) ,tapi kami semua baik hati....bak kata pujangga...CINTAILAH BAHASA KITA...kui..kui..kui

Sunday, July 26, 2009

JDORAMA : Promotion untuk penghabisan bulan July..hehehe

Ok geng bukan promotion J Card ye...hehehehe...tapi promotion drama japang yang best untuk di nonton ye....tapi yang tak bestnyerr esok ambe outstation lagi….malas je nak gi..sebab kursus competency ..kursus wajib ni……takpela gi bawa diri je…sebab semua disupport…..ok sekarang ambe nak bawakan citer jdorama yang menarik untul ditonton..pasti ramai nak tahu ye……apa drama jepun best skrng ni…..ambe just cadangkan uols tengokla drama2 seperti kat bawah ni…



Pertama sekali drama lama tapi best..ambe ske sangat citer ni….jalan citer biasa je mengisahkan percintaan dua darjat antara seorang remaja perempuan yang berpendidikan dan keluarga hartawan dengan seorang remaja lelaki yang bekerja sebagai mekanik di sebuah dermaga lama. Remaja lelaki ni plak adalah tunjang keluarga selepas kematian ayahnya, ibunya plak seorang yang kurang waras akibat tekanan kematian suaminya serta seorang adik lelakinya yang sakit saraf dan lumpuh…menceritakan bagaimana mereka secara tak sengaja menghadiri party pelajar2 university dan si kazuya ni menyelamatkan haruka yang terjatuh dalam kolam …bermulala putik2 cinta, dan bagaimana si haruka memahami erti cinta yang perlukan pengorbanan, sahabat yang setia, si ibu yang memahami dan si bapa yang baik tetapi egoistic yang tinggi…adakah hubungan cinta mereka berakhir dengan perkahwinan..ataupun haruka memilih jalan untuk berpisah dan mengejar cita2 sebagai seorang guru sekaligus memilih lelaki pilihan keluarganya sebagai teman sehayatnya….drama ni menjadi best sebab latar music lagu beautiful things nyanyian Xiah DBSK serta sebuah lagu best gak bertajuk Boruka nyanyian kattun…( hurul mung kena tengok….citer best ni…)...bleh scroll bawah lagi kalau nak tengok scene2 drama ni yang best...tapi sebelum tu layan dulu lagi 2 drama yang ambe promote ni....




Seterusnya bagi peminat citer grend investigation ataupun ala2 detective…citer bertajuk Meitantei No okite…lakonan si mamat Matsuda Shota dan Kashii Yu( muka awek ni garang semacam je…tension je tengok dia..hahaha)..cerita drama ni plak mengisahkan seorang detective yang kelakar lagi tak serious yang cuba menyelesaikan masalah2 kliennye…pastu ditambah plak seorang polis wanita yang ala2 rookies skit….so saksikan mereka bergaduh, bekerjasama dan bersaing dalam menyelesaikan masalah2 yang misteri…..






Bagi yang grend serious plak..bleh la tengo drama Orthros No Inu….drama ala2 angels & demon la plak….dibintangi pelakon2 yang tiptop lakonannya iaitu Ryo Nishikido( ambe ske dia berlakon dalam last friends dan drama Ryusei No Kizuna) dan juga hideaki Takizawa( ske lakonan dalam taiyo No kisatse, Antique Bakery serta Romeo n Juliet),serta si aweks yang tak kurang hebatnya juga iaitu Asami Mizukawa( paling ske citer Team medical Dragon, pastu last friends dan juga Nodame cantabile) dan awek ambe……hehehe..Harada natsuki (lakonan mantap dalam Honey and Clover )..cerita mengisahkan Ryo yang dianugerahkan sentuhan maut…apabila dia menyentuh seseorang..orang itu akan mati manakala Takizawa plak mempunyai sentuhan penawar yang mengubati dan menghidupkan kembali yang mati..namun disebalik sentuhan ni mereka mempunyai watak yang bebeza dimana ryo merupakan seorang yang baik hati dan ala2 angles manakala takizawa bersifat pendendam dan penuh muslihat. Cerita diplotkan apabila Inspector Asami menjalankan siasatan terhadap satu kes bunuh, dalam menjejaki penjenayah beliau hampir ditembak namun atas sentuhan ajaib Ryo penjenayah itu mati…dan asami terselamat…keesokan harinya si ryo datang ke balai polis dan mengaku yang dia membunuh penjenayah itu dengansentuhan mautnya..si Asami merasa curiga dan menjalankan siasatan dan akhirnya mengetahui ada seorang lagi yang bersifat serupa namun masih meringkup dalam penjara…apabila takizawa dan ryo bersua..maka peperangan bermula menyaksikan siapan yang sebenar adalah hand of god dan siapakan hand of devil….hahahahaha…cam best je cerita ni…..so apa lagi mendolodla pastu kita tengok sama2 ye….



Scene2 yang menarik untuk drama pilihan ye Tatta Hitotsu No Koi....


Adegan2 mula2 diaorang berkenalan dan mengenali hati budi dan pekerti kut...
Adegan apabila cinta berputik.adakah awek lebih penting daripada kawan2 dan keluarga...
Adegan menghadapi realiti kehidupan....berhadapan dengan ayah awek demi menyatakan cinta yang tulus suci

Adegan yang menyedihkan ..perpisahan perlu menunjukkan rasa cinta..si Kazuya perlu untuk membangunkan semula bengkel ayahnya yang hampir bankrup...Haruka terpaksa demi menjaga status nama keluarga.....cinta antara 2 darjatla lebih kurang....

Saturday, July 25, 2009

The Vampire Diary : The Return of Elena Gilbert

Bila bercakap pasal Pontianak..mesti kita serammmm jugakan tapi kalau bercakap pasal Dracula pun lagila serammmmmmm….tapi lain plak kalau bercakap pasal vampire..seolah-olah macam ada satu curiosity yang membuak2 kita nak tahu..tapi selalunya kita nak tahu tentang cerita,novel ataupun drama je….yang lebih2 tu serammmmmmm jugakan…hahahaha..ok sekarang ambe nak bersembang bual tentang novel….lama dah tak buat entry tentang novel……novel kali ni sesuai sangat dengan citarasa bagi penggemar cerita2 vampire….hahaha…ambe paling ske twilight saga..kesemua novel tu ambe habiskan…cam tak caye je…pastu ambe terpengaruh plak oleh seorang awek yang baca vampire academy…wowww..best juga so ambe pun bacala sampai book 3, book 4 tak kuar lagi….pastu tup tup terbaca plak pasal drama the Vampire diary ..halamak..terus ambe nak cari novel citer ni…so before membeli dan menghabiska hengget-hengget..better ambe search dulu…baca synopsis then baru beli..ambe ni pembeli yang bijak(nakamura pls control skit…..)ok kat sini nak citer skit tentang novel ni…..ceh…padahal korang semua bleh dapatkan info kat ternet je..tapi takpe ambe akan meringkaskan sepadat sampaila tersendat lagi mampat..oraitttttttttCerita dikisahkan semasa zaman Renaissance,(dulu ske baca masa form 4..sejarah eropah…), dua orang brothers yang sedare telah fall in love dengan seorang vampire muda yang cantik bernama Katherine. Damon Salvatore dan Stefan Salvatore adalah dua orang jejaka yang Berjaya menambat hati Katherine..so apa lagi bergaduhla dua beradik ni nakkan Katherine..oleh kerana cinta mulus suci diorang sanggup immortal dan menjadi vampire demi kekasih hati mereka…so bermusuhanla dua beradik sampaikan satu tahap Katherine terbunuh…so sifat benci lagi dendam menguasai both of them dua hekor ni..sampaila berabad-abad lamanya….
Selepas lama tak bersua dengan dunia manusia, sampaila satu tahap dimana mereka perlu keluar untuk melalui kehidupan sebagai vampire…so diaorang pun kuar dan melepakla di sebuah pekan dekat Fell’s Church dekat area Virginia( kalau tak salah ambe..kat2 virginia ni ada sedara Cullens…hehehe..nak tau lebih lanjut kena korang baca twilight gak ni..hehehehe). Kat pekan ni diorang terserempak dengan seorang gadis bernama Elena Gilbert..seorang penuntut high school..ditambah plak si Elena ni ada iras-iras Katherine..so ini menyebabkan diorang teringatla balik kekasih lama diorang…so destiny adik beradik Salvatore adalah untuk memenangi hati Elena dan sekali lagi diorang terpakasa bersaing untuk mendapat cinta mulus suci…hehehe..nak tau lanjut..gi kedai buku beli n baca…ok sekian …..heheheheBuku cerita ini ditulih oleh Mok Cik L.J.Smith dan volume pertama sebenarnya release tahun 1991(masa ambe darjah satu ni…..orng tanya vampire tu apa?....time tu mesti ambe cakap oooooooo van pak ya…alah van yang amik ambe pagi2 gi sekolah tu..hehehe)Ok…volume pertama novel ini adalah The awakening…ambe tak baca lagi tapi riki2 je through internet menceritakan tentang si cantik Elena yang sememangnya cantik telah menjadi rebutan ramai lelaki sehingga dia terpikat dengan Stefan…stefan plak merasakan dia pun ske Elena yang sememangnya mengingatkan kepada Katherine..namun pada masa yang sama rahsia dia sebagai vampire menyukarkan dia untuk terus bersama Elena..malah kesalahan lampau menghantuinya..ditambah plak si abang juga turut meminati Elena….tribute novel disambung plak dengan volume 2 : the Struggle……menyaksikan si Elena sudah mengetahui tentang Stefan seorang vampire , pada masa yang sama Elena juga ditaut cinta oleh Damon….so Elena sekarang sudah mengong sebab ske kat adik n abang vampire…so macam mana plak ni…Stefan plak terpaksa melawan nafsu dan naluri vampire yang ske darah sebab nak bersama Elena..si abang plak cuba memikat hati Elena dan cuba menguasai Elena dan pada masa yang sama cuba membalas dendam terhadap Stefan…..elena yang dipersimpangan dilemma terpaksa membuat satu keputusan yang nekad..apakah keputusan itu? Adakah dia bertukar menjadi vampire? So nak tau cam biasa kenala baca..sebab ambe pun tak tau..heheheCerita tak habis di situ je disambung lagi dalam volume 3: The Fury..kemarahan yang meluap2..kenapa dan mengapa?....ambe taktaula Elena dah jadi vampire ke tak lagi..rasa2 macam dah je…..hehehe..time ni cintanya sudah makin kukuh kepada Stefan…dan si abang damon plak nampak macam dah dapat terima hakikat..namun di suatu sudut siapa bleh menjangkakan hati vampire…hehehe…..diorang bertiga kembali berdamai..namun keamanan diganggu oleh sekumpulan pemburu vampire yang ingin membunuh brothers Salvatore…tetapi sebaliknya berlaku apabila hunters ini tetiba hilnag dan terbunuh..siapakah yang membunuh mereka ini..nampak gayanya terdapat watak lain yang cuba menguasai dunia manusia dan vampire….Elena, Stefan dan Damon terpaksa bersatu tenaga untuk menyelamatkan pekan Fell daripada serangan misteri..itu..ingat..bukan misteri nusantara ye….seterusnya cerita dipanjangkan ke volume 4: dark Reunion….cerita diteruskan dengan gangguan misteri bermaharajalela dan Elena tidak mampu melawan dan menyelamatkan kawan2 baiknya….siapakah makluk yang merbahaya itu..adakah Katherine kembali menagih cinta Stefan ataupun tujuannya adalah untuk membalas dendam….so kesudahannya bukan di volume ini tetapi telah dikembalikan kesudahan itu kepada Vampire diary The Return : Nightfall..yang release pada Feb 2009( chem, ambe rasa yang mung tengok tu yang volume 3 dan 4 kut)…….buku ini menyaksikan si Elena terselamat dan menjadi manusia kembali…tetapi kali ini dia menyedari bahawa dirinya tutut mempunyau kuasa tersendiri….Si Stefan cuba memastikan Elena selamat dan si abang pula mahukan si Elena menjadi vampire dan menjadi isterinya…so pada masa yang sama mereka telah didatangi oleh sesuatu yang inginkan menyaksikan kemusnahan mereka bertiga……Elena terpaksa menguatkan diri dan menghadapi cabaran ini….adakah dia mampu menandingani kehebatan lawannya….so nantikan kemunculan cerita ini nanti ye….pasti best…ambe tak sabar nak tengok…..before that’s…The Vampire Diary The return turut akan release lagi 2 volume iaitu volume 2: Shadow souls dan Volume 3: Midnight…dua2 buku ni tak release lagi..kemungkinan selepas The vampire diary the series release..mungkin awal tahun depan…….Hopefully citer ni bestla.....nampak macam best...citer ni nanti pasti kena saingi Spernatural yang sememangnya dah pun best.....

Wednesday, July 22, 2009

Cloudy Thursday

Nape tajuk macam tu...sebab ambe still moody lagi ni...hahaha..biasala bila dah cuti lama pas2 balik kampung plak...macam ni la...rasa malas je nak gi kerja esok..mesti kerja bertimbun-timbun dan confirm bzla esok....malas bebeno ambe ni..hehehe..cuti ambe di kampong tak gi memane pun lepak je kat umah pastu gi pusing2 Giant yang baru buka kat tempat ambe...best gilerrr ,siap ada cinema dan bowling lagi.......sangat dekat dan memudahkan urusan ambe sekeluarga nak bershopping barang2 dapur.....tapi yang tak best KFC dia...ayam macam ayam kurus kering je...takde kick langsung rasanya.......cuti2 ni jugala ambe ngantar adik ambe ke Kolej Komuniti Kepala Batas, penang....orait gak la surroundingnyerrr....pastu banyak masa ambe dihabiskan melayan dua budak ni kak long Balqis dan si baby Syifa..dua ni je baru anak buah ambe....hahaha pastu takder kerja ambe kira plak collection DVD yang ambe ade kat kampong......wah banyak gak more than 30 DVD.....rasa nak lelong sayang plak..buat je la simpanan....hahaha..lagi satu tahniah buat squqd Rajagopal 2-3, pastu 0-2..takpe at least uols main ok gak..tahniah amir buat Malaysia bangga......owen....nampaknya skill mung still berbisa lagi....Rooney cam biasala......begitu gak nani......Sir Fergie pun nampak gelisah gak pada 1st perlawanan....apapun Giggs tetap pokcik MU yang best....selamanya Giggs the best!!! orait cukupla entry after cuti ni...hahaha.....

Babay Syifa....nape tu ???? mesti cakap OMG nape Kak Long Syifa tengok ataskan..sebabnyer Pak Ngah korang nak snaps gambo korangla.......hehehehe

Takder tempat special nak sumbat sebahagian DVD2 ni...yang lain dah ambe sumbat dalam lemari dah.......last2 sumbat dalam kotak jela.......hopefully takde la cik kus kus bawa lari....hehehe...

Friday, July 17, 2009

MU serang bukit jalilllllllll!!!!

before ambe berlepas ke kampung halaman tercinta..pesan ambe....jangan lupa esok MU bersalaman mesra dengan team malaysia....

Gambar kenangan ronaldo dan tevez......dalam memori MU...selamanya

So bagi peminat fanatik atau MU mania..sok beramai-ramaila memeriahkan suasana yang sedia meriah di stadium bukit jalil ...18-07-09...saksikan kehebatan team malaysia melayan hantaran bola lintang optimus manchester united...tapi diorang bukan lawan betui-betui.sekadar persahabatan dan suai kenai je jelajah asia tour 2009..sebelum liga EPL start balik untuk musim 2009/2010...so bagi peminat giggs,rio,park,berbatov, rooney,nani, carrick dan ramai lagi..blehla datang kat studium tu...makesure tengok dulu studium tu.....hahaha senget ke,condong ke...hahahahaha..ambe bukan peminat MU tapi ambe ske skil giggs...all da best buat giggs....dan berbatov....

Tambahan....ambe harap kalau malaysia dapat bolos satu gol pun dah kira orait dan....so apa komen korang ye...malaysia membelasah atau dibelasah...hehehe..pastu agak-agakla kan berapa ye :

hencek nakamura: M'sia -1, MU-5


Adiwira Kamen Rider Sedekad

Horeyyyyyyy hari Jumaat..geng2 blogger semue… ambe start bercuti esok (18-7-09) samapila (23-7-09) ,today jam 5.15 ptg ambe akan terpacak dekat check point punch card..hehehe..so sowey nanti tak bleh nak melompat-lompat ziarah blog korang….anyways..selamat berblogger ye..nanti after cuti bleh ambe komen habis-habisan……bye-bye..selamat bercuti hencek nakamura (please wish something to me…officemates ambe semua jelous sebab ambe dapat cuti..hehehe…diorang boikot ambe…huhuhuhu)

Lama dah nak buat entry pasal kamen Rider ni sebenarnya, tapi masa tak cukup nak buat research skit(research ke bende Nakamura..lagho’la kamu ni)….hehehehe..tapi sejak aku tengok Kamen Rider Kiva The movie tetiba terasa nak buatla entry ni…macam best plak..so marilah kita mengenal dunia kamen rider ini sejarah dan adiwira dunia kanak-kanak aku sampaila dunia kedewasaan aku..(padahal sampai sekarng still layan lagi kamen rider ..hehehehe) bermulala era tahun 1971…13 tahun sebelum kewujudan aku kat muka bumi ni lagi..perghhh memang dah lama sangat dan pencipta watak adiwira ini adalah Shotaro Ishinomori..mula-mula kita lihat kenapa rupa kamen rider ni ala-ala grasshopper..atau pun kita panggil belalang? Puas ambe search namun tak ketemui pun jawapannay..mungkin sebab belalang ni serangga yang comel kut…hahaha..I can not answer that question….ok sejarah kamen terbahagi kepada dua era iaitu era Showa( bukan shower ye) dan juga era Heisei..era showa lebih kepada tentang pengenalan, sejarah belalang tempur dan kehidupan secara detail….orang kata asal-usul kamen riderla..tapi era heisei pula lebih ke arah pertempuranla….era heisei lebih menunjukkan teknik dan skil berlawan dan seolah-olah macam squad untuk menghapuskan jenayah aka makluk asing yang cuba mengusai bumi…..Era kegemilangan Kamen Rider mula dirasai dengan kehadiran kamen Rider Black atau (satria perkasa baja hitam…..kenapa baja hitam..baja tahi lembu kut…hahahaha)…bermula daripada situla…lahirlah generasi kamen yang berubah-ubah mengikut peringkat metamorphosis belalang..betui ke? Still wondering lagi ye …hehehe apapun mungkin explaination di bawah mungkin dapat membantu….



Kamen Rider Black dan Tetsu Kurata sebagai pelakonnya

Kamen Rider Black….(time masa aku berumur 3 tahun….aku hanya nak makan je jumpa belalang pun nak sumbat dalam mulut…..)
Nama mengikut tulisan kanji adalah (仮面ライダーBLACK, Kamen Raidā Burakku?),namun apabila ditranslatekan menjadi kamen Rider Black. Siri ini bermula pada 4 october 1987 dan berakhir pada 9 october 1988….setahun jugala….ok macam ambe cakap tadi…siri pertama ni lebih ke arah pengenalan kamen rider ni…kenapa dia dipilih dan kenapa dia terpaksa merahsiakan yang dirinya kamen rider dekat family dan awexnya..frustla ye..kalau tak mesti awex dia bangga (uols semua my boyferez kamen rider tau…) mungkin kamen malu kut…hehehehe….yang bestnye siri ini telah membawa dunia mengenali kamen rider dan kamen rider jugala merupakan siri kamen pertama ditayangkan dimalaysia sekitar awal tahun 1990-an…..skit-skit.. tendangan maut…tumbukan padu maut…hehehe..so nostalgia….


Taktau sapa plak pelakon kamen rider black RX ni



Kamen Rider black RX( siri ni ada tayangan di dmalaysia..tapi ambe taktau plak upenya adalah sambungan kepada kamen rider black)
Kamen ini apabila dikanjikan adalah menjadi (仮面ライダーBLACK RX, Kamen Raidā Burakku Āru Ekkusu, Masked Rider BLACK RX?). Ditayangkan pada october 1988 sehinggala september 1989….dan siri ini turut diadaptasi ke barat..namun ambe tak sure which country mana yang buat..apapun siri ni ambe tak sure sangat sebab slow skit dan susah gak nak cari kat ternet…siri ini jugala menanda berakhirnya era showa…..pastu..kamen rider terus berhibernasi dan senyap je sampaila kemunculan semula selepas sedekad….


Joe Odagiri sebagai kamen rider kuuga

Kamen Rider kuuga
Akhirnya setelan lama mengalami proses metamorphosis akhirnya keluarla Kamen Rider kuuga…sekitar 2000 ke tahun 2001…tapi ditayangkan dekat Malaysia pada tahun 2002….masa ni ambe dekat matrikulasi..memandangkan matrikulasi ambe hanya 20 minit je daripada umah setiap minggu ambe balik sebab nak tengak citer ni dulu ditayangkan kat TV 2 .ada dalam slot marvelous hours..cheryll samad jugala yang mengacarakan program ni..mula-mula tengok..citer apa ni sekali nampak raksasa dan juga superhero kamen..terus ambe melekat depan TV tu…hahahaha..story kamen rider ni plak menceritakan tentang seorang mamat lakonan Joe Odagiri( time ni ambe dah start jadi Japanese mania..sebab time ni gak ambe frust…my senior dapat gi Japan…tapi time ambekan syarat dah ketat..so faham2 jela…ambe tak gi la interview JPA tu..tapi takpe skrng ambil still contact dengan senpai ambe yang berada di Kobe….) yang tetiba diberi kuasa tali pinggangnya yang bleh menukarkkan dia kepada kamen rider…tujuan dia dipilih adalah untuk menghapuskan kekecohan yang ditimbulkan oleh Grongi Tribe…sebuah agensi makluk asing..namun si mamat Joe ni pening-pening skit dan merasakan dirinya juga adalah amkluk asing dan dia juga patut dipersalahkan kerana still tak dapat nak menerima hakikat dia jadi kamen rider..so awex dia pun tolongla bagi semangat untuk pulihkan Joe..tapi macam biasa…Joe still tak bleh nak bagi tau yang dia adalah kamen..(teringat frist episode Smallville kisah cinta Lana Lang dengan Clark Kent kan)

Toshiki Kashu sebagai kamen rider agito

Kamen Rider Agito( macam mosquito je kan..hehehe)
Kamen ni ambe tak sure plak samada ditayangkan kat malaysia atau tak..rasanya tak kut….watak dilakonkan oleh Toshiki kashu, dan mula ditayangkan sekitar tahun 2001 sehingga 2002.Kisah diplotkan apabila seorang lelaki bernama Tsugami(lakonan Toshiki kashu) yang hilang ingatannya, kemudianya tanpa disedari dirinya telah dikuasai oleh suatu kuasa yang unik untuk bertukar sebgai Agito, pada masa ini juga bandar Tokyo dilanda serangan species dan pihak berkuasa Tokyo juga cuba sedaya upaya membanteras makluk dengan mewujudkan satu pasukan powersuit dipanggil G3( sama macam nama kelas aku di matrikulasi..hehehe). Tanpa haluan yang sama agito dan pasukan G3 berjuang menghapuskan species ..namun sampai satu tahap..masing2 mula curiga samada mereka berjuang untuk apa dan akhirnya timbul pula hasrat untuk menandingi siapa yang lebih hebat….


Takisama Suga sebagai kamen rider ryuki

Kamen Rider Ryuki
Antara kamen rider yang best dan suitnya marvelousla(2002-2003)……time ni aku dah semester 5 dah, agak lain daripada yang lain sebab menggunakan key untuk bertukar menjadi rider. Plot dimulakan apabila monster wujud dalam dunia dimensi cermin, untuk menambah kekuatan mereka maka manusia perlu dikorbankan, bahkan seluruh tokyo gempar dengan kehilangan manusia yang semakin menjadi-jadi. Kemudian seorang mamat bernama Shinji-kido terjumpa satu keratan akhbar dan tanpa disedari dia berada dunia dalam cermin, dalam dunia cermin ni baru dia faham tentang kehilangan manusia, pastu time duk bengong-bengong dalam dunia cermin ni dia diserang oleh monster dan munculla kamen rider night yang menyelamatkan dia, pastu kamen ni pun cerita yang semua kamen dalam dimensi cermin perlu berjuang menghapuskan monster dan pada masa yang sama perlu berjuang sesama sendiri untuk menjadi Kamen rider yang sebenar..perlawanan ini dikenali sebagai rider war. Shinji memang tak setuju dan tanpa disedari dia telah mewarisi semangat naga dan telah bertukar menjadi Kamen Rider Ryuki dan cuba menyelamatkan manusia dan pada masa yang sama menghalang kamen2 untuk bertempur sesama sendiri..kemuncak episode adalah pertarungan antara kamen rider night dengan kamen rider ryuki..tapi akau taktaula ending macam mana sebab macam biasala……tak habis pun tayang dekat TV…

Kento Honda sebagai kamen rider faiz

Kamen Rider Faiz (555)
Kamen Rider Faiz ni plak ditayangkan pada tahun 2003 sehingga tahun 2004.Kamen rider ni sebenarnya adalah ciptaan The Smart Brain Corporation dan diwujudkan untuk melindungi company ini daripada diserang oleh musuh..sebenarnya mereka ini juga adalah orang yang akan dipertanggungjawabkan untuk mencari golongan manusia yang telah dievolasikan oleh company tersebut. Pada mulanya diorang ni ikut je arahan namun sampai satu tahap baru diorang perasan sebenarnya company ini telah membawa kepada kemusnahan manusia dengan menukar manusia kepada mutan, so salah seorang kamen yang terpilih bernama Henda mula sedar akan kesilapan ini dan cuba mencari 2 lagi rakannya untuk bergabung menyelamatkan manusia daripada dianiaya oleh company ini.Namun sebagai habuannya beliau sendiri dimusuhi dan akan dibunuh andai menghalang niat syarikat tersebut. Manusia mutan mula merasakan kekuatan mereka dan bertindak untuk menguasai dunia, maka kamen rider faiz terpaksa berjuang bersama handset azimatnya..kenapa anset azimat sebab tang ni kelakar skit…dial kena dial 555 then selitkan anset kat belt dia baru bertukarrrrrr jadi Kamen rider faiz…jalan citer dah sodap tapi time nak bertukar spoilerla..guna anset je…hahahaha




Takayuki Tsubaki sebagai kamen rider blade

Kamen Rider Blade
Kamen Rider Blade muncul selepas kamen faiz sekitar tahun 2004-2005..tapi ditayangkan kat malaysia rasanya awal 2007..sebab time ni aku dah final semester dah….kelas pun dah takder..so mendolod jela kisah kamen rider blade ni…aku paling ske kamen rider ni..sebab citernya yang agak serious skit dan mendebarkan..pertarungan pun lebih banyak action dan lebih realistik….kisah dimulakan apabila 10 tahun dahulu , terdapat satu peperangan antara rider dengan monster…rider-rider berjaya mengalahkan monster dan mengunci kesemua 52 monster ni dalam bentuk kad decks….makluk ni dikenali undead sebab diorang tak akan mati kecuali bila dikunci ke dalam kad decks.Namun kesilapan seorang ahli arkeologi telah menyebabkan seal terhadap kad-kad ini terbuka dan undead pun bermaharajalela( citer ala-ala gabungan card captor sakura dan supernatural la plak….).Berikutan masalah ini dua orang rider dipilih dan diberi tanggungjawab untuk mengatasi masalah ini .Mereka adalah Kazuma Kenzaki( cambest je nama ni….nak tukarla Nakamura Kenzaki…..) dan Sakuya Tachibana. Mereka terpaksa menghadapi undead dan mengunci balik dan pada masa yang sama juga abiliti mereka juga akan bertambah mengikut kad-kad undead yang diorang kumpul…macam biasala bila sampai satu tahap mereka bersaing sesama sendiri untuk mengumpul kad-kad ini sebab nak tambah kuasa masing-masing…dan akhirnya terjadila battle royal untuk menentukan tujuan dan impian sebenar mereka menjadi rider





Shigeki Hosokawa sebagai Kamen rider Hibiki

Kamen Rider Hibiki
Kamen rider ini tidak ditayangkan dekat TV kat malaysia..but aku tak sure sebab time ni hari ahad je asyik kerja je…..muncul selepas tamat siri Blade sekitar tahun 2005-2006..rasanya….tak tahu sangat pasal kamen rider hibiki ni..tapi rasanya berkisarkan seorang budak high school yang berkawan dengan hibiki..padahal budak ni tak tahu yang hibiki adalah seorang kamen rider juga..kamen rider hibiki berlawan dan menumpaskan musuh dengan mengeluarkan pure sound…citer macam biasa je that’s why macam slow skit kamen rider ni..





Hiro Mizushima sebagai kamen rider kabuto

Kamen Rider kabuto
Kamen rider ni sedang hangat ditayang dekat NTV7 rasanya..padahal dah wujud sekitar tahun 2006-2007 lagi….citernya agak biasa je..namun pelakonnya pula pelakon popular that’s why melonjakkan kembali kegemilangan kamen rider selepas kesuraman hibiki.Macam biasa kisah diplotkan pada 7 tahun yang lepas apabila meteor telah jatuh dekat tokyo dan memusnahkan banyak tempat keluarga Tendou turut musnah masa kejadian tersebut…namun hakikat sebenar ialah kedatangan meteor adalah bersama-sama worm ala-ala cacing kerawet kut….so apabila dah besar tendou berazam untuk membalas dendam sekaligus menghapuskan worms ni….pada masa yang sama seorang mamat ditawarkan menjadi agen perisikan turut dipilih menjadi kamen rider gatack..bestnya kamen ni sebab mostly berupa seranggala..dan diorang menjadi kamen ditentukan oleh serangga itu sendiri…..costum cantik dan mengingatkan kita pada kamen rider black dulu….


Takeru Sato senagai kamen rider den-0

Kamen Rider Den-o
Tak tahu sangatla kamen rider ni tapi agak best juga sebab ala-ala back to the future…seorang mamat yang selalu ditimpa nasib malang tetiba berubah nasibnya apabila dia bertemu dengan seorang gadis yang mengembara dengan bullet train .So mamat ni pun joinla this girl naik train dan akhirnya diorang sampai ke destinasi masa lalu..so tujuannya adalah untuk mengubah masa akan datang..menghabuskan makluk jahat yang cuba merosakkan history masa depan….ambe tak sure sangat citer kamen ni..tapi rasanya cambest jag la…….

Keji seto sebagai kamen rider kiva

Kamen Rider Kiva
Ambe tengak tengok citer kamen rider ni..ambe ske sebab ala-ala vampire skit..hahahaha..plot of the story pun quite good jugala..cam biasa si anak ditinggalkan oleh bapa dia dan membesar sendiri..so bila sampai masanya dia telah ditentukan menjadi kamen rider Kiva..kamen ni adalah ditugaskan untuk menghapuskan Fangires yang merupakan makluk asing yang membunuh manusia dengan menghisap darah..(Vampire jahat…ni yang tak best)..so Wataru terpaksa menghapuskan diorang disamping menjejaki sejarah diri dia juga. Pada masa yang sama juga terdapat seekor lagi kamen rider Ixa yang turut nak musnahkan Fangires namun cam biasa haluan dan tujuannya ada muslihat lain..pastu fangires pun ada juga kamen rider ala-ala dracula dinamakan kamen rider saga..(bukan proton saga ye….)…so dalam mengong2 nak hapuskan makluk asing tersebat tersingkap sejarah bahawa pada 22 tahun yang dahulu bapa dia juag adalah kamen rider di era showa dan akhirnya dia tahu kenapa bapa dia meninggalkan dia dan kenapa dia mewarisi darah kamen rider….

Masahiro Inoue sebagai kamen rider decade

Kamen Rider Decade
Aku tengak mendolod movie citer ni namun subtitle takde plak..pening-pening..tak sure akan kuar drama ke tak tapi ni adalah sejarah 9 tahun kamen rider di era heisei…citer ni menunujkkan kamen rider decade tahun 2009 merentasi masa kembali ke zaman –zaman kamen rider yang lepas membantu diorang mengalahkan makluk asing..setiap pengembaraannya akan meningkatkan kuasanya dan membolehkan dirinya memahami kenapa kamen rider wujud di atas muka bumi ni…..

Ren Kiriyama sebagai kamen rider double


Kamen Rider Double
Tak tau langsung pasal kamen ni….hahaha..tapi nanti kalu dah ada info bleh buat entry pasal kamen ni plak..yang ambe pasti gabungan dua kamen rider untuk menjadi super duper kamen untuk menewaskan musuh yang sememangnya cukup kuat untuk ditewaskan….costum doube mengingatkan kita kan era kegemilangan satria perkasa baja hitam….

Akhirnya siap dah pun entry terpanjang dalam blog ambe ni…take times gak nak menaip ni…..so kalau korang rajin bleh baca n komen..kalau tak tengok jela gambo kamen2 rider ni…mana tau nanti time interview nak jadi kamen dia tanya:

Interviewer : Siapakah kamen rider sebenar untuk kamen rider blade?
Hencek Nakamura: saya rasa kamen rider ryuki…..
Interviewer: well done nakamura sebab jawapan mung saloh !..balik pi tengok balik citer kamen rider….mung tak layok jadi kamen rider…mung layak jadi pomen tayer ja….ok..next candidates…(walaupun tak lawak..pls senyum nampak gigi pun jadila ye…hahaha)

Tuesday, July 14, 2009

30 questions from Miss Tedi

1. Bekas kekasih saya adalah :
Erika Sawajiri..tapi tu dulula..masa zaman muda-mudi dulu la

2. Saya sedang mendengar :
bos membebel…Nakamura mana last weeknyer drawing?, pastu protection..bla..bla..bla..( sempat lagi buka blog ye nakamura)

3. Mungkin saya patut :
Menjadi Takuya kimura..then baru orang menjerit….Nakamura we luv u….we want to hug u,hehehehe( that’s why soalan ni tak sesuaila…hehehehe)

4. Saya suka :
Membaca, menulis, dan mengira..prinsip asas 3M

5. Sahabat-sahabat baik saya :
Dulu adala..sekarang sukarla nak ditafsirkan dengan kata-kata…….

6. Saya tak faham :
Bila orang cakap cina, tamil or siam dengan saya..saya faham BM n English je….

7. Saya kehilangan :
Ayah saya masa saya form 4, atok belah mak masa umur 5 tahun, nek belah mak juga masa darjah 5..dan kalau boleh saya tak nak kehilangan orang yang saya sayang

8. Ramai yang kata :
Eh! Kau ni makin hari makin kurus pulak aku tengok!! Dan saya menjawab 'stail' orang Kedah. Pala hotak hang!!!' Hik hik hik...( antonim buat yang tag aku..Miss Tedi)

9. Makna nama saya :
Takde makna...

10. Cinta itu adalah :
perisa kehidupan yang apabila ditambah gula manisnya berpanjangan, andai terlebih garam, masinnya berlebihan, kalau nak ideal buh je ajinamoto..pasti sodap nak di makan begitu saja…..

11. Di suatu tempat, seseorang sedang :
buat hal masing2..toksah kacau la....

12. Saya akan cuba :
Menambah berat badan..sebab nanti orang kata eh ko makin gemuk la..then bleh saya kata’hawau la kau ‘..hehehehe

13. Ayat SELAMANYA membawa maksud :
tiada pengakhiran....tapi pastinya pengakhiran akan wujud pada setiap makluk di semesta ini

14. Telefon bimbitn saya :
Murah je..harge dalam 100 henget je….motorola L6 je

15. Bila saya terjaga dari tidur :
Saya tidur dalam duduk 15 min, pastu baru saya bangun..(pelik tapi benar)

16. Saya paling meluat bila :
Kita berbuat baik dan berprasangka baik pada orang, orang kata tu nak menunjuk-nunjukla tu..namun hakikat manusia adalah cemburu…kesimpulannya teruskan amalan kebaikan agar anda memperoleh barakah…..

17. Pesta/Parti adalah :
Pesta Fan Fair je….la..

18. Haiwan yang paling comel yang pernah saya temui ialah :
anak ayam yang kecik2 dan warna kuning2 tu….rasa macam nak makan je..

19. Peringkat umur yang paling menyeronokkan bagi saya ialah :
Zaman kanak-kanak. Sebab tak tanggung dosa lagi..namun setiap peringkat umur membawa erti pengalaman yang lebih bermakna dalam hidup kita..bak kata orang dah besar panjang ye kamu ye Nakamura…

20. Hari ini :
Tetap kena kerja juga…sebab hari Selasa….hehehehe

21. Malam ini saya akan :
Habiskan Heroes season 3…..baru je episode 14!

22. Esok saya akan :
lebih bersemangat sebab petang boss half day..so Nakamura,u ar da boss..(hahahaha..gelak jahat)

23. Saya betul-betul inginkan :
Ketenangan jiwa yang mendamaikan dan insan yang mampu membahagiakan saya di dunia dan di akhirat…huhuhuhu

24. Ketika saya lihat wajah saya di hadapan cermin pagi ini :
Halamak jerawat naik sejibik dekat dahi….hilangla handsome wajah aku …..

25. Pusat Membeli belah atau arked permainan :
Jusco, The store,giant, tesco, Ipoh parade..itu je yang dekat dengan tapah….

26. Makanan barat atau Jepun :
Aku ska sushi yang telah dimasak…wah sodapneyr ditambah perisa wasabi dan sos kicap sejuk..nyum..nyum..nyum..

27. Bilik yang terang atau gelap :
Dua-dua bleh….janji line clearrrrrrrrr..hehehehe(gelak penuh makna)

28. Makanan Segera adalah :
yang tak payah masak dan terus makan….makanan dekat kedai2 la kut…..

29. Ayat terakhir yang anda katakan pada seseorang :
Sha..sabar ye..nak buat macam mana dah nak jadi…(jap tadi teman tapi mesra aku call cakap dia accident dekat Batu pahat.abis MyVi silver dia..remuk teruk katanya…..ciannnnnnnyer…)

30. Siapa yang anda mahu TAG?
Sapa-sapa pun bleh..dan especially buat dak Tedi..ok second round plak..hahahaha

Saturday, July 11, 2009

Take A break : part 2

It's already 11:30 PM, but i'm still with nothing. No idea what to write for my research proposal. I'm still confusing whether i should have to take rest for a while or keep reading the journals.There are too much things that I need to settle down before nextweek. My supervisor already reminds me with the beautiful and scary words" Salam Nakamura , have u get something for our next month discussion? If you dont, better you prepare your defend research proposal before i rejected." so scary ha....absolutely yesssss. Dah la hari ni ponteng seminar dan apa nak jadi dengan Mr. Nakamura ni....sebenarnya hari ini ambe nak rehat sekejab dan nak kemas-kemas rumah ambe yang sudah bertukarrrrrrrr menjadi sarang tikus ...terlalu banyak kertas-kertas terselit di dapur, tangga, bilik, meja, TV, almari dan seangkatan dengannyer...mungkin disebabkan ambe lahir pada tahun tikus (ikut kalender gong xi fa cai)..dulu masa jaman sekolah pun kalau menulis essay ke atau buat scrap book ke kalau tak jadi mesti kertas akan diselit-selit ikut tempat di mana ambe berada..habits yang kureng baik skit...hehehe...lagi pun housemate ambe dah pindah so dah tak aderla bibit lagi nak bantu....hahahaha...yela orang dah kawin dah ada orang jagala...ambe sapa mau jaga? ( weyyyy..hang jaga diri hang sendirila..itu pun mau kasi gua ingat ka)...okla apa-apa ajela...Nakamura...so konon-konon nak stay up ambe pun dengan bersemangat membancuh Superrrrrrrr Powerrrrrrrrr..hehehe tambah power skit tak mau kasi mengantuk...namun ta berjayala....(theory ashie betulla..minumla kopi jantan ke, betina ke, kapal api, kapal perang ke..kalau nak tido, pejam juga mata ni)...hahaha..tapi takpe you can do it Nakamura...so tanpa membuang masa lagi, ambe terus mengambil note book ambe and get ready in case ada idea terkuar ..blehla chock down kat note book ni...namun dah sejam dah ni..satu haprakkkk pun takde....mata plak dah pening-pening lalat....hahaha..petanda awal kopi tak berkesan...so untuk nak fresh balik ambe ambilla majalah PC dan Libur sebab nak santai skit.....tetapi lagila nak tertidor.....so what should i do.....tidor je la mana tau esok bleh bangun awal ke bleh juga continue balik...orang kata study awal-awal pagi cepat ingat dan bagus...ok i will try and let see whether i can survive or not....rasanya still drowning dalam mimpi2 indah lagi kut......hahaha...sebenarnya ambe dah malas dah nak search kat ternet ni pun......rasa nak off je laptop ni...tapi sekarnag ambe tengak mendolod heroes Season 3 Episode 17,18,19 dan 20. Kyle XY season 3 episode 4,5,6,7 dan 8.....usha-usha dalam sejam lagi siapla kut...speed laju gak malam ni 110kbs..oraitla...mungkin sebab guna rapidshare dan mediafire...kalau torrents alamatnya seminggu pun tak abis..ok la sampai sini dulula entry take a break part 2 ni...len kali sambung lain ye...sebelum tu ambe uploadkan satu video clip from White Plain TS....best lagu ni.......sape2 minat WPTS bleh layannnnnnnnnnn.......satu lagi lagu best diorang ialah A Lonely September..ingat nak upload gak..tapi dah malas dah nak upload....hehehehe..malas bebeno kamu ni Nakamura......oh smack!!!!!!!!!! thats me Nakamura ( tetiba plak teringat citer thats so reven...citer comedy yang ever after best..tapi sayang sampai season 4 je)

video

Thursday, July 9, 2009

Diskusi : Akhirnya PPSMI dalam bahasa Inggeris dimansuhkan

Lama dah tak menulis komentar macam ni…asyik entertainment je.sekali sekala kita bersikap lebih serious skit…..lagi menariknya komentar ini berdasarkan isu terpenting dalam sejarah pendidikan kita,,perhhhhhhhh Nakamura sekarang bertukarrrrrrrr sebagai journalist ..ok mari kita berdiskusi untuk komentar ini

Pada 7 Julai 2009 yang lepas, menteri pelajaran terbaru kita Tan Sri Dato’ Mohyiddin Yassin mengumunkan bahawa PPMSI yang diamalkan sekarang akan dimansuhkan dan akan berkuatkuasa pada 2012..pagi tadi on da way dalam keta nak ke office aku ada dengar macam-macam pendapat masyarakat daripada golongan ibu bapa, cikgu serta pelajar sendiri tentang pemansuhan ini.Tajuk yang bagus untuk didiskusikan bersama..terima kasih Dj Zarita dan Dj Zamri daripada IKIM FM...banyak pendapat yang dapat aku dengar dalam masa 30 minit drive ..ada yang sokong dan ada pula yang tak setuju..majoritinya setujula…yang tidak setuju kebanyakkannya daripada golongan pendidik.Mungkin mereka ada rasional yang tersendiri untuk tidak bersetuju dengan pemansuhan ini..Setiap usulan atau resolusi pasti ada pro dan kontranya juga...mungkin dalam arena blog ni pun ramai juga golongan pendidik..amat dialu-alukan pendapat anda semua..diskusi akan bertambah hangat sampai hangit….hehehe( nakamura pls be serious !!!!).Pendapat aku pula sebagai warga masyarakat yang turut berasal daripada kawasan luar Bandar..agak bersetuju dengan pemansuhan ini..kenapa dan mengapa? Ini jawapannya…namun ada juga terselit kontranya juga..namun ibarat kata orang yang tak setuju lebih daripada setujula

pertama
Masyarakat di kawasan luar Bandar kurang terdedah kepada perkara yangv melibatkan perkembangan pendidikan….teman tapi mesra saya yang mengajar di Bintulu Sarawak..di sekolahnya tiada kemudahan internet..jika ingin berhubung memalui email terpaksa 3 ke 4 jam ke Bandar..bayangkan bagaimana golongan pendidik tersebut hendak mencari bahan atau material untuk diajar terutama dalam bahasa Inggeris tambahan pula teman saya bukanla seorang guru bahasa Inggeris.Mungkin guru ada banyak alternative yang lain, tetapi para pelajar yang sememangnya tinggal di kawasan pedalaman tersebut di mana mereka hendak mendapat tuisyen tambahan untuk memahirkan penggunaan bahasa Inggeris.sanggupkan guru tersebut memberi kelas percuma untuk memahirkan pelajar dalam penggunaan bahasa Inggeris??? Jawabla sekiranya anda tidak setuju

Kedua,
Setiap kali pelancaran bersifat pendidikan lebih kepada sekolah-sekolah yang sememangnya berada di Bandar..sekolah bestari pun di kawasan Bandar, guru berpengalaman pun selalunya berada di sekolah yang tip top. Manakala sekolah di kawasan pedalaman selalunya yang terakhir malah kadang kala, pihak sekolah sendiri perlu memanjat ke bahagian atasan untuk memohon sesuatu untuk pembelajaran sekolah.kadang kala terpaksa merayu simpati PIBG untuk memenuhi tuntutan pembelajaran,peristiwa ini ada juga kena mengena dengan kecemerlangan pelajar SPm tahun lepas yang mendapat 20A, baru ada pihak membuka mata memandang sekolah tersebut, sebelum ini nama-nama sekolah yang berada di dalam akhbar adalah sekolah2 yang sememangnya telah cemerlang maklumla nama pun MRSM , sekolah sains atau pun sains harian, memangla peratusan mereka maintain dan ramai yang score..tetapi sekolah yang tercorot dan sememangnya jauh di luar Bandar, tidak pernah dinyatakan dalam akhbar tentang prestasinya secara menyeluruh, jadi golongan pelajar ini terus dilanda kesuraman dan prestasi terus merudum, guru-guru pun pastinya tidak bersemangat apabila melihat keadaan pelajarnya yang sedemikian. Jadi mungkin keadaan dapat dirasai oleh tenaga pengajar di sekolah-sekolah pedalaman.Boleh anda kongsikan pengalaman anda

Ketiga
Sains dan matematik dalam bahasa inggeris dan bahasa melayu tidak sama. Bagi saya mungkin tiada masalah untuk menjawabnya namun bagi mereka yang agak lemah dalam bahasa inggeris mungkin pastinya akan bermasalah..kalau anda melihat kebelakang sewaktu zaman UPSR, ramai juga murid yang mendapat 3A 1B atau 3A 1C, selepas itu 4A 1B atau 4A 1C dan subjek B atau C itu sinonimla untuk subjek bahasa inggeris ataupun matematik, jadi di sini kita dapat melihat kemampuan pelajar untuk menguasai subjek ini adalah sederhana sahaja, sekiranya diajar pula subjek sains dan matematik dalam bahasa inggeris bertambah susahla mereka Inggeris tidak seberapa, subjek yang boleh discore pun akhirnya menjadi susah..mungkin sejak kebelakang ini ramai pelajar melayu mendapat 2A 3B, 2A 2B 1C, yang A hanyala BM sahaja, matematik yang dahulunya ramai dapat A sudah merosot ke B dan C dan pastinya D dan E lagi ramai..Jadi sebelum kita melaksanakan PPSMI pastikan pelajar kita betul2 mantap dahulu Sains dan matematik serta bahasa Inggerisnya. Barula perlaksanaan akan membuahkan hasil,

Keempat
Subjek bahasa Inggeris perlula dipelbagaikan cara pengajarannya, mungkin pihak bertanggujawab dapat menambah sukatan atau pun mewujudkan subjek bahasa Inggeris berbentuk praktikal . bukan semata-mata penumpuan terhadap menulis dan membaca sahaja tetapi perlu pemahaman yang lebih.Pelbagaikan cara dan teknik tersebut. Kebanyakkannya program kokurikulum berkaitan minggu bahasa inggeris selalu dipelopori oleh pelajar yang sememangnya dah mahir bahasa tersebut, pelajar yang kurang mahir akan berasa takut dan rendah diri dan cuba mengelak daripada menyertai aktiviti ini.Ini adalah satu masalah serious yang perlu ditangani dan diperhalusi. Mereka berasa sausah, payah dan malu sebab tidak mahir…di sini peranan guru amatla penting, ibu bapa pula mungkin tidak dapat membantu memupuk minat ini kerana mereka pun berkemungkinan besar tidak mahir akan subjek ini. Inilah masalah yang paling besar yang perlu kita selesaikan..andai masalah ini berjaya InsyaAllah ajarla subjek pendidikan Islam, sejarah, kajian tempatan atau apa subjek sekali pun dalam bahasa Inggeris pastinya tiada masalah.

Fikirkanla tentang anak bangsa kita sendiri dan renungkan apakah yang terbaik untuk kemajuan rakyat melayu kita ini. Tepukla dada tanyala minda..sekian

Daripada Nakamura
Panjangnya entry kali ini…hehehehe ( nak saing ngan Hurul ni..hehehehe)

Tuesday, July 7, 2009

Trampling of grunge message from Optimus Prime to Nakamura..

Tajuk terlalu protrusion...kan..konon-konon macam nak overcastinated Sam dalam transformer la ni....tapi apa pun layan 21 guns from green day ni....best lagu ni....

video

Tetiba je nak upload lagu ni.....please wake me up when fever of transformer end...hahaha.....green day kembali dengan lagu best setelah lagu boulevard of broken dreams........

Monday, July 6, 2009

Fuse of the MUSE......

Entry kali ini sekadar video clip Unintended MUSE jerr....bagi peminat-peminat muse layan jerr..mungkin kalau tuan2 ambe kat luar sane tu yang ske underground dan alternative grunge rock bleh kita diskusi-diskusi kan bersama..mungkin Ash, mungkin Silver Chair, mungkin Weezer, mungkin Keane, mungkin The Fray, mungkin All American Reject, mungkin White Plain TS, mungkin starsailor, mungkin Buckcherry, dan ape-ape ajelah...hihihi...

video


lama gilerrrr nak menguploadkan video clip ni...so video ni jelah...len kali kita upload lagi...semoga seseorang itu akan mengimbas kenangan lamanyer..sewaktu di jaman muda remajanya....tanpa diduga dia menerima sebuah warkah berbau strawberri..terkandung ayat-ayat cinta berperisa coklat vanilla, pastu dibaca penuh syahdu sambil air mata membasahi pipi, dan sesungguhnya..hari itu terkesan sejarah bermakna dalam dirinya..siapakah orang itu? ambe pun tak tahu...tapi dia tahu...kekekeke.( gelak jahat skit) hihihi(gelak penuh makna) hahaha(gelak normal kembali).....

Sunday, July 5, 2009

Lighthouse of the Lifehouse....

Entry kali ni bukan tentang kdrama, jdorama atau pun Edrama….tapi tentang band yang aku rasa agak unik and low profile skit….aku mula mengenali group ni masa aku form 4 tahun 2000..wah dah 9 tahun berlalu..first song yang aku dengar from this group adalah hanging by a moments…pastu lagu You and Me yang memang sejiwang karat….pastu lagu ni juga ada jadi theme drama Smallville season 3 kalau tak ambe la….mari kita menyingkap background and history group ni….lets go babe( p eke hal aku ni!!!)..ok abaikan……terus ke bawah ye

Background yang ala-ala underground…

Lifehouse ni merupakan band alternative rock yang berasal daripada Los Angeles, California yang ditubuhkan pada tahun 2000. Dianggotai oleh Jason Wade sebagai lead vocals dan guitarist, Rick Woolstenhulme.Jr sebagai drummer,Bryce Soderberg sebagai bass serta Ben Carey guitarist gak. Namun sebenarnya group asal adalah Jason sendiri yang lain tu adalah member2 dia yang join kemudian setelah member asal keluar membawa haluan sendiri.Album-album diorang sejak diawal pertubuhan group ni sampai sekarang hanya 4 je..album pertama diorang No Name Face sebenarnya melonjakkan nama diorang daripada underground group kepada alternative group..lagu Hanging by a moment plak yang menjadi debut pertama album diorang telah menjadi juara carta Hot 100 Single of the Year sekaligus memenangi Billboard music award..sejak daripada itu group diorang mula dikenali ditambah plak suara unik Jason yang memukau ramai dengan persembahan secara live……so bermula daripada itula…group ni terus maju dan semakin kukuh kehadiran diorang dalam industry music ni( ceh!!!….macam aku tahu sangat je industry music kat nung sana nu…)….

Album of the year since 2000-present….


Album 1 : No Name Face


Hanging by a Moment
Sick Cycle Carousel
Unknown
Somebody Else's Song
Trying
Only One
Simon
Cling and Clatter
Breathing
Quasimodo
Somewhere in Between


Album 2 : Stanley Climbfall


Spin"
"Wash"
"Sky Is Falling"
"Anchor"
"Am I Ever Gonna Find Out"
"Stanley Climbfall"
"Out Of Breath"
"Just Another Name"
"Take Me Away"
"My Precious"
"Empty Space"
"The Beginning"
"How Long"
"Sky Is Falling" (Acoustic Version)
"Take Me Away" (Acoustic Version)

Album 3: lifehouse



"Come Back Down"
"You and Me"
"Blind"
"All in All"
"Better Luck Next Time"
"Days Go By"
"Into the Sun"
"Undone"
"We'll Never Know"
"Walking Away"
"Chapter One"
"The End Has Only Begun
Album 4 : Who We Are




"Disarray"
"First Time"
"Whatever It Takes"
"Who We Are"
"Broken"
"The Joke"
"Easier to Be"
"Make Me Over"
"Mesmerized"
"Bridges"
"Learn You Inside Out"
"Storm"
Aku suke group ni sebab lagu diorang tu macam simple and very cool gilerrr arrr.layan je….lagi satu kalau diorang nyanyi live pun orait je….so lagu paling best tentula blind…dan you and me…ok all da best ye Lifehouse…..
p/s: coming soon group Muse plak…ni group aku gak…kalau korang tahu penulis novel twilight saga stephenie mayer pun ske gilerr gak group ni…dan aku pun ske gak novel twilight so hipothesisnya..aku ske Baca novel twilight sambil dengar lagu2 Muse…..hehehe

Friday, July 3, 2009

Down with the childhood Memory lane.........

Memory from Childhood
A chilly and overcast afternoonin winter.
The studentsare studying.
Steady boredom of raindrops across the windowpanes.
It is time for class.
In a poster
Cain is shown runningaway,
and Abel dead,not far from a red spot.
The teacher,
with a voice husky and hollow,is thundering.
He is an old man badly dressed withered and dried up,
who is holding a book in his hand.
And the whole children’s choir is singing its lesson:
one thousand times one hundred is one hundred thousandone
thousand times one thousand is one million
A chilly and overcast afternoonin winter.
The studentsare studying.
Steady boredom of raindrops across the window panes.

by Antonio Machado

So nostalgia..tetiba je teringat zaman sekolah dulu.......masa darjah 3, darjah 6, form 2, tahun haneymoon masa form 4 dan pastinyer masa result SPM kuar..hehehe....